Титан-иев, благодаря . Ама ти така си го написал , че вече втори ден никой не смее да вземе отношение по темата
А има според мен поне двама човека , които биха могли да са ти по-полезни от мен, нищо че съм от 1985 все по залите ( когато още дори нямаше зали и вдигахме по мази и тераси..
)..
Това са Теодора и Веско777 , а може да има и други. ( И ние доста сме обсъждали точно тези въпроси даже в няколко теми - в "дневниците" им и в отделна тема, мисля че беше "хранене и спорт" нещо подобно..)
Аргументите ми са два :
1. Веско и Теодора са по-близки до твоя тип конструкция и метаболизъм! И двамата са "пита" , докато аз съм с преобладаваща "вата". А теб определям като кафа-пита.
2. Те много повече изследват сравняват и анализират различните хранителни модели и тяхната "оптималност", тоест - прилагат научния подход
, докато аз никога не съм се задълбочавал , защото и не съм гонил някакви постижения..( за "вата" това би било неподходящо
)
Въпреки това , си имам мнение, което може да ти се стори леко "екстравагантно " ..
А то е , че при умерен тренировъчен режим (несъстезателен!) не е нужно да се променя нищо по съществуващото хранене! (Естествено , приемаме , че и досега е било здравословно. И СЪОБРАЗЕНО С АЮРВЕДА! ) Да се мисли по"проблема" трябва точно в обратния случай - при преминаване от двигателен в обездвижен режим! (
)
Какви са ми аргументите:
Естественото състояние на човек е именно когато той се движи активно ( спортува "за здраве"). Проблемите се появяват когато той спре..
Точно физическите упражнения вкарват (и държат) организма в най-оптималната за него физиология.
( опростено казано) Всичко и на всички нива в него работи максимално ефективно и оптимално - и храносмилателна система, и ендокринна, и съдова ..
Ако нещо не е достигало преди ( витаминец, минерал, фермент) , сега със спорта то може да се окаже съвсем достатъчно..
Например:
Физ. упражнения: - изменят метаболизма на холестерина, триглицеридите, като намалят лошия и увеличат добрия. Увеличават изработката на някои ферменти в мускулите и черния дроб. Всичко това ОБЛЕКЧАВА организма и намалява потребностите му от хр. вещества, ензими, минерали..
- Подобряват работата на сърцето и всички останали мускули. Сърцето "върти" кръвта с по-малко усилия ( за което ще отива и по-малко енергия, ресурс, за което иначе биха отишли пак повече хр. вещества ,ензими , минерали..ит.н -
за образуване на тази енергия!
- Поддържат добро ниво на захарта в кръвта , преноса на глюкоза.. - това също икономисва на органнизма ресурс! ( витамини, минерали, ензими..) , който той би изхабил за да КОМПЕНСИРА състояния на висока захар.
- Намалят кръвното. ( Високото кръвно и то изисква от организма ресурс, той се мъчи да го вкара в норма)
- Намаляват вероятността от развитието на рак. Както се твърди - така или иначе в тялото се образуват ракови клетки, които организмът трябва да бори, пак разходвайки ресурси. Физ. натоварване му помага и тук: разтоварва имунната система да се грижи И за това. ( или каквото и да е там в организма , което се бори срещу раковите клетки, защото според лекарят висша категория Марк Яковлевич Жолондз за рака не отговаря имунната система! )
- Подобряват метаболизма , изгарят се ненужни мазнини, които са баласт и изискват и те ресурс за да си мируват..
- Вграждат калций! Ако не се тренира , той или не се вгражда достатъчно( организмът не счита за нужно) или се отмива и "изземва" , особено при лошо хранене,. Тогава организмът прави опити да компенсира това състояние което пак дърпа ресурс - витамини , минерали..
- Подобряват имунитета , което също оптимизира цялата биохимия на организма и му пести ресурси.
- Подобряват функционирането на стомашночревния тракт! Почти винаги употребяваме повече храна , отколкото ни е нужно. При обездвижените хора организмът се товари допълнително да изведе навън това, от което е нямал нужда, но му е било дадено въпреки това..
Е, при физическите натоварвания "баластът" е по-малко, защото така или иначе са нужни повече калории - организмът изгаря повече и повече му трябват..
Опростено казано, физическите упражнения държат индивида най-близко до "заводските му настройки"
, да му мислят тези , които не си падат по тях..
( При състезателн режим обаче нещата стават други и пак се излиза извън "заводските настройки" . Ако ще се прави "силов тунинг" , трябва да се избере внимателно майсторът..
)