Бях силно ангажиран последния месец а сега разпускам.
Отговарям на Петко.
От малък имам някаква неприязън към спорта. През далечната 1994 година веднага след уволнението ходих на йога при едно тукашно светило Борис Войнов. Толкова беше напреднал в медитациите, че загуби човешкия си облик и на цялата група ни се стори че откачи. Разбягахме се и веднага се прехвърлихме при Емил Златев. Комбинацията ми се стори интересна между йога и втори дан Шотокан учител.
Философите биха казали, бойни изкуства и йога се изключват взаимно но не са познали. Всяка една тренировка започва и завършва с медитация. Тоест 30 минути в началото и 30 минути в края е йога а в средата е див търкал. Издържах няколко години и ми писна. През всичкото това време диетата ми е била здравословна. Поне 3 вида семена или ядки, ориз, овес, бадеми и много зеленчукови сокове, келп. Лятото обезателно ракообразни и миди за снабдяване с хитин (хитозан )
По въпроса с коремните преси, за мен това упражнение няма особена стойност. Открих, че най красива преса се прави с отрицателни натоварвания тоест не свиване а разтягане на пресата. Мост, огъване назад докато главата опре земята и изправянето след това. Дишането го тренирам с бягане и плуване, под вода над вода. Преди 5 години бях зациклил за период 24 месеца само и единствено сокотерапия. Три пъти на ден по 400 милилитра зеленчуков сок. През този период като се замисля спорта вървеше най леко и енергийния баланс ми е бил винаги на +.
Снимката на аватара ми е с давност от преди 5 години. Впечатлих се от един артист Christian Bale. За ролята си беше отслабнал и заприличал на аноректик и аз реших да пробвам.
Ето го филма:
El maquinista (2004).
Поувлякох се естествено и свикнах да не ям. Упражненията за гъвкавост както и силовите се старая да ги правя задължително през ден. Ходил съм на много семинари, когато идва някакво индийско или тибетско светило в България.
пример или
този.
След хиляди страници прочетени материали и оглед на действителността, най-голяма полза имам от бойните изкуства. Може да ти прозвучи заядливо пренебрежителното ми отношение към йога. Ходил съм в Индия и не съм видял нищо впечатляващо. Има много начини човек да се чувствва добре но при йога се набляга на аскетичното, първобитното, минималното... Като загрявка за шотокан обаче е перфектна
Много са ми смешни посланията на разни драскачи на книги, Норбековци, Бхагван Ошовци, итн. Непрекъснато тръбят да сме спокойни като тях. Добре но само човек със стабилна банкова сметка може да е спокоен. Някак не се вързва на българския бит да сме спокойни. Напоследък чета само когато скучая и задължително гледам лицето на автора на книгата. Лицата на драскачите които не харесвам са ужасни, лукави, измекярски. По въпроса с храната: Човешкото тяло има нужда от разнообразна храна по цвят вид и произход. Милионите клетки имат собствен език и той няма нищо общо с модерните диети на някой си драскач за пари. Ям каквото ми се яде с приоритет здравословното пред вкуса. Докарвам си по 100 грама хлорофил на ден минимум. Не докосвам животински продукти от бозайници.
По горе сте дали линк към салата от тученица. Има книга за топ100 здравословни продукта, и като единствен растителен източник на омега 3 мастни киселини е дадена тученицата. Заместват рибеното масло с тученица.
Обожавам слънцето и водата. Слънчевата вода от стъклена бутилка си променя коренно вкуса. Наливам си питейна вода само от бързо течащи естествени извори. Около мен са два на 4 и на 15 километра.
Страдам от градския начин на живот и по точно липсата на двор в който да садя разни зеленилки. Селските ми приятели пък страдат от селското безпаричие и се молят за заеми. Изобщо има ли някой доволен от всичко