Авторът на настоящата видео лекция , Prof. Dr.Walter Veith
http://www.youtube.com/watch?v=i_KquARXvf4, веднъж бил осмян в някакъв вестник,(защото казал ,че в млякото няма нищо хубаво) и, както обикновено – опитали да го изкарат недобре с главата
Обаче веднага след това при него кацнало цялото ръководство от една млекопроизводителна фирма и го заплашила да почва да мълчи , защото ще го съди. Валтер им отговорил, че в такъв случай трябва да привлекат в съда и университетите Харвард, Кембридж и още стотина учени от световна величина, защото той всъщност не изказва лично мнение , а само цитира техните. .Тогава шефът на фирмата го помолил поне да помълчи известно време или да говори по-малко по въпроса,защото така му се унищожава бизнеса.. на което Валтер отговорил – „Ако вие можете да се договорите със съвестта си , затова че хората получават много болести от вашето мляко, то аз не мога, защото няма да ме остави в покой”
1. Казеинът е най-големият проблем в кравето мляко! Млякото е различно при всеки биологичен вид и всяко животно отделя различни ензими за да го разгради.
За преработка на кравето мляко телето изработва ензима
ренин. Като се отбие, телето вече не го произвежда и ако се продължи да му се дава мляко, то се разболява и дори умира!
При хората обаче нещата стоят по друг начин – за преработка на майчиното мляко, при бебето отговорен е не ензимът ренин, а симбиотичните бактерии (бифидос ), които се изработват В МАЙКАТА , и които са в самата кърма и чрез кърмата попадат в бебето! А краве мляко то не може да усвоява дори и докато суче, защото му лисва съответният ензим – ренин. Ензимът ренин при бебето го няма! Затова една голяма част от казеина (от кравето мляко, което приема) остава неразграден!
Казеинът е сложно вещество с различна структура при различните биологични видове. И всеки животински ( или човешки) вид е създаден така, че да преработва неговия си казеин ! А казеинът от други , (несъответстващи) биологични видове не може да се разгради напълно.
Само че точно в това непълно разграждане е големият проблем, четете внимателно: Човекът ( а и други бозайници) имат способността да усвояват и непреработените остатъци от казеина. ЗАЩО? : След раждането си , бебето приема първото си мляко от майката, което обаче е особено, защото в него се съдържат много антитела, които са извънредно важни за имунната система на бебето. Тези антитела също са протеини! Но за да достигнат до предназначението си , за да попаднат в кръвотока, природата е направила така те УМИШЛЕНО ДА НЕ БЪДАТ РАЗГРАДЕНИ от храносмилателната система на бебето!
Тази способност -известно количество неразградени белтъци да попадат в кръвта се запазва не само при детето, а даже и при възрастните! Това не е проблем, стига обаче да се употребяват човешки белтъци! Ако се приемат обаче белтъци от чужд животински вид
( краве мляко) ,организмът ги приема, но може да почне да ги разпознава като ЧУЖДИ ЗА НЕГО ВЕЩЕСТВА. А какво прави имуннната система с чуждите вещества? Правилно – атакува ги! Изработвайки собствени антитела срещу чуждият белтък. Причината е в това, че тези чужди белтъчни структури могат да се окажат много подобни на някои от собствените ни клетки и тогава нашите антитела да се насочат към унищожаване на нашите си клетки , а не на чуждите! Това се нарича автоимунна реакция. И затова приемът на мляко от чужд вид може да предизвика автоимунни заболявания. ( за които се търсят какви ли не причини, вкл. свръхестествени..)
Количеството белтък в човешкото мляко е 1.2 гр/л. И бебето удвоява теглото си за 120 дни.
Белтъкът в кравето мляко е 3.3 гр/л. А теленцето удвоява теглото си за 47 дни. То веднага след раждането скача на крака и се придвижва само. Високото белтъчно съдържание в млякото на неговата майка( кравата) е важно за бързото му укрепване , и развиване на мускулатура, костна система. Само че при човешкото бебе нещата стоят съвсем по друг начин..При него акцентът не е да се развият бързо костите и да наддаде на ръст, при него най-важен е един друг орган – МОЗЪКЪТ. От какво най-вече се състои мозъкът? От белтъци ? НЕ. Състои се най-вече от мазнини! Затова съотношението м-у белтъци и мазнини в храната на човешкото бебе трябва да е съвсем различно ,в сравнение с храната на телето.
Установено е , че децата хранени предимно с краве мляко имат по-малък коефициент на интелигентност, в сравнение с тези, хранени с майчино мляко! И това е логично, защото на телето не е заложено от природата да ходи на изпити по математика, а за човек развитието на мозъка е приоритет и това развитие трябва да започне максимално от рано без да му се пречи. Затова кравето мляко е добро за телето, а човешкото – за човека.
Могат ли децата да се развиват , пиейки краве мляко? Разбира се , че могат. Даже изглеждат и по-развити на външен вид , в сравнение с тези, които са били на майчино мляко. Но тези последните компенсират с по-развит интелект. Така че нещата с белтъка не са на принципа „колкото повече –толкоз по-добре” дори за малкото дете.
Цитира се статията „Никакво кисело мляко за бебетата „ от изданието на
MEDICAL TRIBUNE ( от 25.10.2002 , за което ще стане дума по-нататък)
Цитира се и статията от
Журнал за Педиатрична Гастроентерология и Хранене 1993, със заглавие: „ Би трябвало да се потрудим да използваме храни, които отговарят на потребностите на децата, но и храни , които нямат вредни въздействия. Кравето мляко не отговаря на тези изисквания.”.
Както се вижда, някои неща са известни отдавна на научния свят, но рекламата не ги признава вече 100 години..
Статията продължава: „
Бебета , които са хранени с краве мляко през вторите си 6 месеца имат около 30 % загуба на кръв и чувствителна загуба на желязо , чрез дефекацията.( изпразването на дебелото черво) Механизмът е следният: Твърде голямото количество белтък поставя повишени изисквания към храносмислателната система – за да го разгради ,тя трябва да отдели повишено количество солна киселина . Тази солна киселина идва в повече за нежното още детско чревце ,което още не е приспособено. В резултат от нея чревните стени се разраняват и започват да кървят! Така с кръвта си отива и желязото . (По време на изхожданията).
Цитира се още една статия от
MEDICAL TRIBUNE ( от 20.09.1996) със заглавие – „Кръв в изпражненията на малкото дете – това може да е заради млякото.”
Следващи статии – от
Postgraduate Medicine 95/1994 и Digestive Disease and Sciences 1982 / -
2.ГАЛАКТОЗА. Очните проблеми, като катаракта и др. , могат да имат за причина употребата на мляко. Тук виновникът е галактозата , която спира да се разгражда от човека , от момента когато той спре да суче! Какво е пък това..? Кърмачето получава енергията си под формата на млечна захар, състояща се наполовина от глюкоза и галактоза. . Млечната захар се нарича ЛАКТАЗА. Тя се разгражда до ГЛЮКОЗА и ГАЛАКТАЗА посредством ензимът лактаза. У малка част от хората той запазва действието си и през годините. ГАЛАКТАЗАТА обаче се разгражда чрез ензимът Б-галактозидаза, който при всички хора спира да действа след кърмаческата възраст!!
Галактозата е нещо като резерва към глюкозата, организмът посяга към нея, когато има недостиг от глюкоза. Но след отбиването на кърмачето, генът , който отговаря за преработката на галактозата вече не е активен! (точно както и ензимът ренин за преработка на казеина от млякото) Възрастният човек не може да преработи галактозата! Или генът е дотолкова дезактивиран , че практически процесът не работи.
Какво се случва: Организмът лесно се справя с глюкозата от млякото , но с галактозата не знае какво да прави! А все някъде трябва да я свре. И той започва да я складирва, да я отлага на различни места в тялото: 1. В кожата или в подкожието ( което е всъщност ЦЕЛУЛИТ) 2. В очите ( настъпва катаракта) 3. В ставите. Което съкращава тяхната подвижност и води до болки в тях.
Отлага я и на други места по тялото, което се характеризира със съответната симптоматика, която лекарите щамповат с някаква „диагноза”..
).
3. Млечните продукти са много богати и на
мазнини и холестерин. Само че мазнините са такива, че холестеринът в тях е оксидиран, (
окислен. Заради контактът му с въздуха при преливане на млякото, преработката, разнасянето му..) , който е много по-вреден от обикновения холестерин. Защо? Заради свободните радикали, които се образуват точно при окисление на мазнините. Този лош холестерин по-нататък си знае работата –
склеротични плаки в артериите, инфаркт, инсулт..Свободните радикали също си знаят тяхната – преждевременно остаряване, някой ден- рак, и т.н. При кърменето това не се случва, бебето го поема директно ,без да се стига до окисляването му.
Мазнината в млякото е много и това означава – повече калории.Които е по-добре да се приемат под формата на сложни въгрехидрати, защото те се разграждат лесно и също така – засищат! А мазнината не засища толкова и провокира към още по-голяма консумация на мляко. Някой сигурно си мисли, че калориите са си калории, без значение от къде ги набавяме. Но не е така!
Калориите от въглехидратите са по-важни за организма (заради глюкозата в тях) и той ги преработва първо тях, а чак след това започва да преработва калориите от мазнините! И ако няма нужда от всичките калории, които са в мазнините, той просто „ги зарязва” и ги отлага някъде по тялото . НА практика производителите на мляко ни лъжат в процента масленост. (Отново жонглиране с терминология ) Те измерват сътношението на мазнината към водата , а не към целия продукт! И затова четем че млякото съдържало 2-3% , като на практика това е съвсем иначе – чаша мляко – до 49%, „обезмаслено” – 20% , сладолед , кисело мляко – до 50%, мазно сирене – до 65%. В среднодневното потребление на мляко се съдържа толкова холестерин ( 160мг) ,колкото при 53 резенчета колбас.
4. Лекарите отдавна свързват употребата на краве мляко в детска възраст и с
диабет тип1. Механизмът беше разгледан по-горе – организмът атакува собствените си клетки, които не успява да разграничи от чуждите , които много наподобяват неговите.Оказва се , че структурата на казеина е много подобна на структурата на клетките на панкреаса.Организмът разпознава казеина като антиген ( чужд агент) и отделя антитела за да го обезвреди. Но се случва в един момент тези антитела да се насочат към клетките на панкреаса и ги разрушава. Разбира се , това не се случва винаги, но може да се случи! Особено при повишена и продължителна консумация на мляко. За това докладват различни изследвания, публикувани в различни научни списания: „
diabetologia” 1994 /,бр. 37 , Am J Clin Nutr. стр.381-387 , 1990 51 стр 489-491, DIABETES Care 1994 , New England Journal of medicine 1992 302-307 ) Практически, това се оказва основната причина за диабет тип1 !Във Финландия потреблението на млечни продукти е 2-3 пъти по-голямо от това в Испания. Диабет : във Финландия – много високи нива, в Испания – много ниски.(изследвания на учени от Хелсинки . В публ.02.11.2000 в Германия – Arzte Zeitung немски лекари правят също връзката м-у сухо краве мляко и диабет тип1. ) В Лансет медицински журнал се съобщава пак същото – употребата на млечни продукти в ранна възраст може да е причина за диабет в по-късна възраст.
Намерили се критици, които издирили в Япония деца, страдащи от диабет тип1, които не били употребявали краве мляко. Обаче при по-детайлно изследване на „случая” , се оказало, че самите майки са употребявали много млечни и организмът им по описаната вече логика, е решил да се освободи от натрупания неразграден казеин посредством кърменето!
И по този начин този казеин ,дошъл от майката , на практика е провокирал диабета у децата , неупотребявали краве мляко.Медици в Рим и Лондон изследвали 47 пациенти с диабет тип1.Оказало се , че 51% от тях имат имунни клетки, активирали се и причинили заболяването, при срещата си с Бета-казеин протеина от кравето мляко. От контролната група само 2.7% от хората имали такива клетки.
Има расови различия в НЕспособността за преработка на лактазата от млякото . Например в Дания това са 2%, индианците – 50%, амер.негри70% , Гърция 85% и в Азия – 85-90 %.
5. ОСТЕОПОРОЗА – причините за нея са комплексни,но една от най-определящите е твърде много протеин в храненето!
American Journal of Clinical Nutrition 1974, 27 (9) Journal of Nutrition 1981 ,111,(3)
Science 1986 ,233Калцият е много необходим за борбата с остеопорозата.ДА,НО...В кравето мляко наистина има много калций. Но може ли да считаме млякото за негов добър източник? Не! В млякото калцият съжителства с голямо количество (животински) белтъчини. Правени са стотици изследвания с един и същ извод: „
Жените , които си набавят калция от животински белтъчини имат 3.7 пъти повече счупвания от тези, които използват растителни източници.”
American Journal of Clinical Nutrition 2001,Причината е , че растителният белтък не провокира отделяне на такова голямо количество киселина. А подкиселеният организъм връща баланса чрез изземване на калция от костите!
Което води до загуба на костна маса. Най-силно това се проявява при жените през менопаузата.
Съществува парадокс – на хора страдащи от дефицит на калций предписват допълнително количество калций – (напр. - да пият мляко)..Само че тук отново има проблем и той не се състои в недостиг на самия минерал,
а в компрометираната вече система за усвояване и ВГРАЖДАНЕ на калция , а именно - клетките-остеобласти . При нарушен киселинен баланс + влиянието на неусвоения казеин тези клетки спират да функционират. При връщане на алкално-киселинния баланс в норма тези клетки отново стават активни. И тогава няма нужда от таблетки или животински продукти с калций.
Дори да се приемат 1400 мг калций на ден, човек приемащ голямо количество протеини на ден, ще губи до 4% от костната си маса всяка година .
American Journal of Clinical Nutrition 1979;32 Интересна е таблицата за чупливост на костите при жени в различните държави. Най-малко счупвания има в Южна Африка ( не се употребяват млечни) -
5 на 100 000. Най-много – в скандинавските страни (Норвегия и Дания) -
200 на 100 000 . А там е най-голямата консумаия на млечни продукти! Въпреки това , лекарите им, когато установят дефицит на калций, предписват употреба на колкото се може повече ... млечни продукти
От статистиката се вижда обаче, че това май не им помага много..
6. Има изследвания , че в области с разпространена кравешка левкемия числото на болните от човешка левкемия също е много високо . Установено било също, че пренасящата вируса на левкемия крава дава много повече мляко от здравата! ( коя от двете би избрал производителят на мляко?
) НЕ е задължително кравата да е болна,въпреки заразоносителството, но още не е проучено добре как процедира вирусът, когато попадне в човешия организъм посредством млякото й.
American Journal of Epidemiology 1980; 112 Science 1981;213 Канадски учени установяват през 2001 много тясна имунологична връзка м-у Множествената склероза и диабет тип1. И при двете заболявания имунните клетки реагират силно на млечни белтъци от краве мляко.
Много болести като туберкулоза, бруцелоза, Дифтерит, Ку-треска, скарлатина, чума, гастроентерит могат да се пренасят чрез кравето мляко.
Journal of Dairy Science 1988 ;71 Млякото е превъзходен носител на инфекции! Заради мазнината му бацилите,попаднали в организма, са защитени от стомашните сокове , а понеже то е течност – в нея те удобно се придвижват извън сектора, където се отделят тези стомашни сокове и се настаняват в безопасното дебело черво .
Journal Of the American Medical Associacion 1984;252 Направени са опити , при които се установява следното: Преди пастьоризацията в млякото нормално присъстват малко количество патогенни бактерии, успешно потискани от млечните бактерии (лактобацилос и др.)
Обаче след пастьоризацията полезните бактерии почти измират , а патогенните – не. Останали без естествения си враг патогенните започват бурно размножаване! Така в млякото може да има и салмонела, и стафилококи.. (Пастьоризираното мляко оставено на топло гние , а не вкисва , както ако не бъде пастьоризирано)
New England Journal Of Medicine 1985;312Детската смъртност до 9 месеца е 8,5 % в страни, където на бебетата се дава краве мляко и 0,15% в страни , където то не се употребява.
Освен това лекарите наблюдават, че в страните където се употребява краве мляко, нивото на всевъзможни болести и инфекии е много по-голямо! Болести,които медиците свързват с употребата на краве мляко:
Хронична умора, диария, хиперактивност, алергии, астма, ранна атеросклироза,диабет1, 2 ,ревматоиден артрит,акне, обриви, понижен коефицент на интелигентност. Рак на простатата, на правото черво, на млечната жлеза.
7. АЛЕРГИИ. Около 90% от алергиите се причиняват от употреба на краве мляко ( астма, мигрена , кожни проблеми..) Само чрез прекратяването на приема му, може да се постигне пълно излекуване..
Израелско медицинско списание твърди , че млечните продукти са основната причина за алергии, астма, проблеми със съня, мигрена.
Israel Journal of Medical Science 1983 ;19 , Pediatrics 1989 ;84 В таблица от
American Cancer Society са представени случаите на рак на простатата и на млечната жлеза в различните страни. К
акто може да се предположи – страните с най-голяма честота на тези заболявания са Швейцария и Норвегия – най-големите производители и потребители на млечни продукти в света. В друга таблица е представена статистическа информация за рак на простатата в Америка, по слоеве . При чернокожите този показател е два пъти по-голям, защото те имат генетична непоносимост към млякото. Чернокожите също така страдат 4 пъти повече от сърдечни заболявания. Причината е същата.
Знае се , че в Африка е пълно с гладуващи и умиращи като мухи деца. Въпрос- какво им праща милостивият Запад като хранителна помощ? Как какво – сухо мляко на прах!!! ( не е удобно тук да слагам усмивка) Професорът неколкократно е повдигал точно този въпрос и по телевизия и в СЗО , но никой не проявявал безпокойство по случая..
Калцият от кравето мляко се усвоява на 25%.( и заради това че в него няма достатъчно магнезий ,необходим за разграждането на калция) Останалите 75% отиват да неутрализират повишената от самото мляко киселинност. Обаче не всичките 75 се разграждат, причинявайки допълнителни проблеми на организма с извеждането на неразградения калций Най-често се кашира в някоя тъмна нишичка – я става, я кръвоносен съд..
8. Кравето мляко прави и ХОЛЕСТЕРОЛНИ ПЛАКИ по кръвоносните съдове. В които отлагания има холестерол и КАЛЦИЙ! Същият калций, който е иззет от костите за да неутрализира подкиселяванията от млякото! Обаче остатъкът от него не може да бъде нито изведен от бъбреците ( заради свръколичеството му), нито вграден обратно в костите ( защото остеобластите на са в състояние за това) и организмът решава да го отложи тъкмо в съдовете и ставите.
Какво си доставяме от „купешкото краве мляко” – допустимо е определено съдържание на фекалии, вируси,бактерии, хормони, антибиотици, органични пестициди ( Хиляда пъти по-концентрирани, от колкото са били в храната на животното, защото се натрупват в кравата)
Малко и накратко за сиренето и кашкавала: в процеса на производство глюкозата се усвоява от бактериите , остава само галактозата ( която не се преработва от организма) оксидиран холестерин ( най-лошия), казеин, голям процент мазнини. Попаднали в стомаха сиренето и кашкавалът стоят там много дълго, защото много бавно и трудно се разграждат,(затова създават чувство за ситост)
Това ,което идва от стомахаи и попада в червата е висококонцентрирана и силно киселинообразуваща смесица от казеин, галактоза,холестерин. Кашкавалът е възможно най-киселинообразуващият от всички възможни хранителни продукти.
9. БЕЗПЛОДИЕ: Екип учени от Америка и Финландия докладва, че в области, където се потребява много краве мляко, съществува и голям процент жени с проблеми в това отношение. ПРи това –още във възрастта 20-24 години.
SCIENCE NEWS 12.03.1994 Причината отново е лактозната непоносимост. С възрастта проблемът става още по-изразен. Неразградената галактоза се напластява в тръбите и така се затруднява или прекъсва достъпът до яйчниците! Цифрите са много показателни: В Тайланд, където 98% от жените са с лактозна непоносимост, способността за забременяване (на жени 35-39г.) е само 26% под оптималната стойност. А в Англия и Австралия, където лактозната непоносимост се среща само при 5% от жените , този процент е цели 82%.
При мъжете положението също не е цветущо. Тук експериментите са направени не с хора, а с маймуни. Резултатите – при употребяващите мляко маймуни – подвижност на сперматозоидите 3 пъти по-малка + голям брой дефектни такива.
При това всичко казано дотук се отнася за суровото мляко! Ако то се приема сварено или на кашкавал, тогава положението е много по-лошо, защото над 70 градуса настъпва денатурация на белтъка ,смърт на клетката. Това изисква още по-големи усилия от страна на организма (за да изведе отпадните продукти) и е свързано с още повече зашлаковане ( от отпадните продукти , които не е успял да изведе, както и трупна отрова- отпадни продукти от бактериите-редуценти, които разлагат мъртвия белтък. ) Част от тези шлаки се отлагат в кисти, миоми, полипи, в междуклетъчното пространство, в дебелото черво под формата на фекални камъни. Да, това се случва при разпада на кравешкия ( или козия или овчия) млечен белтък, за които по природа човек не е пригоден! А такива зашлаковани тъкани после стават благодатна среда за заселване на всякакви бацили, микроорганизми и паразити , за което обвиняваме всичко друго , но не и млякото Prof. Dr.Walter Veith
http://www.youtube.com/watch?v=i_KquARXvf4