Казвам Здравейте на всички
От доста време посещавам този невероятен форум , но едва от няколко дни като потребител, а не като гост. Темата ми харесва много, винаги ме е вълнувала и с голям интерес прочетох всички мнения.
Наистина най-често ще прочетем , че Медитацията Е концентрация, медитацията Е дишане, тя Е визуализация, но като че ли в най-първичната й степен тя е РЕЛАКС, ОТПУСКАНЕ , ТАНЦ СЪС САМИТЕ СЕБЕ СИ. ВГЛЪБЕНО СЪЗЕРЦАНИЕ – ето защо интровертните типове са по-податливи и по-лесно постигат това състояние. За мен медитацията е ДЪХА НА ТРИЕДИНСТВОТО – нещо като point break - моментът , в който съзнателно усещаме абсолютния синхрон между ум, душа и тяло . Чрез медитацията ние преминаваме отвъд ограниченията, несъвършенствата и обвързаностите.
Може би най-хубавото описание на състоянието - като усещане по време на медитация, което съм чела някога е следното:
„Медитацията е като спускане на морското дъно, където всичко е тихо и спокойно. На повърхността може да има вълнение, но това не се отразява на дълбините. В най-дълбоките си недра морето е изцяло мълчание. Когато започнем да медитираме, ние първо се опитваме да достигнем собственото си вътрешно съществуване - т.е. дъното на морето. И тогава, когато нахлуят вълни от външния свят, ние оставаме незасегнати. Мислите не могат да ни засегнат, защото целият ни ум е изпълнен със спокойствие, тишина, единение. Като рибите в морето са те - скачат и плуват, но не остават следа. По същия начин, когато сме в най-висшата си медитация, ние чувстваме, че сме морето и животните в него не могат да ни въздействат. Чувстваме, че сме небето и всички прелитащи птици не могат да ни засегнат. Нашият ум е небето, а сърцето ни е безпределното море. Това е медитацията. – Тя означава "да пребиваваш без усилие в това, което е"
Медитацията е и ВЪТРЕШНАТА УСМИВКА - онази , чийто аромат се носи в корема като роза.
НИКОЙ НЕ БИВА ДА БЪДЕ ТОЛКОВА ДАЛЕЧ, ОТ ИЗКУСТВОТО ДА УМЕЕ ДА СЕ УСМИХВА ВЪТРЕШНО, ДА УМЕЕ ДА ПРАЗНУВА ЧРЕЗ НЕЯ. Тази усмивка, невидима върху лицето, преобразява всичко наоколо.
«Има рози в градината, които цъфтят и опадат. Има роза на екзистенциалната усмивка, която винаги цъфти в съществото и не се проявява на лицето. Усмивката на лицето е способна да мами, като маска, но вътрешната усмивка в дълбините на корема е истинска , тя не зависи от нищо външно. Нейният благословен аромат пречиства аурата на цялото пространство”
Когато дълбоката усмивка разцъфти като роза в корема ни, меланхолията си отива и на нейно място идва радостта , умението да посрещаме живота с усмивка, да прощаваме, а от там и да се сбогуваме наполовина с болестите.