Току-що ми попадна една статия,в която се дискутират болести като диабет, високо кръвно, затлъстяване, и изследванията на един учен, който установява, че тези заболявания се дължат на многократно увеличеното количество пикочна киселина, която от своя страна се получава от прекомерно поглъщане на фруктоза. И естествено, няма как да не се засегне въпроса в плодовете, защото както знаем,и те съдържат фруктоза. Статията твърди,че докато плода освен фруктоза, съдържа и витамини и други антиоксиданти,които балансират негативния ефект на фруктозата, соковете са пълни с фруктоза,а повечето антиоксиданти са загубени. И следва табличка кой плод колко фруктоза съдържа. Средната препоръчителна доза фруктоза на ден, според статията, е 70 грама, и ако човек е суровоядец, спазва диета и е физически активен, това количество може да бъде и по-голямо и човек пак да си е здрав, но това бил случая на малко хора. И следва табличка кой плод какво количесто фруктоза съдържа,почвайки от 0 за лайма до 23 за сушените смокини.
Някой има ли повече информация по въпроса,може би и противоречива? Тук става въпрос само за плодови сокове, не за зеленчукови. Колкото до гладолечението с плодове и чай,сметнах че ако човек на ден изяде 2 портокала, 3 кивита, 2 ябълки, това са 41.4 грама фруктоза, значи с още един-два плода отгоре ще станат 70 гр, тоест съвсем в реда на нещата, и може би ще излязат до 800 грама плод, който е максимума препоръчван от Лидия Ковачева.