Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневник на ln_none  (Прочетена 82669 пъти)

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #100 -: 23-10-2013, 22:38:32 »


Може да прозвучи малко откачено, обаче като стана дума за странни усещания - това чувство за "еднаквост" на различни неща го имам не само за храна, а и за всякакви други обекти. Например за хора. Трудно е за обяснение, но напоследък сякаш много си приличат. Не че всички са ми еднакви като агент Смит :) ами... все едно има някакъв краен брой варианти на различните части от тялото и всеки човек притежава някакъв определен набор (то това, като се замислиш, си е баш така, но досега не ми се е набивало толкова). Или ми прави впечатление как хора, които нямат роднинска връзка изглеждат твърде подозрително еднакви, и то не по двойки, а по доста повече екземпляри. Може и просто да изперквам ;)

 

хахах, това ме разсмя, наистина!   tooth
странно усещане, но като се замисля - и аз често виждам голяма прилика между хората и се чудя даже как може всеки да е наистина, все пак, различен от другия!
абе, много си приличат хората, верно си е   tooth

по отношение на вкусовете - днес направих ядене с картофи, моркови, лук и гъби и... имах чувството, че ям месо, даже за момент забравих, че не ям такова    tooth
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #101 -: 24-10-2013, 10:22:58 »

...
по отношение на вкусовете - днес направих ядене с картофи, моркови, лук и гъби и... имах чувството, че ям месо, даже за момент забравих, че не ям такова    tooth

Вкусът на месо идва от гъбите. :)

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #102 -: 24-10-2013, 13:23:27 »

- ябълки, моркови
- ябълки
- салата с карфиол, зелен боб с картофи, семки, халва

Аха, точно като от лего. А за роднинските връзки - случвало ми се е да проверявам в гугъл какви ли не хора по подозрение, че имат нещо общо и силно да се изненадвам от факта, че нямат. Примерно според вас Лютви Местан и Устата не са ли досущ като баща и син?

Започнах водопийство по д-р Батман. Засега соле няма да правя, приготвила съм си кристалчета морска сол в една кутишка и след пиене слагам по едно на езика да се разтопи. Засега изпитвам смесени чувства - едновременно много ми се пие вода и ми се хапва от солчицата. Доколкото разбирам това означава, че съм силно обезводнена.
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #103 -: 25-10-2013, 14:15:35 »

- ябълка
- ябълки, моркови, орехи
- салата чушки, зеленчукова супа, тиквени семки, печена тиква с фурми

Водопийството върви добре. Пия две чаши сутрин, две вечер преди лягане и през целия ден без ограничения. Изчаквам по половин час преди хранене и час-час и половина след. Смешно е, като си помисля, че допреди 1 година ми беше трудно да изпия дори една чаша вода наведнъж. Обаче малко сякаш се замайвам отвреме-навреме.

Оказа се, че докато се занимавам с разни хобита и чудеса, мойто мъж умряло от глад. Днес го загледах - милата душичка, то главата й заприличала на череп  :surpris_25: По принцип яде, каквото и аз + няколко филии хляб на обяд и разни среднощни закусчици си прави. Количеството е кажи-речи същото, малко повече манджа само дето му сипвам. Но явно не му достигат калории. Много е мързелив и упражнения никакви не иска да прави, та и откъм мускулна маса не е розово положението. Дайте идеи с какво да го охранвам, че хем да заприлича пак на човек, хем да не е вредно. Мазнини ли да му включа, повече зърнени ли, бобови ли?
Активен

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #104 -: 25-10-2013, 16:08:37 »

Нони, научи го да си казва какво му се яде. Ако е пораснал, де.
Щото ние, мъжете, често имаме затруднения с порастването в едно или друго отношение. :Confus_3:

Иначе ти го даваш доста безкомпромисно с водата. Опасна си. :Content_14:

Само да вметна, имам някакъв спомен, че комбинацията пиене на вода + поставяне щипка сол на езика беше аварийна мярка за овладяване на кризисни ситуации. Не съм сигурен дали трябва да се прави непрекъснато. Не за друго, ами защото при тази "разделна консумация" има риск от предозиране на NaCl. Казвам го, понеже споменаваш за замайване.

И още нещо. Споменаваш, че преди година ти е било трудно да изпиеш дори една чаша вода наведнъж. Сега по всичко личи, че не ти е трудно, но надявам се, не го правиш. По-добре на глътки, при това със задържане в устата. Особено, ако водата е студена. Има значение. Не помня дали д-р Батман обясняваше защо, но ти и сама ще установиш разликата.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #105 -: 25-10-2013, 22:02:31 »


 Дайте идеи с какво да го охранвам, че хем да заприлича пак на човек, хем да не е вредно. Мазнини ли да му включа, повече зърнени ли, бобови ли?

 :Content_4 - emotloader:
хаха, горкио чиляк   tooth
включи му студено пресовани масла, бобови, дето викаш, хлебец пълнозърнест, повечко ядки, хубави шоколади... що пък не, явно не му е розово положението   tooth

ааа, и не забравяй и на него да даваш водица със сол... белким му се пооправи черепът  tooth
« Последна редакция: 25-10-2013, 22:05:54 от iskrena »
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #106 -: 25-10-2013, 22:47:15 »


Вкусът на месо идва от гъбите. :)

да, знам, ама някак си повече от така даже биеше на месо  :)
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #107 -: 28-10-2013, 16:06:37 »

Петък:
- ябълки, моркови
- салата с цвекло, пълнени чушки с амарант, семки, черешово сладко

Събота:
- ябълка, картофена салата с цвекло, кукита
- салата с карфиол, супа от коприва, тиквени семки

Неделя:
- ябълка, палачинки с мед
- ябълки
- шейк с цариградско грозде
- салата с карфиол, супа от коприва, семки

Последните два дни подуването на корема се върна с предишната сила и много ме мъчи. Една ябълка да хапна и така се издувам, че чак ми е трудно да дишам.

iskrena, що тъй нехристиянски се забавляваш със страданията на човека-череп :bleh

Аз го знам какво му се яде - тесто, картофи и сладкиши.

Сутрешните две чаши признавам, че ги гълтам почти на екс, защото бързам. Останалите ги карам полечка. Хладка вода пия, чешмяна, по възможност попрестояла. Следя се за увеличено уриниране, отоци и мускулни спазми - засега в норма.

Въпросът как точно трябва да се взима солта все още ми е мътен. Прегледах пак на д-р Батман книжките, чета и в този форум http://vodalechit.forum24.ru/, но нито едно от мненията не ми звучи достатъчно убедително.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #108 -: 28-10-2013, 22:37:03 »

отвреме навреме, между твоите "хобита и чудеса", както ги нарече, що не му спретнеш една баница с био - сирене и мляко, по възможност с домашно точени кори   ;D
нали обичал тестяни... зарадвай го малко   :)
да не вземе напълно да се отчае сред всички тия ябълки и супи от тиква   tooth
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #109 -: 28-10-2013, 22:40:24 »

чешмяната вода не е вариант, как я пиете   :surpris_23:
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #110 -: 29-10-2013, 15:36:17 »

- ябълки, моркови, кашу
- салата спанак, елда със зеленчуци, тиквени семки

Аз правя баници, е вярно, че не със сирене и мляко, но той няма против. Ето уикенда палачинки даже пекох, много досадна работа, ама пък много хубави станаха - от сусамово мляко, тиква и малко пълнозърнесто брашънце :Appetit_17:

Хубава вода няма откъде да си наливаме, а чешмяната ни не е лоша на вкус и аз лично я предпочитам пред минерална в пластмасово шише.

Тая нощ сънувах, че намирам един куп много стари книги на някакъв древен или шифриран език. С голямо учудване разбрах, че мога да ги чета :) В тях имаше описания, които бяха нещо средно между бабини рецепти и физични експерименти (като на Тесла). Прочетох упътване как се прави някакъв "тъпан", който всъщност представляваше здрава блестяща материя, опъната на кръгла рамка. Той трябваше да се постави на определено място (в някакво поле насред гори), под определен ъгъл спрямо посоките на света, вятъра и т.н., трябваше някакви билки да се запалят пред него, абе изобщо сложна работа. А крайният ефект е, че ако се направи всичко както трябва, "тъпанът" ще започне да резонира в унисон с честотата на земята, което беше много важно. В книгата го имаше на картинка (всъщност видео), как се "бие" сам насред полето.
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #111 -: 30-10-2013, 16:15:53 »

- ябълки, моркови
- грозде
- салата спанак, зеленчукова супа, семки, тиква с фурми

Схващането на лицевите нерви явно наистина е от стойките на глава. Няколко седмици не бях правила и ми мина, онзи ден пробвах да направя стойка на ръце и веднага се появи пак. Точно под скулата си напипвам болезнена точка.

Нещо не се наяждам напоследък на обяд заради намалените порции плодове. Не знам какво да си взимам вече, ядки не ми се ще, а в офиса нямаме условия за нещо по-така.
Активен

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #112 -: 30-10-2013, 21:40:02 »

Нони, щом не е неприлично в офиса да похапваш плодчета, какво пречи да похапваш и зеленчукчета?

Аз имам щастието да работя в моя си офис, така че нямам никакви притеснения да си правя разни лесни салатки за обяд. А когато ме мързи да правя салата, директно си хрупам краставица, домат или чушка.

Относно солта, щом и на теб ти се мъти този въпрос, слушай да ти кажа на мен как ми се избистри. Най-лесно ми е (а също и най-благотворно струва ми се) да си направя соле. Вземам буца хималайска сол, пускам я в буркан с изворна вода (купешка) около 400 - 500 мл и отивам да празнувам. След около 24 часа солето е готово ако част от буцата сол е останала неразтворена на дъното. Това трябва да означава, че е достигната пределната концентрация от 26% NaCl.

Ако пък се е разтворила цялата сол, пуска се ново парче планински кристал и се празнува още 24 часа, докато на дъното остане малко неразтворена сол. Дотук беше лесно, а след това става още по-лесно.

От така приготвения разтвор (соле), сутрин си гребваш една чаена лъжичка, разбъркваш я в чаша топла вода (250 - 300 мл) и я изпиваш на гладно. Същото правиш още веднъж през деня (следобед, вечер - както предпочиташ) - два-три часа след хранене.

Средната дозировка е не повече от 2 - 3 лъжички соле дневно. Но може да варира в зависимост от особеностите на организма и други фактори като напр. двигателна активност или пасивност, потоотделяне, стрес, блаженство, обилни доставки на вода или обезводняване, хапване на солени или безсолни храни, наблягане на плодове или наблягане на зеленчуци и т. н.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #113 -: 31-10-2013, 08:16:31 »

Роми, да имаш някакви конкретни данни как се променят потребностите  от сол според степента на  блаженство?  :surpris_23:  ( понеже споменаваш и аз взех, че се заинтригувах  :laugh:)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #114 -: 31-10-2013, 16:36:04 »

- ябълки, моркови, фъстъци
- ябълка
- сусамов шейк с цариградско грозде
- салата спанак, нахут със зеленчуци, туршия, тиквени семки, сушени сливи

Нищо не пречи, Роми, ето моркови ям. Но не ми стига времето, старая се да дъвча добре и за половин час просто не мога да изям достатъчно зарзават. Има май и някакъв психологически момент в това мое ненаяждане. Все ми се ще още нещо да хапна, но какво - и аз не знам.

Избистри ми се как се прави соле, ама не ми се избистри защо, пък ти го играеш Балкана, който пази своите тайни ;)

А руснаците адски много сол плюскат :o Ето няколко извадки от форума:

Въпрос: как е по-правилно да се взимат водата и солта?

Отговор: да се замезва - т.е. няколко минути след изпиването на водата се взима солта, като се разтваря в устата със слюнка (това е основния начин). Количеството постепенно се увеличава в продължение на месеци от 1.25 (или по-малко) до 6-7 гр./л. (за асовете - до 9 гр.). Ако е трудно директно в устата може да се взима и в разтвор (необходимото количество се разтваря в малко количество вода), но няколко минути след изпиването на водата (колкото повече е солта, толкова по-голям е интервалът).
 
Отговор: най-правилно е както е писано по-горе, но има варианти. Аз от почти две години пия подсолена вода и усещам много положителни изменения. На половин литър вода разтварям кафена лъжичка едра сол.

Отговор: ако солта се взима именно с водата (а не с храната), няма да е нужно да преяждате в опит да компенсирате недостига на сол. Заедно водата и солта отстраняват лъжливия глад. Солта помага за бързото преминаване на водата през стомаха като предизвиква рефлекторното отделяне на киселина. Солта помага за създаване на киселинна среда чрез усвояването на натрия в стомаха (хлорните йони остават в стомаха) и сигнализира чрез рецепторите на езика за постъпване на достатъчно количество сол. (б.пр - това изречение не ми стана никак ясно, затова давам и в оригинал -
"Сама соль способствует быстрому транзиту воды через желудок за счет рефлекторного выделения кислоты и сама способствуя образованию кислой среды усвоением натрия уже в желудке (ионы хлора остаются в желудке), сигнализирует через рецепторы языка о поступлении достаточного количества соли.") В крайна сметка, водата, движейки се заедно със солта, способства за транспортиране на по-голямо количество вода в дебелото черво, което помага за неговото самоочистване и ефективна работа (б.пр. - мини-шанка, един вид?)

Въпрос: колко максимум вода може да се изпива наведнъж?

Отговор: 600 мл.

Въпрос: ако правилно разбирам, на всеки литър вода се взима първоначално по 1.25 грама сол, като постепенно се довежда количеството до 9 грама?

Отговор: не се взима по 9 грама сол на литър изпита вода, а 9 грама на всеки литър отделена урина, ако не е горещо и не се потиш. Количеството сол, което дава д-р Батман е много занижено - колкото да се предотврати водно отравяне. В идеалния случай - 9 грама, ако в храната няма никаква на 1 литър урина. Но дори да е на литър вода, не е особено критично. Смисълът е да се поддържа процеса на отделяне на урина в най-изгодния от осмотична гледна точка режим.

Като цяло мнението е, че количеството сол, дадено от д-р Батман е критично малко и следването на неговите норми води до обезсоляване и съответно обезводняване.
Активен

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #115 -: 31-10-2013, 18:39:23 »

Нони, може и да си права за психологическия момент. Аз от психология много не разбирам, но съм забелязал, че когато човек се чувства вътрешно неудовлетворен, все търси да похапне нещо. Не че твоят случай задължително е такъв де, но споделям впечатления.

А за руснаците, дето ги цитираш... Ей, опасни хора, не си поплюват! Както са тръгнали, ще опоскат де що има залежи на солчица. Тия хора и корабокрушение да претърпят, пак ще са си добре. Ще сърбат морска водица на корем и ще питат за още. :)

На този фон не се учудвам, че на тях количеството сол, дадено от д-р Батман, им се струва критично малко. Но той, човекът, както вече си видяла, е опитал да даде някакви пределно ниски норми, под които съществуват сериозни рискове от нарушаване на водно-електролитния състав на клетките и проблеми с функционирането на т. нар. "натриева помпа" в резултат от нарушаване на осмотичното равновесие.
Активен

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #116 -: 31-10-2013, 18:43:12 »

Цитат
Роми, да имаш някакви конкретни данни как се променят потребностите от сол според степента на блаженство?

Чак пък такива данни нямам. Но онова, което виждам, е че хора, на които им липсва "блаженство" (състояние на вътрешен покой и радост), обикновено се намират в състояние на хронично притеснение и напрегнатост. Личи отдалеч.

Нервното напрежение и притесненията са резултат от негативен стрес. Така казват умните хора. Или по-точно от неспособност за справяне с негативния стрес. А всеки знае от опит, в състояние на стрес, нервна възбуда и напрежение, организмът отделя извънредни количества пот. С потта обаче се изхвърля и ценният за водно-електролитния баланс NaCl.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #117 -: 31-10-2013, 18:51:19 »

Роми, да имаш някакви конкретни данни как се променят потребностите  от сол според степента на  блаженство?  :surpris_23:  ( понеже споменаваш и аз взех, че се заинтригувах  :laugh:)

 :Content_4 - emotloader:

 tooth   tooth   tooth
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #118 -: 31-10-2013, 20:02:51 »

Тези големи количества сол във водата явно се прилагат с друга цел - като част от промиването на тръбопровода, а не за да достигне вода до клетката.  Я дайте да го разнищим този въпрос. Което аз знам е , че над определена концентрация на сол, водата не може да се всмукне в клетката, както е с морската вода- пиеш, но става по-лошо - не само , че не се усвоява , ами и допълнително те обезводнява ! Това е ясно, затова и  в разтвора за клизми се слага сол - за да няма излишно всмукване. 
 И затова тези големи количества сол няма ли да предизвикат същото - да обезводняват? Само временно ли се прилагат или постоянно?
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #119 -: 01-11-2013, 09:13:45 »

- ябълки, моркови, лешници
- салата с карфиол, зеленчукова супа, семки, сусамки

Бате Бино, това, което разбрах досега е, че условно приемат 9гр./л. за норма, тъй като такава е концентрацията на сол в кръвта и другите телесни течности.

Относно промиването и всмукването - именно за това е важно как точно се приема солта.
- ако се взима с храната - първо, това ще е една много солена храна, и второ, човек би останал зависим от храната за доставката на сол (твърдят, че една от основните причини човек да се храни е именно за да си достави сол и при приемането й с вода нуждите от храна драстично намаляват)
- ако се разтвори такова количество във вода - няма да се всмукне и ще се получи шанка
- ако се взима няколко минути след водата, като се слага под езика и се разтваря със слюнка - ще се всмукне и тялото ще може да усвои както водата, така и солта

Защо точно ще се всмукне, ако се замезва не ми стана ясно, ще чета още.



Активен
 

Страницата е създадена за 0.102 секунди с 22 запитвания.