Здравейте, не съм очаквал такъв професионален интерес към темата и толкова разнообразни, някои дори фундаментални въпроси относно Хомеопатията…
Ако трябва да съм честен отговорите на повечето въпроси са ме тормозили от самото ми запознанство с Хомеопатията и решаването на гатанките продължава вече повече от 10 години, до днес включително.
Ще се опитам да дам някакви адекватни и логично завършени отговори на въпросите, разбира се през призмата на моят опит и знания. Но самите ще трябва да се съгласите, че това няма как да стане в рамките на няколко поста, говорим за голям обем информация.
Предварително се извинявам, че в някои от отговорите ми ще ми се наложи да използвам специфична терминология, но тя ще ми е нужна за да мога да бъда по-точен и убедителен. Благодаря за приятелската атмосфера, в която се дискутира и се надявам да я запазим до надписите на филма….
Притеснен съм от към свободно време за писане, затова ще започна поред и до къде стигна и така…
Донякъде умишлено избягвам да представям различни случаи поради невъзможността да се докаже чия е вината в едно неуспешно хомеопатично лечение - на хомеопата, на лекарството, на пациента, стопанина, точната диагноза, свободната еволюция на заболяването и т.н. Тези разговори са водени не веднъж и обикновено се стига до фразата: - Ти от къде си сигурен, животното може да се е излекувало от само себе си или че тези флошавания не се дължат на прогресията на самото заболяване” ……и т.н.
Но поради вашия интерес ще Ви дам примери, които за съжаление в ония години на сляпа вяра в безобидността на Хомеопатията, пациентите бяха подложени на различни лекарства и след някои от тях се отключиха тежки странични явления.
Тъй като потисканията, страничните ефекти или появата на нови болести са в най-различни форми и области на медицината, почти е невъзможно да бъдат изложени.
Избрах една извадка от пациенти при които активирането на клетъчният имунитет води до обостряне на вече съществуващите заболявания.
При всички автоимунни болести даването на лекарства, които повишават клетъчният имунитет водят до ескалиране на клиничните признаци и остро влошаване на здравето. Всички бактериални нозоди имат силен клетъчно стимулиращ ефект, който води до отделянето и на група цитокини. От особено важно значение е един от тях наречен /TNF-alfa/, на който в крайна сметка се дължат по- голяма част от пораженията при тези пациенти. Колкото нивото на този цитокин е по-високо, толкова зоболяването по-бързо прогресира и води до появата на тежка клинична картина. Затова предписването на инхибитори на TNF-alfa или Кортикостероид в тези случаи води до потискането му и временно подобряване на пациента. Този цитокин участва в патогенезата на голяма част от заболяванията и ще бъде споменаван многократно като основен фактор за появата на страничните явления при следващите пациенти.
1. Доберман Марко на 13 години, от една година е със сензитивни нарушения свързани с обонянието, зрението, вкусови качества, общо старчески изменения които най-вероятно са свързани с процеси на демиелинизация в централна нервна система/ЦНС/. Заболяването много прилича на множествената склероза при хората и е от автоимунен тип. На кучето съм давал редица лекарства с временен положителен ефект. Но след даването на една единствена доза Колибацилин 200СН, след 10 минути отключи епилептичен припадък, който остана да перзистира до края на живота му по-няколко пъти на ден. При този пациент с вече клинично проявено заболяване даването на бактериален нозад дава силен тласък на клетъчният имунитет и ескалира процесите на демиелинизация и поява на лезии в ЦНС, които в случая се манифестират с поява на епилепсията.
2. Куче/улично/ с нервна форма на гана, която доказано се дължи на автоимунни процеси в нервната тъкан в ЦНС и гръбначният мозък/аналогично както при добермана/. Кучето беше с тикове от един месец, храни се и пие вода. При него не е предписвано лечение освен една доза Фосфор 200СН/предписанието е от руска Хомеопатия/. Буквално след минути кучето изпадна в епилептичен припадък – и не излезе от него./т.н. статус епилептикус/. Пациент, който дойде на собствен ход, яде и пие вода, който се влоши и почина в рамките на 7-8 часа. В последствие за Фосфора прочетох, че се предписва при различни видове пневмонии, вкл. най-тежките чуждотелни. Въпреки, че не съм го доказвал клинически, чисто логически това е препарат който повишава имунитета чрез което е възможно да се преодолее една толкова тежка болест като чуждотелната пневмония. Така може да се обясни и страничният ефект на Фосфора върху нервната форма при ганата.
3. куче Берта на 5 години, санбернар с екзема/остър влажен дерматит/ на хълбока. В патогенезата на това заболяване също играе високото ниво на TNF-alfa в кожата/както при лупус еритематозус, псориазиса и мн.др. кожни болести/. Във ветеринарната дерматология е упоменато, че в етиологията на това заболяване стои Стафилококус интермедиус. Много добър успех преди това имах при лечение на пиодермии/Стафилококови инфекции/ от прилагането в схема на препарата Стафилокок 200СН.
Поради тази причина реших да изпиша и на този пациент Стафилокок 200СН с цел да излекувам инфекцията, от там и екземата. Резултатът беше трагичен, за една вечер/12ч./ екземата вместо да се успокои стана два пъти по-голяма, по-зачервена и охлузена в следствие на близането. Имуностимулиращият ефект на хомеопатичното лекарство ескалира и обостри екземата. Това беше равносилно на един алергичен пациент да изпишеш имуностимулант. При този пациент на другият ден изписах сулфор200СН и екземата изчезна без друга терапия в рамките на два дни.
4. куче Елда на 10 години, след преживят силен стрес от разстрел на друго куче пред нея заболя от МЕН синдром/Метаболитна епидермална некроза/. Това са язви и рани по-цялото тяло, миризма на гнило и спарено. Заболяването е нелечимо и перзистира през всичките 10 години. При нея бяха използвани няколко препарата, като последните бяха Сулфор и Графит. В рамките на една седмица като по-чудо всички рани завехнаха и след около 10 дни се окосми напълно сякаш никога не е била болна. За жалост в рамките на един месец след успешно лечение кучето се разболя от диабет и след няколко месеца почина. Неправилният подход при лечение на този пациент беше, че „излекуваното”/потиснато/кожното заболяване даде възможност болестта да премине на друго по-дълбоко ниво, т.е.в друго по-тежко заболяване.
Целта при този пациент трябваше да бъде преодоляването и премахването на изживения ужас и страх, а не клиничната изява/екземите/ на тези емоции.
5. куче Рино, мъжко френски булдог. Сменял е няколко пъти стопаните си. Влажни екземи по-цялото тяло, лекуван няколко години по-клиники с временен резултат. Много плаче, скимти, къса дрехи и лае когато го оставят само. Изписването на Сулфор 200СН чудодейно премахна екземите. След около месец на кучето му излезна хистеоцитома/доброкачествено кожно образувани/. След няколко неуспешни лекарства му предписах Хеледониум 200СН и това доброкачествено туморче изчезна в рамките на няколко дни. След около 20 дни отново се показаха екземите и Сулфора отново ги излекува/потисна/. Така в лечение/потискане на клиничните изяви на заболяването се стигна до „пълно” излекуване на екземите, но до поява на отоци по тялото и главата. След изследване на ехокардиография се оказа, че пациента е с много рядко заболяване на сърцето- тумор в основата на сърцето. Кучето не след дълго почина.
Погрешното водене на Хомеопатичното лечение според мен беше причината това куче да развие по-тежко заболяване от първоначалната екзема.
След 8 години от тази случка мога смело да заявя, че кучето е било с типичният синдром „страх от изоставане” и вместо лечението да бъде насочено към първоначалната причина ние лекувахме неговата клинична изява. По този начин от една дълговременно потискана и „излекувана” екзема, стигнахме до засягане на жизнено важен орган на по-дълбоко ниво, които предопредели изхода от заболяването.
6. В следващите редове мога да изредя много лекувани онкологични пациенти с Хомеопатия, чрез активиране на клетъчният имунитет с бактериални нозоди. Идеята ми хрумна след запознаване на положителните ефектите от лечението с ваксината Коули.
При активиране на клетъчният имунитет, чрез бактериални антигени/частици/ или Хомеопатия/бактериални нозоди/ се отключва вече познатата Ви каскада от провъзпалителни цитокини. Повишаването нивото на TNF-alfa в организма като цяло води до хеморагични некрози и смърт/апоптоза/ на онкологичната тъкан. Ефекта от първите лекувани няколко пациента беше зашеметяващ, онкологичните образувания в рамките на 24ч. се превръщаха от тъкан в хеморагична течност. Но радостта беше кратка, защото много скоро започнаха да се проявяват най-различни странични ефекти при този тип лечение. Повечето пациенти бяха неоперабилни, в последна фаза на заболяванията и със съпътстващи други болести.
Първо пациенти със сърдечна недостатъчност 90% от случаите завършваха с инфаркт. Причината беше високото ниво на TNF-alfa който освен че има отношение към раковата тъкан дава силно негативни промени в сърдечният мускул/масова апоптоза и смърт на мускулни клетки/. Второ пациенти с равматични заболявания в рамките на 24 часа започваха да се движат като роботи, схванати, защото и в патогенезата на ревматоидният артрит нивото на TNF-alfa води степента на клиничното проявление на заболяването. И така нататък…..
Извод:
Тук не бих искал да влизаме в спорове за това дали е било правилно лечение или не, дали алопатичната медицина не прави същите грешки, дали е от лекарството, хомеопата и т.н.………,
Хомеопатията е наука като всяка друга, непознаването и назначаването на лечение от неуки хора може да доведе до пълно излекуване на пациента или до „пълно излекуване” с поява на друго заболяване много по-тежко от първоначалното.
Липсата на контрол при изписването на хомеопатични лекарства и пълната липса на отговорност при тяхното назначаване, ме кара да тръпна от ужас от последствията които могат да се нанесат на здравето на хората, доверили се в ръцете на неподготвените, комерсиалните и безотговорни нарекли себе си Хомеопати!
Да е жив и здрав д-р Виджейкър, че е написал една прекрасна книжка, в която съвсем кратко и ясно е споделил какви последици може да причини неправилното Хомеопатично лечение, особено в ръцете на непознаващите тази наука Хомеопати!
Имайте в предвид, че поднесената информация е на един от най-известните и водещи хомеопати в света.
Истински вярвам и се прекланям пред науката Хомеопатия, както и пред хората подготвени да я практикуват!
Ако някога реша да пиша мемоари на корицата ще пише:
„Хомеопатията в ръцете на неукия е отрова”