Аз не вярвам в статията.
Всичко казано в нея е доста умело завъртяно и измислено, за да може колебаещия се човек да се откаже от суровоядството напълно.
Почти всяко едно твърдение се оборва с лекота - за протеините, за желязото, за витамин Д и В12.....
Наистина, може да настъпят проблеми, когато много ти се иска да ядеш нещо, а съзнателно те спират с години (особено за едно дете би действало доста на психиката), ако те са искали да ядат масло или сирене и майка им с години им е забранявала, те биха се разболяли от самото ограничение (не чувстват свобова, а лишение, тъжни са заради забраните и т.н). Разбира се това са само предположения за това каква е била обстановката в семейството. Но в нета има толкова много примери за жизнени и енергични малки суровоядчета (например детето на Shazzie - тя я кърми дори, когато навършва 4 години - такава сладурана). Малката на моя приятелка суровоядка, също е най-красивото, здраво и жизнено дете, което познавам. Обожава зелено смути и суровите десерти и не само... В youtube има достатъчно много клипчета.
А и който се притеснява, нека дава на детето си малко животинска храна, но да не се прекалява. Това ще е по-скоро за успокоение на ума, което е също много важно. Аз не бих го направила, още повече като знам какво е качеството на сиренето, кашкавала и т.н. Другото, което е важно - ако някой реши да отглежда детето си по строги суровоядни принципи, това означава, че то трябва да се храни изключително разнообразно. Обикновено, човек тръгнал по този път, е добре да се запознае до най-тънките детайли. Е, не от раз, постепенно.
С едно мога да се съглася - "Твърди, че най-голямата поука е никога да не се ограничава прекалено." Мога да добавя - ограничението е тогава, когато има насилие над волята. Всеки суровоядец, станал такъв против волята си, няма да добие очакваното здраве, младост, красота и жизненост.
В статията пише, че тази майка има сайт, а линк не е даден!?!?