Мисля, че трябва да почнеш по-отдалече, Нина.
1. Избягвай храни с консерванти, оцветители, маргарин, хидрогенирани мазнини, натриев глутамат, аспартам и съмнителни подсладители.
2. Избягвай газирано
3. По възможност консумирай нерафинирани храни: кафяв ориз, кафява захар, пълнозърнесто брашно
4. Ако консумираш месо, гледай да е качествено т.е. салами, колбаси, кренвирши избягвай
5. Цигари и кафе- там ти си знаеш, че не са много полезни; аз не съм им фен
По едно време се бях пристрастила към кока колата, но я отказах.
В началото, преди да минам на суровоядство, използвах някои от принципите на разделното хранене:
Ориз и картофи не готвех с месо
Домати не готвех, защото са плод; никакви плодове не готвех
Хляб не сервирах, когато имаше боб, леща, картофи, ориз
Плод на гладно или поне 30мин преди другото ядене; никога за десерт
Десерти не съм предлагала
Много зърнени включих в менюто ни: елда, просо, булгур, киноа, ечемик /непресованата ядка /. В ястията, където има ориз, успешно замествах с тези зърнени култури за разнообразие.
Отделно за закуска- сутришна или следобедна, разните пресовани ядки: овесени, ечемични, ръжени, пшенични. С масло и сирене или сладък вариант със сушени плодове, мед, канела.
Ползвах и ползвам пшеничен зародиш, пшенични и овесени трици
Ядките, сусам, лен само сурови.
Ако имаш възможност, прави си сусамово мляко. Много е полезно. Ако не знаеш, ще ти кажа как се прави.
Друго: меля на кафемелачката сусам и лен, смесвам с мед и мажа на филийка.
Сол- по възможност морска
Мазнина- опитай се да я слагаш в края на готвенето или като махнеш от котлона
Храните, които са богати на желязо, е хубаво да се консумират с такива богати на вит. Ц. Най-лесно е да се изтиска сока на лимона.
Общо взето един ден горе долу ни минаваше така:
Сутрин- плодове
Ако сме гладни преди обеда- зърнена закуска
Обяд и вечеря- каквото съм сготвила: месно или постно
Следобед- зърнената закуска, ако не сме я яли предиобед; ако сме, плод пак