violetblossom ,бих бил много радостен да успея да те убедя , че в борбата със стреса единственият най-ефективен( и достатъчно приятен ) твой вариант е спортът! Всичко друго е привидно и измамно. Аргументът е банален , но непробиваем : Самата ФИЗИОЛОГИЧНА идея на стреса през милионите години е една - да отключи ФИЗИЧЕСКА РЕАКЦИЯ ! ДА се изразходи с
физическо действие. Когато от храстите изскочи звяр,
да го набиеш ако прецениш ,че можеш или
да избягаш.
При стрес ВСЕКИ и ВИНАГИ усеща този прилив на енергия! Тя е точно затова! А не е за да си замълчим , както съветват някои "авторитети" и така стресът бавно да се натрупва в нас и да ни убива! И понеже обществените норми не толерират ФИЗИЧЕСКА разправа , стресът успешно се тушира и неутрализира във фитнеса или някъде по подобен начин. Установено е , че даже тренирайки, се презапасяваш със своего вида "ресурс" за поемане на
бъдещи дози стрес! Тоест - има и профилактично действие!
В някои японски предприятия ( бях чел) това прекрасно се разбира и използва : в обедната почивка работникът слиза в специално помещение, където има гумени фигури на неговите началници и една здрава тояга
. С тая тояга работникът Ко Ши Ям и колегата му Кот Щеш Яж започват да млатят своите "началници" и след половин час са вече като "преродени"
(Забележете , не ги псуват например, а ги БИЯТ
, всъщност.. вероятно в комбинация
)
Преди десетина години заедно с двама съдружника сключвахме сделка за голяма сума. Преговорите бяха наистина "инфарктни" . Купувачът беше супер нагъл и безочлив. Последният ден, преди окончатеното "стискане на ръце" се отвори пролука от два часа - за размисъл. Напечено, адреналинът изтича от ушите ти. Кой как се справи със стреса в тази ситуация? Когато се върнах при двамата съдружници, заварих четири пепелника ,пълни с цигари и празна бутилка алкохол.
А аз къде ходих ли?
Ходих да направя 15 обиколки на стадион "Спартак"
Да ,съгласен съм, вероятно има и други източни или западни специализирани техники за "заобиколно " справяне с проблема, но те са трудно усвоими и не носят всичките онези бонуси, които идват от спорта! (А те са поне 21 , както смятам да разкажа в някой следващ пост
)