Здравей,
Категорично няма да се съглася с това, че като работиш от 7 до 7, значи няма как да имаш време за "готвене" на сурови неща. Години наред излизах от вкъщи в 6.30 ч. и се прибирах след 22 ч. Единственият ми проблем беше пазаруването, понеже магазините затварят.
На първо място, за суровоядството не ти трябват никакви по-специални уреди. Ако имаш блендер ще е много добре, но ако нямаш - не е пречка за нищо.
Второ, направи два-три дни глад преди да тръгнеш към суровия режим, за да ти се свие малко стомаха и да не се шашкаш, че една салата няма да те нахрани.
Трето, изгради си някакъв режим на хранене по часовник. Примерно - ставаш в 6 и изяждаш три ябълки. После в 8 хапваш лъжица мед с ядки. После в 11 - салата. После в 14 ч. пак някакви плодове. И после като се прибереш към 8 някаква салата-гранде.
Сега - разбирам притесненията ти в този сезон, но пак не е толкова трудно да се разнообразява. Ето ти няколко примерни любими мои неща:
Закуски
1. Две-три ябълки, нарязани на кубчета, наронен един нар и настърган отгоре кокосов орех. Това в една голяма купа и го дъвчеш поне 15 мин.
2. Изкиснати от предната вечер ядки - половин чаена чаша - които се блендират с киви, банан или портокал плюс вода и се пият.
3. Връзка магданоз, листенца целина, сокът на един лимон - пак в блендера с много вода и се пият.
4. Изкиснат сусам, който се блендира с фурми.
5. Овесени ядки - макар те да не са сурови - заляти с блендирани портокали и ябълка.
Обикновено пия чайове между 9 и 11 ч.
Обяд
1. Домати, краставици, чушка, карфиол - с накиснати от предната вечер ядки - орехи, слънчоглед, бадеми
2. Морков, целина, цвекло, ябълка - пак с ядки - последната ми кавърверсия на тази традиционна салата е с настърган кококсов орех - много е засищащо!
3. Зелка с цвекло и моркови - тук също можеш да добавяш блендирани изкиснати ядки с лимонов сок - става нещо като майонеза.
4. Кълнове с изкиснати ядки
За салатите - аз лично си правя в едно бурканче дресинг със зехтин, сол, изцеден лимон и лъжичка мед. Здравата го раздрусвам преди да си го сипя върху салатата. Често добавям прясно скучано ленено семе, което наръсвам отгоре. Обикновено салатите ми са в огромно количество по близо килограм.
Следобедна закуска
1. Орехи с мед
2. Фурми с накиснати ядки
3. шепа какаови зърна
4. плодове - банани, портокали, ананас
Вечерята е като обяда. Мисля, че няма да е престъпление срещу човечеството, ако си позволяваш нещо варено тогава - нахут, ориз, леща, боб, картофи... супи от моркови и тиквички и лук... и т.н.
Аз лично на вечеря много обичам зеленолистна салата със спанак, маруля, рукола и много лук, в която добавям и нар за разкош.
Като цяло в този сезон, в който си решила да започнеш сериозно със суровоядството, имай предвид, че изкушенията ще бъдат безброй. Лично мен най-много ме подхлъзва алкохола, който в тези зимни месеци се лее с повод и без повод. Съветът ми е да не се самообвиняваш, че си прегрешила с нещо си и това да не става причина да се откажеш лесно от свежата храна.
Ти сама ще усетиш, че се чувстваш по-добре, ако успееш да го докараш до седмица - две на сурово. От там насетне ще чувстваш с всяка клетка на тялото си защо го правиш.