- ябълки, моркови, фъстъци
- ябълка
- сусамов шейк с цариградско грозде
- салата спанак, нахут със зеленчуци, туршия, тиквени семки, сушени сливи
Нищо не пречи, Роми, ето моркови ям. Но не ми стига времето, старая се да дъвча добре и за половин час просто не мога да изям достатъчно зарзават. Има май и някакъв психологически момент в това мое ненаяждане. Все ми се ще още нещо да хапна, но какво - и аз не знам.
Избистри ми се
как се прави соле, ама не ми се избистри
защо, пък ти го играеш Балкана, който пази своите тайни
А руснаците адски много сол плюскат
Ето няколко извадки от форума:
Въпрос: как е по-правилно да се взимат водата и солта?
Отговор: да се замезва - т.е. няколко минути след изпиването на водата се взима солта, като се разтваря в устата със слюнка (това е основния начин). Количеството постепенно се увеличава в продължение на месеци от 1.25 (или по-малко) до 6-7 гр./л. (за асовете - до 9 гр.). Ако е трудно директно в устата може да се взима и в разтвор (необходимото количество се разтваря в малко количество вода), но няколко минути след изпиването на водата (колкото повече е солта, толкова по-голям е интервалът).
Отговор: най-правилно е както е писано по-горе, но има варианти. Аз от почти две години пия подсолена вода и усещам много положителни изменения. На половин литър вода разтварям кафена лъжичка едра сол.
Отговор: ако солта се взима именно с водата (а не с храната), няма да е нужно да преяждате в опит да компенсирате недостига на сол. Заедно водата и солта отстраняват лъжливия глад. Солта помага за бързото преминаване на водата през стомаха като предизвиква рефлекторното отделяне на киселина. Солта помага за създаване на киселинна среда чрез усвояването на натрия в стомаха (хлорните йони остават в стомаха) и сигнализира чрез рецепторите на езика за постъпване на достатъчно количество сол. (б.пр - това изречение не ми стана никак ясно, затова давам и в оригинал -
"Сама соль способствует быстрому транзиту воды через желудок за счет рефлекторного выделения кислоты и сама способствуя образованию кислой среды усвоением натрия уже в желудке (ионы хлора остаются в желудке), сигнализирует через рецепторы языка о поступлении достаточного количества соли.") В крайна сметка, водата, движейки се заедно със солта, способства за транспортиране на по-голямо количество вода в дебелото черво, което помага за неговото самоочистване и ефективна работа (б.пр. - мини-шанка, един вид?)
Въпрос: колко максимум вода може да се изпива наведнъж?
Отговор: 600 мл.
Въпрос: ако правилно разбирам, на всеки литър вода се взима първоначално по 1.25 грама сол, като постепенно се довежда количеството до 9 грама?
Отговор: не се взима по 9 грама сол на литър изпита вода, а 9 грама на всеки литър отделена урина, ако не е горещо и не се потиш. Количеството сол, което дава д-р Батман е много занижено - колкото да се предотврати водно отравяне. В идеалния случай - 9 грама, ако в храната няма никаква на 1 литър урина. Но дори да е на литър вода, не е особено критично. Смисълът е да се поддържа процеса на отделяне на урина в най-изгодния от осмотична гледна точка режим.
Като цяло мнението е, че количеството сол, дадено от д-р Батман е критично малко и следването на неговите норми води до обезсоляване и съответно обезводняване.