Ех, завърнах се вкъщи и вече съм горд притежател на една много красива кафемелачка
. Още не съм изгладняла и затова не съм я пробвала, но нямам търпение!!! Имам малко въпросчета към вас:
1. Преди да смелите лененото семе, миете ли го? И после в мелачката мокро ли го слагате или го сушите във фурната преди това? Защото то като се намокри нали ще стане лигаво едно такова...
2. Сусам там може ли да се мели? Или няма нужда от това, тъй като сусамът е дребен.
3. Какво е положението със суровия нахут? Днес си купих за първи път. Имам бегли спомени, че в детството си съм яла суров нахут и не беше толкова твърд... Беше зеленикав май, растеше в шушулки и беше супер вкусен. Баба ми го отглеждаше. А този, който си купих е като стръгали. Та него мога ли да го смеля в мелачката?
Като се замисля, появяват ми се куп въпроси. Ето втора партида:
Въпрос към суровоядците:
1. Има някои зеленчуци, които хората, които не са суровоядци, ядат само в преработен вид. Вие как ги ядете? Примерно тиквичка. Мога ли да си я настържа в салатата и нищо да не ми стане на стомаха? За картофа си спомням от детството, че ако се яде суров, вдигаш температура. Не знам колко е вярно, тъй като аз съм пила сок от разни зеленчуци и вътре съм слагала картоф и нищо лошо не ми се е случвало. Дори мисля, че Нормън Уокър го препоръчва за стомах, ако не се лъжа. Но само ей така настърган ядете ли го?
2. Гъбите...Снощи си правих салата от ч.цвекло, морков, чесън, цветно зеле, магданоз и експериментално настъргах една гъба. Нищо не ми стана. А ако настържа 2-3-4 какво ли ще е положението? Някой пробвал ли е?
А сега за дневното ми меню, по желанието на Petko
Ами старая се постепенно пълноценната храна да започне да преобладава, но не винаги успявам за съжаление. Започвам деня с чаша топла вода. После глътка домашно приготвен сок от черен бъз. По-късно може да хапна плод, но не винаги го правя. Старая се да си го превърна в навик. После пия кафе на работа, което знам, че е груба грешка и скоро ще я поправя. Иначе през деня изпивам едно шише вода 1,5 л. Към обяд изгладнявам доста и ям или каквото съм си донесла от вкъщи, или отивам в българска кухня и ям ориз с тиквички най-често или нещо друго леко. Да ви кажа честно, имам голям проблем с обеда. Искам от вкъщи да си нося нещо полезно, но ако си нарежа салата сутринта, тя до обяд няма да е така полезна, както си трябва. Ако съм правила содена питка със семена, си нося парче питка с кашкавал и маслини примерно. Понякога си нося само бурканче с накиснати семена, но ям-ям и все ми се хапва нещо по така
. Та вие какво ядете наобед, когато сте на работа? Ааааа да, в офиса съм си закътала една торбичка с ядки и стафиди (кашу, орехи, бразилски орех, лешник, бадем). Супер вкусни са ми, но да ви питам, имате ли газове от суровите ядки? Или може би правя грешка като ги смесвам. Чувала съм, че не е добре да се смесва един вид ядки с друг. А аз такъв микс съм направила....оле-мале.
Вечерята е различна. По принцип готвя заради приятеля ми (напоследък започнах да готвя със зехтин). Ако съм сама изобщо не готвя. Вечер си правя салата-манджа. В една голяма купа слагам настъргани, нарязани зеленчуци, които са ми по вкуса, поръсвам със слънчогледово и тиквено семе, сусам, а ако в салатата има и червено цвекло, слагам орехи. Зехтин, сол и оцет и бъркам всичко това и го ям пред компютъра. Огромна грешка, но признавам, когато съм сама винаги с него вечерям
, все има нещо неотложно. А някои салати изискват такова дъвчене, че аз половиния си ден трябва в дъвчене на масата да го прекарам. Аз по принцип бавно ям, а зелевите салати...По-нервните хора не ме изтрайват, когато се храним заедно. Затова вече ги предупреждавам да си ходят, ако бързат. Аз за никъде не бързам. Ааааа да, скоро си купих киноа. Първия път го варих, но само накиснато ми е по-вкусно.
Общо взето това ми е менюто. Скоро си накупих авокадо. Бях толкова гладна, че изобщо не се стигна до салата, а го изядох като ябълка
. Малко по-късно 2 банана и това ми беше вечерята.
Зимата си правя сокове със сокоизстисквачка. Всякакви. Лятото ям плодовете, не ми се занимава с миене на машини, но зимата няма как. Четох някъде из сайта, че е полезно сутрин да се пие зехтин и лимон. Вече два дни пия топла вода със зехтин и сока на един лимон. Вчера ми беше по-трудно, но днес ми беше все тая. Започнах да ям хрян с лимон. Голям проблем с настъргването - от всякъде се разтекох, ревах, лютя като обезумяло това нещо... На първа хапка полудях. Втората беше по-поносима и при останалите вече свикнах. Когато си купя блендер ще го правя там на паста с кашу и оща какво беше, забравих, но четох хубава рецепта скаро май тук или някъде из другите сайтове. Но блендера ще си го пожелая за Коледа
Вие какви книги четете? Аз съм изпонатеглила сума ти здравословни книги от руските сайтове. Добре, че руснаците са споделителни... Но пък лошото е, че не ми остава време да ги чета. Скоро дръпнах книгата на Атеров за суровоядството. Дай боже да я прочета скоро!
Моите цели са такива: искам да си създам навици за правилно хранене. Не искам по цял ден да мисля какво ще ям на обяд или вечеря, а то да си ми е ясно кое как трябва. Примерно вече си съдадох навик като вляза в магазина да не забелязвам сладките неща и консервите (тях никога не съм ги купувала - само пари за боклуци). То просто си става от самосебе си. Не съм се стремяла точно към това, само знам, че не ги ям и то в последствие се е получило. Все едно не съществуват. Преди така не забелязвах авокадото, хряна, а сега те ми се набиват в очите сами.
Обичам да ям гречка, когато се храня не изяждам повече от 1 филия хляб, ако въобще ям такъв - картофи и ориз ги ям без хляб. Ха, ами суровоядците, кажете как ядете ориза? само го киснете или смлян? Мразя да пия вода, докато ям. Изяждам малко, а се надувам от водата и не е приятно.
Май много въпроси зададох. Време е да се поспра