Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневник на ln_none  (Прочетена 82675 пъти)

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #60 -: 01-10-2013, 12:15:47 »

Не, не че самото покълване дава старт на някакъв процес - просто защото така се консумират сурови с все гъбите по тях, плюс добавения риск от мухлясване при създадените благоприятни за покълване условия.
За съжаление това, което се вижда е много малка част от наличното - повечето плесени са микроскопични.

Ето един бърз линк от гугъл - http://www.chem-bg.com/%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B0%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8/

Та, дори и готвенето на поразен продукт не премахва риска. За отбелязване е и това изречение "При по-големи концентрации продуктите се унищожават".
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #61 -: 01-10-2013, 13:30:35 »

ясно, ок, мерси!  :)
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #62 -: 02-10-2013, 08:51:26 »

Вчера:
- сини сливи, моркови
- грозде
- салата тип мешана, тиквена крем супа, елдено кремче

Вечерята не успях да разделя - прибрахме се късно, но поне количествата не бяха толкова големи този път.

Официално мога да обявя раните в носа за излекувани чрез солено-содени промивки. Доколкото разбирам обаче, и гъбичките и бактериите би трябвало да се повлияят от тях, та остава въпросът кое от двете е.

Тези дни пак се зачетох в казуса за турбоманджата. Не са я открили още :-\ Обаче в търсенията си хората са извлекли сума ти линкове за най-различни интересни неща. Естествено, няма изчитане - това като че ли ми е най-големия проблем, как да намеря време да изчета всичко, което ме интересува.

И самата турбоманджа сега пак не ми дава мира, не че е много вероятно да я реша да я консумирам, ами любопитството ще ме умори :Confus_3: Две от теориите ми се струват най-вероятни: едната - че става дума за предварително разграждане на целулозата, и втората - че е хранене с бактерии. Обаче има противоречащи подсказки и към двете. А най-дразнещото е, че вече се предложиха милион теории, на Стафид в един момент му писна да се занимава и да ги отрича една по една и сега реално не е ясно, дали е намерена вярната.
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #63 -: 03-10-2013, 08:20:51 »

Вчера:
- сини сливи, моркови
- грозде
- салата тип мешана, карфиол на пара, тиквени семки, елдено кремче

Гроздето не е добра следобедна закуска. Много бавно се яде и като го почна в три часа го кълва почти до пет, съответно няма как да вечерям в шест.

Шишенцето клеева свърши, приключвам с нея. Сребърната вода също.

Определено вече има подобрение с подуването на корема.

Толкоз по текущото състояние, следва нашата редовна рубрика за любознателните  :)

Ето един от линковете, за които говорих вчера - http://skazka.nsk.ru/article.3/id,172/
За нечетящите руски ще скицирам накратко:

Статията описва рецепта на маите за приготвяне на царевичен хляб, в основата на която стои процес, наречен никстамализация. Никстамализацията неутрализира фитиновата киселина и така прави съдържащите се количества ниацин, желязо, мед и цинк достъпни за усвояване от човека. Съдържанието на усвояем калций се повишава до 75-85%.

Самият процес на никстамализация не е суровояден. В гореща вода се разтваря гасена вар в количество 1% от теглото на царевицата (или дървесна пепел в количество половината от обема на зърното). Добавя се вода 2-3 пъти повече от царевицата, като целта е набъбващото зърно да остане през цялото време под вода. Сместа се кипва и се вари на тих огън от 15 до 75 минути в зависимост от твърдостта на царевицата. Оставя се да се охлади (8-18 часа). В резултат твърдите външни ципи започват да падат от зърната и се доочистват ръчно. Промива се добре от гасената вар с киснене по 5-10 минути в топла вода, след което зърното е готово за употреба.

Естествено, царевицата не е единственото зърно, което може да се обработва по този начин - може да се избере нещо не-ГМО.

Ако някой може да даде научно обосновано мнение по този материал много ще ме зарадва.

Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #64 -: 03-10-2013, 13:05:54 »

много времеемко ми се вижда, за съжаление, кой ще тръгне редовно да се занимава с всичко това...
а и дали е вярно, не се знае.
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #65 -: 04-10-2013, 09:28:06 »

- сини сливи, морков, краставички
- салата тип мешана, леща, печена тиква с мед

Това напрежение покрай очите май е от стоенето на глава. Правя си масажи, помагат за кратко. Много неприятно усещане, не минава дори когато съм със затворени очи. Някой да има съвет?

***
Интересно интервю с д-р Едуард Хоуел за ензимите - http://www.syroedenie.com/articles/howell.html

Стафид казва, че една от основните му грешки е било това, че е считал човешкото тяло за съвършено, в смисъл, че е годно да извлича всичко необходимо от естествената растителна храна, стига тя да му бъде поднесена по определен начин - сурова и моно. Но се оказва, че това не е така и всъщност моносуровояденето е вид гладуване, което макар и полезно за кратко време, в дългосрочен план довежда до пълно изтощаване на организма.

Относно турбоманджата: храна, която готви сама себе си; апотеоз на веганството; кипи от необсъждан до сега живот(?), процесът на турбиране повишава рязко КПД-то на растителната суровина и я прави годна за усвояване от несъвършения човешки организъм.

Извадка от интервюто:

- Докато много диетолози и твърдят, че постъпващите с храната ензими се унищожават в стомаха, те не взимат предвид два важни факта. На първо място, по време на хранене киселинната секреция е минимална в продължение на поне 30 минути. След като храната слиза през хранопровода тя попада в горната част на стомаха. Тя се нарича сърдечна част, тъй като се намира близо до сърцето. Останалата част на стомаха остава плоска и затворена, докато сърдечна част е отворена за прием на храна. Известно време храната се намира в горната част, а тялото отделя малко количество киселина и ензими. Ензимите в храната започват сами да действат. Колкото повече трае това автосмилане, толкова по-малко работа ще остане след това за тялото. След 30-45 минути този процес е завършен, отваря се долната част на стомаха и тялото започва да произвежда киселина и ензими. Дори и в този момент хранителните ензими са все още активни, докато нивото на киселина не стане критично. Хранителните ензими могат да оцелеят и в по-кисела химическа среда, не само в неутрална.

- Животните също ли имат специална част на стомаха, където храната се смила сама?

- Разбира се, имат. В действителност, някои животни имат това, което аз наричам ензимен стомах. Задбузните торбички при маймуните и гризачите, гушката при много видове птици, първият стомах при китовете, делфините и морските свине. Когато птиците поемат семена или зърна, последните остават в гушката в течение на 8-12 часа. Те поемат влага, набъбват и започват да покълват. По време на покълването се образуват ензими, които сами започват да ги смилат.
При китовете и делфините първият стомах не произвежда ензими. Китовете поемат големи количества храна, без да дъвчат. Храната просто се разлага и така се смила. Рибата и другите морски животни, които китовете ядат, съдържат ензима катепсин. След като рибата умре, катепсинът започва да я разлага.
След като храната на кита премине в течно състояние тя преминава през малък отвор към втория стомах.


« Последна редакция: 04-10-2013, 09:43:09 от ln_none »
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #66 -: 07-10-2013, 12:47:18 »

Петък:
- сини сливи, морков, краставички
- ябълка
- 2 веган сладки от Слънце и Луна (за пръв път пробвах от техните неща и съм много разочарована - бяха ужасно, да не кажа отровно сладки)
- салата тип мешана, крем супа от карфиол, черен шоколад

Събота:
- грозде
- крем супа от карфиол
- салата тип мешана, ръжени макарони с чесън

Неделя:
- сини сливи, морков, краставички; трънки и дренки
- конопен шейк с малини
- салата тип мешана, печени чушки със суров доматен сос, овесено-ръжени питки, тиквени семки, какаово-кокосова бърканица върху сухар

Езикът вече съвсем се изчисти. Хремата леко се влоши след спирането на промивките.

Не съм писала нищо за двигателния си режим. По този параграф има много какво да се желае, но за момента ежедневието ми е такова, че в по-голямата част от деня се налага да седя, а свободното ми време е твърде кратко, за да вместя всичко, което бих искала да направя. В общи линии физическата ми активност се ограничава с дълга разходка някъде сред природата през уикенда, кратки енергични разходки в парка отвреме-навреме след работа и комплекс от упражнения, които правя вечер преди лягане и се менят с времето (от петимата тибетци до табата).





Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #67 -: 08-10-2013, 10:30:05 »

- сини сливи, моркови
- круши
- салата от домати и чушки, крем супа от карфиол, тиквени семки, какаово-кокосова бърканица върху сухар

От няколко дни намалявам количествата на храната.

Иска ми се да пробвам нискотемпературно готвене. Не дехидриране, а имитиращо древната технология, когато гърнето с манджата просто се оставя за цяла нощ в изстиващата след печенето на хляб пещ. Чудя се обаче на колко трябва да включа фурната, за да постигна температура от 50 градуса в глинен гювеч :surpris_23:
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #68 -: 08-10-2013, 12:41:24 »

еми, на 50, на колко :)
в началото на повече - да заври и после на 50!
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #69 -: 08-10-2013, 22:28:21 »

Този процес на никстимализация - дървесната пепел в контакт с вода дава разредена калиева основа. Мазнините от царевицата се осапуняват и ги губим, но нишестето става по-лесно за усвояване.

Чувал съм, че в гърция варят боба с добавяне на чаена лъжица сода бикарбонат - отново слаба основа, която води до лесно обелване на зърната, но малко ме е страх да пробвам по този начин.
Тази вода със содата се хвърля и боба се изплаква - някой да не вземе да я сложи в бобената чорба.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #70 -: 09-10-2013, 09:42:16 »

- сини сливи, моркови
- круши
- ябълка
- салата от карфиол, чушки и домати, тиквени семки
- ябълка

iskrena, целта ми е да се поддържа през цялото време температура до 50 градуса, за да се запазят ензимите. Без завиране. Нискотемпературното готвене явно е дошло на мода в последните години, гледам в нета разни мръвки пекат. Щом те стават за по една нощ, зеленчуците би трябвало също да се получат.

Zloqd, то и тук в България масово слагат сода на боба - увирал бил по-бързо. Някои даже не го плакнат след това.

Тоест, според теб няма нещо съмнително в този процес. А защо калиева основа, пепелта не е ли основно калций? Гасената вар и тя е калциев хидроксид. Всъщност, в самата статия говорят за "обработка с основа", та може би всяка основа би свършила работа.

Някой има ли идея на какво може да се дължат кратки остри болки в различни неспецифични части на тялото, примерно в крак, ръка. На най-различни места се появяват, усещат се като пробождания и траят по няколко секунди. Може би нещо по кръвоносната система? Паразити? От много време имам такива, не са някакъв проблем, просто ми е любопитно.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #71 -: 09-10-2013, 22:55:45 »

Някой има ли идея на какво може да се дължат кратки остри болки в различни неспецифични части на тялото, примерно в крак, ръка. На най-различни места се появяват, усещат се като пробождания и траят по няколко секунди. Може би нещо по кръвоносната система? Паразити? От много време имам такива, не са някакъв проблем, просто ми е любопитно.
Познато ми е това усещане. Във всеки случай проблема не се намира във физическото ти тяло. Ако са паразити значи са астрални. Останалите два варианта ако те интересуват мога да ти ги напиша на лични (и без това голяма част от аудиторията няма да повярва)
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #72 -: 10-10-2013, 12:24:11 »

- сини сливи, моркови
- ябълка
- круша
- салата от чушки и домати, тиквички на грил, сусамови бонбони (сусам, стафиди, мед, тахан)
- ябълка

Zloqd, всичко ме интересува :) Пиши ми, ако не ти е проблем.

***
Малко встрани от темата на форума ще споделя за едно друго мое текущо "хоби", а именно - минимализма, като анти-консуматорски начин на живот. В началото ми беше доста трудно, но вече се справям доста успешно с желанието да притежавам вещи. Чак е парадоксално понякога колко по-лесно е да се снабдиш с дадена вещ, отколкото да се отървеш от нея (стига, разбира се, това отърваване да е смислено и/или екосъобразно, не просто да я метнеш на боклука).

Самото отърваване от вещи ми носи невероятно удовлетворение, може да звучи смешно, но го усещам като вид духовно пречистване :) Сякаш всяка една дреболия, която излиза от дома ми, освобождава и малко местенце вътре в мен.

За хората тук, които ползват фейсбук (и английски) препоръчвам тази страница за минимализма - https://www.facebook.com/becomingminimalist?fref=ts

А тук може да се обменят вещи с други хора - https://www.facebook.com/groups/ZABEZPARI/?fref=ts
Активен

ln_none

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 160
    • http://kratuna.wordpress.com/
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #73 -: 11-10-2013, 13:35:40 »

- сини сливи, моркови
- ябълка
- сусамов шейк с малини
- салата от чушки и домати, макарони със суров доматен сос, парче кокос, сухар с тахан

Нещо се чувствам затлачено последните дни. Много ми се иска да направя една шанка, ще видя този уикенд дали ще успея да намеря време. Досега съм правила само веднъж, пролетта, и уж ми се получи, ама щеше да е по-добре, ако не си бях похапнала стабилно предишната вечер :Confus_3:

Някой може ли да ми препоръча добър източник за акупресура? Поопипах се ;D и ми стана интересно, а сайтовете са много, картите са различни и не знам по кои да се водя.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #74 -: 11-10-2013, 20:31:22 »

Другото наименование на минимализма е фрийганизъм. Аз за това не планирам да си купя мобилен телефон или автомобил.
И честито ... току що се качихме с още едно ниво в списъка с вероятните терористи на ЦРУ.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #75 -: 12-10-2013, 00:00:32 »

аз пък карам със съвсем обикновени телефончета, едното почти счупена нокийка и съм супер доволна от себе си, защото мога да имам и супер модел, но реших, че така или иначе всички екстри няма да ползвам и за какво ми е всичко това тогава   :)
когато раздам нещо и аз се чувствам супер, все едно някакво бреме ми пада  :)
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #76 -: 12-10-2013, 08:11:58 »

Nokia е Москвичът на телефоните, по телефона можеш много да разбереш за един човек :)
Активен

catalina

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 188
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #77 -: 12-10-2013, 09:53:16 »

И аз имам най-семпьл модел на Нокиа и нямаме ни кола, ни телевизор. Всички сме в кюпа  ;D
Активен
Не разбирам твърде много ли знам или недостатъчно...

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #78 -: 12-10-2013, 19:05:57 »

Хихи и аз хвърлих андроида и си взех Нокия с фенерче. Невероятна радост ми доставя простотата (и простотията) в този телефон. Не знам какво говори това за мен, обаче.
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Дневник на ln_none
« Отговор #79 -: 12-10-2013, 21:19:57 »

Андроида също си има своите полезни качества. Наскоро един колега ми демонстрира програмата ghost radar и тя засече кучето, което беше блъснато една седмица по-рано пред службата. Показа точното място и изписа dog.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
 

Страницата е създадена за 0.078 секунди с 21 запитвания.