Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Лозови листа  (Прочетена 10885 пъти)

com_pot

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310
Лозови листа
« -: 09-06-2012, 10:52:03 »

Някой знае ли нещо интересно за тях?
Активен

Kalia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 274
Re:Лозови листа
« Отговор #1 -: 09-06-2012, 14:37:35 »

Не знам какво точно съдържат,но аз си правя сармички от пресни лозови листа.По-нежните листенца може и на салатка да се хапват :essen:
Активен

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:Лозови листа
« Отговор #2 -: 09-06-2012, 15:48:41 »

 :kisss:Аз си дъвча млади крайчетата на лозовата клонка  заедно с мустачките и младите листенца.
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Лозови листа
« Отговор #3 -: 09-06-2012, 22:07:08 »

Скоро разбрах , че могат да се съхраняват за зимата съвсем пресни, без консервиране. Трябва да потърся къде го гледах това  ;D
Активен

somelier

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
  • Във Виното е Истината
Re:Лозови листа
« Отговор #4 -: 11-06-2012, 01:17:46 »

Скоро разбрах , че могат да се съхраняват за зимата съвсем пресни, без консервиране. Трябва да потърся къде го гледах това  ;D

В някой фантастичен любовен роман си го гледала това.  Пресни за зимата без консервиране, ако важи за листата ще важи за всичко друго така че чакаме фараонската рецепта
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Лозови листа
« Отговор #5 -: 11-06-2012, 07:42:12 »

Нали водата от тях ще се изпари , освен ако не се херметизират ли ??
Активен

Даниела

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1580
Re:Лозови листа
« Отговор #6 -: 11-06-2012, 17:01:57 »

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=174674799319612&set=a.135247196595706.25332.100003312789425&type=3&theater
ако не може да видите снимката и коментарите, ето цитат " Набират се лозови листа ,най младите и крехки(ако се консумират сурови),а може и като се плеви лозницата да се съберат,ако са за готвене може и по твърди (и разбира се да не са пръскани).Навиват се по няколко листа на руло и се пъхат в бутилката(тя трябва да бъде напълно суха),без да се мокрят или солят нищо.Затварят се плътно да не влиза въздух,и така си изкарват цяла зима.Когато се отвори бутилката издава звук ,като при газирано.Бутилката се срязва за да се извадят по лесно тогава вече се измиват и се приготвят кой както желае.Ако останат листа се слагат в хладилника в кутия изкарват до две седмици"  това е, аз мисля да опитам  ;)
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Лозови листа
« Отговор #7 -: 11-06-2012, 17:35:30 »

Дани, ти ме заинтригува много с тази рецепта  :Content_14:
Лозовите листа са ми любими/за сърми - стават много ароматни/.
Ще пробвам рецептата, но със стъклени съдове/буркан, шише с голямо гърло/.
Благодаря ти     :flowers2:

com_pot

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310
Re:Лозови листа
« Отговор #8 -: 11-06-2012, 20:51:04 »

Ей супер! Ще пробвам. Макар че няма как да знам магазинските лозови листа дали не са пръскани.

И все пак ми е интересно има ли нещо полезно в тях?
Активен

eleonorad

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 83
Активен

Силвия

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
Re:Лозови листа
« Отговор #10 -: 11-06-2012, 21:07:14 »

Цитат
Dolma (vine leaves) is rich in vitamins (B1 – B2 – B6) which are strongly useful for the nervous system. In addition, it contains vitamin C, which effectively helps enhance and strengthen the immune system, and vitamin A, the required constituent for skin safety and protection.
 It is also rich in essential minerals like potassium, iron, and phosphorus, with a small amount of simple sugars like glucose and fructose. The importance of dolma lies more essentially in providing the body with the required energy as it is considered rich in calories (60 – 260 calories per 100g), and fibers which prevent constipation, and helps regulate blood sugar and cholesterol.
Активен

Люба

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Лозови листа
« Отговор #11 -: 11-06-2012, 22:32:31 »

Благодаряяя!(менюто от поляната става все по-богато) :Content_14:
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Лозови листа
« Отговор #12 -: 12-06-2012, 09:17:05 »

.............  Пресни за зимата без консервиране, ако важи за листата ще важи за всичко друго така че чакаме фараонската рецепта

Ясно е, че лозовите листа няма да останат напълно непроменени/на снимката  тук https://www.facebook.com/photo.php?fbid=174674799319612&set=a.135247196595706.25332.100003312789425&type=3&theater изглеждат като бланширани/, но предполагам ще запазят качествата си в голям %, т.е. ще се самоконсервират.Известно е, че лозови листа, венец от лозови пръчки се ползват като натурални консерванти за турушии.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Лозови листа
« Отговор #13 -: 12-06-2012, 11:23:31 »

Според мен, листата ще се запазят още по-добре ако в бутилката   се добави и малко количество  счукан на дребно  роман от Христо Калчев или микро СД карта с песен от Кондьо, Азис, Радо Шишарката или друг велик изпълнител. Това ще държи бацилите далеч :)

Извън шегата - във фризер дълбоко замразени в торбички не се ли запазват достатъчно добре? Ние досега така сме ги съхранявали. 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Лозови листа
« Отговор #14 -: 12-06-2012, 12:52:10 »

...
Извън шегата - във фризер дълбоко замразени в торбички не се ли запазват достатъчно добре? Ние досега така сме ги съхранявали. 

И аз до сега така съм ги консервирала, но това не пречи да експериментирам нещо ново, особено ,ако мисля, че си струва/ винаги има и друг начин/.
« Последна редакция: 12-06-2012, 13:04:45 от Ros »
Активен

somelier

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
  • Във Виното е Истината
Re:Лозови листа
« Отговор #15 -: 13-06-2012, 03:20:02 »

Някой да направи повечко от тези листа, майстор съм на сърмите, лозови зелеви каквито има налични
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Лозови листа
« Отговор #16 -: 13-06-2012, 08:52:38 »

Някой да направи повечко от тези листа, майстор съм на сърмите, лозови зелеви каквито има налични

Поправи ме , ако греша, но мисля, че предпочиташ преработените плодове на лозата пред листата й  ;)

somelier

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 106
  • Във Виното е Истината
Re:Лозови листа
« Отговор #17 -: 18-06-2012, 10:49:51 »

Някой да направи повечко от тези листа, майстор съм на сърмите, лозови зелеви каквито има налични

Поправи ме , ако греша, но мисля, че предпочиташ преработените плодове на лозата пред листата й  ;)

Да но напоследък от близо година  не ми се отразява добре никакъв алкохол, освен чаша вино около 150 грама за украса на масата.   Лозовите сърми съм им станал майстор.  Копър, скилидка чесън, зехтин и малко листа се блендират и после когато заготовката от ориз омекне се смесват. Завивам в листата и варя. Много е важно листата да са без жилки.
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Лозови листа
« Отговор #18 -: 18-06-2012, 11:18:05 »

Да но напоследък от близо година  не ми се отразява добре никакъв алкохол, освен чаша вино около 150 грама за украса на масата.   Лозовите сърми съм им станал майстор.  Копър, скилидка чесън, зехтин и малко листа се блендират и после когато заготовката от ориз омекне се смесват. Завивам в листата и варя. Много е важно листата да са без жилки.
      :Content_14:


За по-добър вкус и аромат е по-добре да се запичат сърмите в иенска тенджера, поръсени със зехтин/олио - изпробвано многократно.Първо се запичат с капак да поомекнат, а после се маха за да станат листата по-хрупкави.
« Последна редакция: 18-06-2012, 11:24:13 от Ros »
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Лозови листа
« Отговор #19 -: 18-06-2012, 13:29:47 »

Грешно  съм включила  в цитата горе и първото изречение   :Confus_3:
 

Страницата е създадена за 0.095 секунди с 23 запитвания.