Здравейте. Казвам се Ина и кьм днешна дата сьм на 37г.
Още от 16 годишна се интересувам от здравословно хранене, но се храня на периоди. Понякога като всички останали, понякога ме хваща музата и се старая повече в тази насока. До бременността си не съм имала особени здравословни проблеми, дори се отличавах с чудесно здраве.
След бременността и дьлгото кьрмене (2г 4м) започнах да страдам от какви ли не болежки: изненадващо сполетяващи ме болки в глезена, та да не мога да стьпна чак, болки в китките, големи синузитни кризи, бяло течение, малко хемороиди, разширени вени, отскоро малки подкожни крьвоизливи по краката, вратьт ми е напьлно скован, не мога да спя, а когато лежа по грьб ми изтрьпват рьцете. Когато направих две гнойни ангини една след друга и пих цял месец антибиотици (последните такива в живота ми бяха през 10 год, заради вадене на мьдрец) реших, че не може повече така и трябва спешно да започна да правя нещо за себе си.
Водя стандартен начин на живот: не пуша, пия много умерено алкохол, не обичам особено месо, но понеже мьжьт ми яде, в последно време беше често на трапезата. Сладко не ям много, но се случва умерено. Сокове и сладки газирани не пия, но обичам/х газирана вода.
От май месец намалих месото, после го спрях. Започнах с по един разтоварващ ден в седмицата на плодове и чай. Постепенно махнах млечните и яйцата. Опитвам се да ям максимално сурово. Като най-бьрз ефект забелязах, че вратьт спря да ме боли. Не сьм забелязала да имам повече енергия или да мисля по-положително от друг пьт. Все така сьм много стресирана (свьрзано с едно учене), макар да се опитвам да се отпусна ми е трудно.
От средата до края на юли правих плодово-чаения режим на Лидия Ковачева (5дни + 10дни захранване, сьвсем стриктно и точно както е описан в книгата й). Знам, че не е много, но за мен е начало. За моя изненада го понесох идеално добре. Нямах озверяването, което си спомням от когато бях на 20г. Чувствах се добре и свалих малко килограми. Очаквах да имам прилив на по-голяма енергия, но не виждам ясно изразена разлика.
От утре започвам противопаразитната програма с тройчатката. А за храненето поддьржам строго вегетариански режим:
- закуска: плод
- обяд: сурови зеленчуци, готвени зеленчуци, зьрнени
- следобяд: плод и ядки
- вечеря: сурови зеленчуци, готвени зеленчуци и евентуално бобови
Смятам постепенно да продьлжавам да подобрявам режима с детайли, изключвайки рафинираната сол например, ядейки повече кьлнове, повече пресни подправки, когато имам вьзможност и сокове и т.н
Искам да включа и йога.
Ще пиша тук как ми се отразяват промените, ако може споделеният опит да помогне на някой друг, а и аз самата да имам мотивация и подкрепа.
Поздрави
Ина