... Дорторе... ни съм много доволна от отговора.Генетиката е отворена...може да се пренасочи, т.е изкривеното да се поправи.Със сигурност има и природни материали за почистване на зъбите...питай йогите...
@Отговорите ми са честни и безпристрастни, базирани на личен опит и този на колегите ми, ако са от полза на някой, ще се радвам. Не бих тръгнал да давам съвети и препоръки относно материя, която не познавам достатъчно.
Генетичната програма си остава, резултатите от нея могат да се модифицират в определени граници. Някой е програмиран да има криви зъби или крив нос, или нещо друго, но с помощта на специалисти, правилно хранене, усърдни тренировки и т.н. може да постигне смайващи резултати. Какво ще предаде на следващото поколение си е чисто тото, според мен, карма може би, не знам...
За генетика и зъби ще дам за пример едно много ценно изследване, направено в една чаена плантация в Южна Индия. Там работниците никога не са ползвали четки, пасти или каквито и да средства за орална хигиена, позната на нас. Хранителното меню е еднакво за всички, битовите условия също. След обстойно изследване на пародонталния статус е установено следното:
1. Около 10% с тежко увреждане на пародонта, което не се повлиява от терапия (почистване на плаката)
2. Около 10% с относително здрав пародонт.
3. Останалите 80% с по-лека или по-напреднала пародонтоза, всички от които са се повлияли много добре от терапия.
Прост извод:
Максимум 20% от хората при еднакъв хранителен режим, битови условия, орална хигиена и т.н. или ще загубят зъбите си вследствие пародонтоза, или ще запазят зъбите си, почти без никави поражения, без значение дали ще полагат или не грижи за оралната си хигиена.
Около 80% от хората в една или друга степен ще имат поражения в пародонта, ако не се контролира нивото на плаката.
Аз лично, не бих искал да разчитам на късмет, още повече, че родителите ми останаха сравнително рано без зъби. Да чукам на дърво, моите са в пълен състав и с пародонт в прекрасно състояние.
За тези, които ще си помислят, че контрола на плаката е без значение ще кажа, че лично съм участвал в няколко изследвания за влиянието и върху пародонта. Тествал съм себе си също и резултата беше, че на петия ден, без каквото и да е почистване на зъбите, венците ми започнаха леко да кървят, леко зачервени, оточни и леко болезнени при масажиране с пръст. По-надалеч не исках да стигам и без това ми беше отвратително гадно...
@Не бих препоръчал замяната на една хубава четка за зъби, или един добър конец с клечки, клонки или каквото и да е друго, просто защото има по-удобен начин да се свърши добре работата. Нормалните пасти, разтвори за жабурене и други химии, спокойно можете да подарите на враговете си... :-)
Нямам умениятя и способностите на йогите, който ги има или пък е намерил по-добър и лесен начин за запазване на оралното здраве, ще се радвам да сподели.