Здравей Станислава. На въпросите ти няма да отговоря, защото се иска повече писане, отколкото време имам, съжалявам, ако някой друг иска, Петко може би, ще е добре да го направи. Но ще ти отговоря на поста. Не се смятам за достатъчно компетентна, но имайки предвид че съм израстанала в среда на хора занимаващи се с йога, със сигурно мога да ти кажа, че йога НЕ Е религия. Именно затова се практикува от християни, мюсюлмани, будисти и т.н. Досега никъде не съм срещала думата Бог, но това не значи, че йогите са атеисти. Мисля, че йога привлича хора от различна религиозна и културна среда, и привлича именно тези, които не вярват в ограниченията на догмата (по-скоро отколкото на религията). Ако ти не си вярваща, можеш да практикуваш йога, но това, до което практиката на йога би те довела, е едно много по-дълбоко осъзнаване на себе си, на живота, вселената и всичко останало. На въпроса ти, нека първо припомня, че написах че не съм съгласна, а не че не може йога да се разглежда в два аспекта. И причината за това ми мнение е, че в днешно време много хора започнаха да гледат на йога като на физкултура, а не като система за цялостно личностно развитие и духовно израстване, ако този израз не те дразни. А ти и отчасти сама отговаряш на въпроса си, като казваш, че огромната част от вегетарианците не са йоги, което предполага, че йога не е само вегетарианство. Между другото всички вегетарианци, които познавам, са станали такива именно защото са започнали да се занимават с йога, и не ми е ясно къде си прочела, че "огромната част" не са... но това е моя опит и може да е малко ....остарял.
За системите- това което си изброила, не са системи. Това са видове йога. Системи са Сант мат, петте пътеки на Патанджали, т.н. Доколкото на мен ми е понятно какво са системите, това е подбор на конкретни елементи от различните видове йога, според разбиранията на който ги е разработил. Една задача по математика никога няма само едно решение, и пътищата за решаването дори да се различават, водят до един и същ резултат, най-елементарно така се сещам да ти обясня разликата.
Доколкото схващам от твоя пост, теб те интересува тази част на йога, която е свързана с укрепване на тялото. Аз лично мисля, че това, което си прочела за йога или разсъжденията ти върху него, са в голяма степен погрешни, даже сравнението с християнството е тотално погрешно, и може би наистина е по-добре да поговориш с Петко, той мисля че ще може по-добре да ти обясни какво-що, а и тъй като активно се занимава може да те мотивира. Според мен е важно какво точно търсиш, за да намериш това, което ти трябва.