Млякото и млечните продукти причиняват болест на сърцето, диабет и остеопороза – интервю с Робърт КоенТози материал е част 3 от интервюто с Робърт Коен, автор на книгата “Milk: the Deadly Poison” (Млякото – смъртоносната отрова) и на сайта
www.notmilk.com Пропуснал съм нарочно някои въпроси, тъй като в тях се говори изключително много с имена, години и институции в САЩ, които не касят България и не добавят информация за млякото, а в тях става дума за много силното лоби на млечната индустрия, което дори е подкупило президента Никсън).
Майк Адамс: Би ли направил един общ преглед за хората, които не са запознати с истинската история на млечните произведения и на кравешкото мляко?
Робърт Коен: Истинската история е, че млечните произведения са най-вкусните храни на планетата. Няма нищо по-вкусно от сиренето/кашвавала – един ден без тях е ден без слънчева светлина. Млякото е вкусно, особено ако вземете 5.4 килограма от него, махнете всичката вода и го смесите със захар, замразите го и му сложите черешка отгоре. Мляко, сирене, кашвавал, сладолед, кисело мляко – не знам как някога бих живял без тези неща. Може би бях най-големият консуматор на млечни произведения в щата Ню Джърси – където живеех; моите деца също бяха като мен в това отношение. Докато един ден нещо, наречено генно инжинерство не се появи на трапезата ни и аз започнах да разследвам дали искам децата ми да пият доброто старо пълноценно мляко или генетично направеното мляко.
Преди бях начело на една лаборатория – правех изследвания и се опитах доста честно да погледна на всичките спорни неща, касаещи генното инжинерство. Това беше през 1994 г. и започнах да чета научни статии от журнали за генно модифицираното мляко. Започнах да изследвам, да се обаждам на Монсанто (бел. пр. – една от главните компании на илюминати за производство и разпространение на генно модифицирани храни, създател на аспартама; разположена е в щата Мисури) и разговарях с техните учени. Един ден просто ми дойде изведнъж – след като бях правел изследвания в продължение на седмици, месеци и над една година – млякото е проблемът, глупчо! Всяка една глътка от кравешкото мляко съдържа вирус, гной, бактерии, мощни хормони на растежа, протеини, които причиняват алергии, антибиотици, пестициди, мазен холестерол и диоксин – кои от тези неща бихте искали във вашето тяло?
Майк Адамс: Според мен чуването на подобна информация е един огромен шок за повечето хора.
Робърт Коен: Ами да ти кажа това не е точно голям шок, защото ако кажа на по-голямата част от слушателите ти: “Ето тук имам една хубава, ледено-студена чаша със свинско мляко, която да си изпиете със сладкото, което ядете”, или “Какво ще кажете за малко кравешко мляко с вашите шоколадови сладки”, на хората би им призляло. Биха казали: “Категорично не!” Инстиктивно биха знаели, че не трябва да го правят. Всъщност, вие не бихте ги изкушили дори и със студена чаша човешко мляко. Би им призляло на секундата, защото те знаят, че има вещества в онези млека, които са предназначени за младите животинчета от съответния вид.
И тези вещества имат имена – лактоферини, имуноглобини – не е хубаво да приемате естроген ежедневно, прогестерон, проактин, мелатонин, окситоцин; мога да продължавам и да изброя 59 различни хормона във всяка глътка мляко. Точно това е млякото – една система за доставяне на хормони във вашето тяло. А вие не искате кучешки или свински хормони. Не искате и кравешки хормони. Вие, дори като пораснали хора, не желаете хормони от човешко мляко.
Майк Адамс: Точно така – човешкото мляко е перфектна храна за бебенца, но не и за пораснали хора. Винаги ми е било интересно как порасналите хора са избрали да консумират храна, течна храна от друг биологичен вид.
Робърт Коен: Това е интересно и в името на доброто здраве, поне ги направете здрави животни. Но 9-те милиона крави в САЩ в по-голямата си част, не са здрави. Половината крави от стадата в САЩ са инфектирани с вируса левкемия бовина (bovine leukemia virus), половината от кравите са инфектирани с болест, наречена болестта на Крон, която е причинявана от една бактерия, наречена mycobacterium paratuberculosis, от която 40 милиона американци са засегнати със синдрома на раздразнените черва. Всеки човек с болестта на Крон дава положителен тест за бактерията mycobacterium paratuberculosis. До последния човек! 100 процента! И това беше публикувано през 1965 г. за работата на националната академия на науката. Така че тук говорим за истинска наука, не си ги измислям тези неща. Разполагаме с хиляди изследвания, публикувани в научни весници и списания, с хиляди отделни подкрепящи се доказателства, които ни казват, че млякото изобщо не помага на човешкото тяло. Ние пием телесни течности от болни животни.
Майк Адамс: Какво ще кажеш за скритите източници на мляко, тъй като има много продукти, които съдържат мляко или млечни протеини – зная за доста протеинови напитки, които например са направени с млечни протеини.
Робърт Коен: Разбира се. Когато видите на опаковките думата “суроватка” си казвате: “В никакъв случай!” Когато видите “казеин”, “натриев казеинат”, “калциев казеинат” – това е млечният протеин на прах, който вие не искате във вашето тяло. Когато вземете млякото и се отървете от мазнините, водата, и останете само с протеини, те на практика са само кръвни протеини: серумалбумин, млечен протеин, 90% от млякото е казеин. Когато казеинът се извлече от млякото, той всъщност е едно лепило, използвано да залепя лепенки върху бирени шишета. Той е едно лепило, използвано, за да крепи дървото във вашите мебели. Когато приемате казеин – това лепило от млякото, и тялото ви вижда този чужд протеин, то произвежда тези хистамини, които накрая стават на слуз. И ето защо млякото е слузе-образуващо. Отново – това е един процес, който отнема 10-12 часа.
Майк Адамс: В кои други видове храни, протеинови напитки или продукти се съдържа казеинът?
Робърт Коен: Понякога, да не повярва човек, се среща в консерви от риба тон. Понякога в определени зърнени храни – използва се като лепило, за да поддържа някои храни. Но това, което е за отбелязване е, когато разглеждате в супермаркети – например сметана на прах за кафе, отпред на опаковката на която е написано, “Не съдържа мляко”, а когато потърсите на гърба на продукта, с малки букви ще видите “натриев казеинат – производен на млякото”. Не зная как им се разминава да твърдят, че нещо не съдържа млечни произведения, когато то ги съдържа. Хората обаче трябва да се научат да четат малките надписи на стоките. Ако видите думата “казеин” в какъвто и да е вид или форма, като казеинат например – това е мляко от крави – не го яжте.
Майк Адамс: Производителите на храни, да знаеш, са изключително съзидателни с техните надписи на продуктите им. Виждал съм паста от авокадо, без да съдържа никакво авокадо!
Робърт Коен: Стига бе! Това е невероятно!
Майк Адамс: Абсолютно! Съдържаше хидрогенирани мазнини и изкуствени оцветители.
Робърт Коен: Това е плашещо.
Майк Адамс: И така стоят нещата в по-голямата си част. Човек трябва да отиде на здравословен магазин или на някакво специално място...
Робърт Коен: Проблемът тук, Майк е, че нямаме силно лоби на производителите на авокадова паста. Но наистина имаме едно много силно лоби на собствениците на млечната индустрия. Това ти го гарантирам.
Майк Адамс: Кое е това, което те накара да проявиш такъв интерес и енергия, за да преследваш истината за млякото и млечните продукти?
Робърт Коен: Три малки момиченца с имена Дженифър, Сара и Лизи – дъщерите ми. Исках те да имат здрави тела. Исках да не изкарат 4 години гимназиален живот, с черни точки и пъпки по цялото тяло, както беше при баща им. И знаеш ли? Те нямаха никакви черни точки и пъпки! Никакви акнета, и ако рагледаш книгата ми “Milk A to Z” (Млякото от А до Я), вземам всяка буква от азбуката и попълвам нещо за млякото. П е за пъпки и ние знаем, че тези крави всъщност се доят преди да родят и това мляко е различно – това е мляко, нареждащо на млечните тъкани да растат. Малките момичета са се променили в наше време, но ние откриваме, че с отделянето на всички тези андрогени, кравите постоянно използват андрогените, за да произвеждат други хормони. Тинейджърските пъпки се подобряват в секундата, в която спрем да консумираме мляко. Отнема 2 седмици и акнето изчезва. И тези андрогени стимулират мастните жлези, които са жлезите, причиняващи акне и черни точки.
Така че откриваме връзка между млякото и много човешки заболявания. И аз не съм първият, който твърди това – д-р Спок твърдеше това. Д-р Спок продаде 75 милиона бройки от книгата си за отглеждане на деца. Единствената книга, която е продавана повече в историята е Библията. Д-р Спок казваше, че никой човек на средна възраст, дете или възрастен няма нужда от кравешко мляко – това е измама от страна на правителството, за да поощрява консумацията на мляко. И ние се учим, както казах, повече доктори научават нещо, което не им е било преподавано в университета. Добре ще е да погледнете етиологията (бел. пр. наука, изучаваща причините за възникване на болестите) на алергиите и диабета! Ако решите да разгледате диабета, разгледайте New England Journal of Medicine, 31 Юли, 1992 г. (эурнала за медицина на Нова Англия) – точно може да проверите това! Там се казва, че излагането на тези волски протеини, волският серум лактобумин (bovine serum lactobumin) е един активиращ механизъм за инсулино-зависещия диабетов мелит, няколко месеца по-късно. Октомврийското издание на Сайънтифик Америка (Scientifc America) от 1992 г. обсъждаше млечния лозунг: “Млякото е добро за тялото.” Там се казваше: “Млякото е добро за тялото – това звучи малко празно тези дни”.
Майк Адамс: Би ли дал едно кратко резюме – ти спомена няколко по време на интервюто – диабета, пъпките, сърдечната болест се споменават доста изтъкнато в книгата ти. Но какви други хронични болести са да речем, влошавани или дори причинявани от продължителна употреба на мляко?
Робърт Коен: Това е интересен въпрос, да знаеш. Нека разгледаме Голямата Петица – в САЩ убиец номер 1 е сърдечната болест, после е остеопорозата, ракът, диабетът и астмата. Разглеждаме нации, които пият мляко. Откриваме, че тези болести са често срещани. Когато разглеждаме нации, където консумацията на сирене се е утроила през последните 30 години, като Англия, Франция, Канада и САЩ – откриваме също утрояване на асматичните заболявания и видовете рак на гърдата. Познай коя страна има най-висок процент от болни от рак на гърдата? Номер 1 в това отношение е Дания, следвана от Норвегия, следвана от Холандия, следвана от Швеция – забелязваш ли тендения?
Майк Адамс: Консумацията на мляко.
Робърт Коен: Хайде да поиграем още малко на изброяване на факти, Майк. Знаем за рака на гърдата – коя държава има най-високи показатели за сърдечни болести?
Майк Адамс: Ами мисля си че е САЩ.
Робърт Коен: Не е! Дания, Норвегия, Холандия и Швеция – рано или късно ще схванеш нещата! Костни болести, сърдечни болести, рак на гърдата – забелязваш ли накъде се насочваме? Най-високите нива на консумация на млечни продукти. Виждаме абсолютни корелации между тези болести и консумирането на млечни продукти и аз мога да ти дам причината за това. Съществува много повече от национални епидемиологични изследвания – имаме механизми, чрез които тези болести се получават. В рака на гърдата и във всеки вид рак, хиляди неща причиняват рак. Всеки път когато хванем вестник, има ново нещо, което е разпознато, че причинява рак.
Но хиляди неща го причиняват – веднъж щом го получите в тялото си, едно нещо го кара да расте, а единственото нещо, което го кара да расте е най-мощният хормон на растежа, който тялото ви произвежда, наречен инсулин растежен фактор. И забележително – най-голямото чудо на науката на природата е, че този хормон в кравешкото тяло и в човешкото тяло е идентичен. Всъщност, от около 4 700 различни видове бозайници и стотици милиони различни протеини в природата, има само един хормон в цялото животинско царство, който е идентичен между два биологични вида – човешкият и кравешкият инсулин растежен фактор –1, който е бил наречен ключовият фактор в растежа и разпространението на рака на гърдата, рака на белите дробове, рака на простатата, всеки случай на рак при хората.
Майк Адамс: Млечната индустрия твърди разбира се, че всичките тези хормони се унищожават по време на пастьоризацията и че те не се усвояват от хората, употребяващи продуктите й. Знаем, че това не е вярно, но защо е така?
Робърт Коен: Нека анализираме това изявление, защото може би те са прави, а ако са прави, това значи, че кърменето не работи. Така че, ако си мислите, че кърменето не работи, тогава давайте и пийте кравешко мляко, но ако поради някаква малка вероятност си мислите: Е, кърменето може би наистина работи, тогава чрез пиенето на млякото на кравата, вие кърмите и приемате хормоните и то по един много ефективен начин, по-ефективен дори от този на природата, защото природата намира начин да създава от нещо по много. Например, ако разгледаме рибите – треската да речем. Рибата снася десетки хиляди яйца. Някои видове риби снасят над половин милион яйца, защото рибата някакси има вродено познание, което е определило, че огромната част от тези яйца ще бъде изядени от хищници. Повечето от тях няма да оцелеят, за да станат мали рибки.
Ами, тялото работи по същия начин – произвеждаш милиони и милиони сперматозиоиди. Произвеждаш милиони и милиони клетки. Произвеждаш достатъчно, така че нещо да оцелее. А в случая с този хормон – инсулин растежен фактор –1, тялото ти постоянно го произвежда и той се разлага много бързо или се свързва с други протеинови рецептори. Но в случая с кравешкото мляко, ние сме задминали природата – ние имаме краве мляко, където обикновено тези протеини са се разложили много бързо. Ние хомогенизираме млякото – с други думи, ние приемаме млякото и създаваме мастните молекули между 10 и 100 пъти по-малки. Поемаме много повече от тях – 473 мл. мляко може да съдържат трилиони малки мастни молекули. Те обхващат и защитават тези хормони, повечето от които са разбира се разрушени. Така че сега разполагаме с механизъм, чрез който удвояваме количеството от този мощен хормон в телата ни и където той обикновено се разлага за по-малко от секунда или две, сега остава активен до 30 минути. Когато той намери съществуващ рак, което също е често срещано нещо – това е механизмът на включване на рака. И ето защо нации, които пият най-големи количества мляко и ядат най-много сирене, са тези с най-високи нива на всеки човешки вид рак.
Майк Адамс: Нека само разясним за консумиращите мляко, кои продукти съдържат в себе си тези хормони. Защото не само млякото ги съдържа, а всичко което произлиза от него, нали така?
Робърт Коен: Точно така! Всичко, което произлиза от млякото съдържа тези хормони: сирене, кашвавал, краве масло, сметана и т.н. Това е мляко. Когато използвате 9.5 килограма мляко, за да направите 450 грама краве масло, или 4.5 килограма мляко, за да направите 450 грама кашкавал, или 2.8 килограма мляко, за да направите 450 грама шербет...
Майк Адамс: Вие концентрирате всички тези...
Робърт Коен: Вие концентрирате хормоните, концентрирате диоксините, концентрирате наситените мазнини, за които знаем, че са вредни за вас разбира се. Точно това е млякото и точно това са всички тези млечни продукти – концентрирани млечни продукти. Ако имате 1 единица от нещо лошо, не искате да имате 10 такива концетрирани единици.
Майк Адамс: Точно така. Има компании, разбира се, независими млекопроизводители, които произвеждат мляко и пишат на етикетите, че то е произведено без волски хормони на растежа (bovine growth hormone).
Робърт Коен: Но за мен няма реално никаква разлика между волския хормон на растежа, който е бил генетично създаден и естествено-получаващия се хормон на растежа. Това е едно и също.
Майк Адамс: Препоръчал съм на читателите да направят един 30 дневен тест, през който да не приемат никакви млечни продукти. 7 дни е също доста, ако сте осъзнати относно тялото ви, за да забележите разликата, но какво могат хората да очакват наистина да се промени? Ти спомена за някои от нещата, но какво ще кажеш за дълготрайните подобрения върху здравословното състояние на хората? Ако някой спре да консумира млечни продукти, какво може да очаква да се случи до един месец или една година?
Робърт Коен: Интересно е, че ми задаваш този въпрос, защото Townsend Medical Letter, което е докторско писмо, писано от лекари за лекари и над 180 хиляди доктори го получават, в броя си от Май 1995 г., пише за кравето мляко, за симптомите, с които са били свързвани множество различни здравни проблеми – производство на слуз, загуба на хемоглобин, алергии, като номер 8, 9 и 10 от списъка бяха смяна на настроенията, депресия и раздразнителност. Замислете се за хора на средна възраст, бидейки склонни към криза, които изпитват смяна на настроенията, депресия и раздразнителност и много от тях смятат, че това е предизвикано от вирусът Епщайн-Бар (Epstein-Bar virus).
Смяна на настроенията, депресия и раздразнителност – вие приемате естроген всеки ден, с прогестереон (бел. пр. – женски хормон, участващ в цикъла на жените, бременността) мелатонин (бел. пр. – хормон, съдържащ се в епифизната жлеза, който подобрява съня и е мощен антиоксидант) и всички тези женски хормони, които идват от бременни крави и цялото това нещо здраво ще ви оплеска. Дори не мога да ви кажа какво ще ви причини. Но зная, че ставаме много управлявани от хормоните, депресирани, със смяна на настроенията, депресия, раздразнителност – просто откажете се от млечните продукти. Това наистина е едно лесно решение. Може да похарчите хиляди долари при вашия лекар и да вземете всякакви лекарства, и да давате риталин на децата си, но няма никаква нужда от това! Просто спрете да консумирате млечни продукти – тотално.
Майк Адамс: Абсолютно! Това е невероятно – толкова често хората отиват при лекаря си и получават лекарства, които да скрият симптомите, причинени от вземането на прости избори – избирането с какво ще се хранят.
Робърт Коен: И никой не преподава това на лекарите в медицинските институти, макар че много от тях научават това сами. Това става, защото те съветват пациентите си: “Спрете да приемате млечни произведения за известно време”. И те го правят и получават драстични резултати, особено при разстройство с дефицит на вниманието, аутизъм – наблюдаваме такива резки промени у деца, които и