На мен ми се струва, че е много важно дишането. А и не само на мен, и не само ми се струва. А колкото до насочването на мисълта- ако знаеш коя поза върху какво рефлектира, не е ли това необходимото, за да си насочваш мисълта към определения орган, докато правиш асана, насочена към него?
Да, Анджи, това е. Но това е адски важно! Не е само една добавка към изпълнението на асаната.
Имам още няколко въпроса относно целта на йога. Доколкото разбрах от линка който ми даде, крайната цел на йога е постигане на състоянието Самадхи. Вероятно обикновените хора не могат да разберат какво е това състояние, но може ли човек да има някаква цел без да знае каква всъщност е тя?
Колко време отнема на човек да достигне тази цел? Сигурно ще ми кажеш, че за всеки е индивидуално, но все пак трябва да има някакъв ориентировъчен отговор. Например: няколко месеца, 20-30 години, цял живот или почти никой не стига до там.
Ти от колко време се занимаваш с йога? Наричаш себе си новобранец. До кое ниво си стигнал?
Последната степен в йога е самадхи. А твоята лична цел каква е, за да се занимаваш...твоя мотив си е личен. Моят е да съм жив, буден, осъзнат. Знаех, че ще опитам с йога 2-3 години по-рано, но все нямах време. След като започнах с йога реших да попитам инструктора за съвет относно мои дългогодишни стомашни проблеми. Тогава той ми разкри принципите на хранене. Аз реших временно да пробвам, без да се доверявам. Дори предварително си мислих, че няма да станат нещата. Обаче още след месец имах подобрение с киселините и гастрита, а след 3 месеца вече знаех, че това ми е липсвало винаги в живота - истински здравословното хранене. А за да съм буден, жив и щастлив ми е нужна йогата...просто преди това съм съществувал, но не и живял. Не съм материално осигурен, нямам никакви лични придобивки, почти никакъв професионален опит, но съм щастлив. Чак сега разбрах какво значи тая думичка...да се наслаждаваш на всеки един детайл на природата, на хората, на всичко около нас.
Станислава, това са моите мотиви. Твоите постепенно ще се формират, ако не са все още.