Мислех си ,дали би било добре да гладувам два или три дни всяка седмица а останалото време да съм на плодове?
Привет отново
Практикувала съм голяма част от разнообразните методи на гладуване и детоксикация, вариращи от подкрепителни "елиминационни" диети, монодиети, сокови режими, до същинското гладуване( включващо и кратки, и продължителни водни и сухи гладувания). Считам за разумно и препоръчвам преди предприемането на гладуване или детоксикационна терапия да обърнем особено внимание на организацията на средата , в която ще прекараме дните по време на "лечебния период"- изпълнение на важни и неотложни битови задачи; професионални ангажименти; чести и натоварващи пътувания по работа; осигуряване на важни материали за четене; достатъчно запаси от плодове и зеленчуци за прекъсване на режима, достатъчно вода ако щете ...
Спомените ми с първото гладуване са свързани с трудностите, които тогава изпитах - физически ми беше трудно, изпитвах постоянна слабост ... , преместването в пространството, свързано с изкачането или слизането по стълби беше цяло изпитание, дори практически невъзможно. Имаше и едни от порядъка на 4-5 дни, в които нямах сили и не виждах причина да се надигна от леглото. Не казвам, че е задължително точно в тази последователност за протекат нещата и при теб, но е хубаво предварително да се съобразят тези неща. Хубаво е ако си семейна/живееш с някого да го уведомиш какво правиш и ако се нуждаеш от помощ (например пазаруване, плащане на сметки, грижа за домашни любимци и пр) да те отмени.
Относно избора на режим и неговата продължителност- според индивидуалните потребности, очаквания и предпочитания. Лично аз недолюбвам и не практикувам краткосрочни гладувания, затова не бих го препочала и на теб. Модифицирано соково "гладуване" - рядко. Само за справка - продължително гладуване от 20-30 дни, би довело до осезаемо подобрение на здравето, докато същото ниво на възстановяване би отнело от 6 месеца до година , ако се прилагат редовни кратки гладувания от два до три дни няколко пъти месечно. Ако през тези дву- или тридневни периоди на детоксикация, обаче вместо гладуване изберем монодиета или модифицирано гладуване, бихме постигнали същото ниво и подобряване на общото здраве за около година (или повече) и то само ако цялостният ни начин на живот и хранителни навици не се променят (т.е. веганство и суровоядство). Не зная до колкото това е така (а и причините да не прилагам гладуване под десет дни са други). Независимо какъв е мотива ни да гладуваме - било то подмяна на гардероба и намаляване на обиколките, преодоляване на определено физическо неразположение или подобряване общото здравословно състояние, съществената подготовка и роля се изиграва от нашата душевна и емоционална нагласа. Да, има идеален вариант ! Мислех да ти предложа схема (предвид доскорошните ти конвенционални хранителни навици); детоксикационен режим, който постепенно да те подготви за по - продължително гладуване.. Загуба на време ! Аз лично смятам, че няма причина да прекратиш гладуването си било то до края на уикенда, или докато огладнееш (при излишъка на 30 кг вероятно ще настъпи след месец два, ако не и повече
) Междудругото основният проблем на хората с наднормено тегло е дефицитът от хранителни вещества. Плодовите и зеленчукови сокове осигуряват на организма висококачествени хранителни вещества по възможно най - лесния и ефикасен начин. Хубаво е консумацията на прясно изцедения сок да става веднага. В твоя случай можеш да го съхраняваш в термос ( с покритие от стъкло или неръждаема стомана) или се сдобиваш с модифицирана сокоизтисквачка, която държиш в багажника на автомобила (както реших проблема аз например
)
P.S. Обичам да шофирам .. Обожавам премерените
лудории по повърхността на асфалта. Аз нямам проблеми с това. Напротив, дори съм по-концентрирана, виждам по-контрастно и детайлно пътя пред себе си. Не е препоръчително по принцип да се шофира (според литературата), но понякога нещо, което си мислим често че би ни пречило, всъщност помага… и обратното ! Едва ли има еднозначен отговор по въпроса ... Преценяш според моментното си сътояние и нагласа ..
Какъвто и детоксикационен режим да избереш, с теб сме ! Дерзай!