Здравейте,
на всички!
Искам да изкажа някои свои мисли по повод Цьолиакията, Безглутеновото хранене и т.н.
Съгласен съм, че донякъде модифицираните от човека житни култури са променили своите свойства.
Белите брашна, маята, деминеразлизацията на всички храни и т.н. НО ! какво ми прави впечатление?!
Получава се следното: нарочват се едни храни за вредни, тръгват едни големи списъци със забранени храни.
Хора с цьолиакия почват да се записват за специални храни и се чудят какво да ядат. И то такива хора, които никога не са се задълбочавали в концепциите на естественото хранене и въобще не се замислят и вярват само на "официалното". И си казвам
"абе мамка му!!, как така се нарочват толкова много храни в тия списъци, а там не попадат глутаматовите съединения, флуор, всички консерванти, захар, рафинирано олио и т.н."Кое ме провокира ли ? Ами от 7-8 месеца спрях да си купувам хляб от масовите магазини, независимо какво пише в него има ли мая няма ли, черен, оранжев, с моркови.. и т.н. знаете ги, пакетиранки, много полезни и т.н. на мраморна/каменна пещ и прочие, да ама на мен все ми беше нещо зле и си викам може да е от глутена и от маята. След като гледах няколко клипчета с биохимика Катрин Райд, се замислих сериозно, че трябва действително да пробвам по някакъв начин или сам да си правя хляба или от специализирани фурни. Обикновено след житен режим карам месец и нещо без хляб и съм много добре. В един момент обаче реших само хляб с квас да си взимам, дори да не е с лимец или си правих в къщи със сода или без сода- само вода сол мед кимион, да речем. И наистина някак си се чувствам по-енергичен и не мисля и да припарвам до друг хляб, освен при някакви по-екстремни обстоятелства, в каквито не рядко попадам. Въобще се старая пакетирани храни да не употребявам. И други познати са ми са се оплаквали от хлябовете в магазините, без да са запознати в детайли, просто са ми споделяли. На скоро една позната ми сподели, че на детето й (около две год.) са й поставили диганоза цьолиакия и нещо от сорта 95 % непоносимост към глутена. И тя просто се чудеше какво да ядат, защото цялто семейство трябва да създава безглутенова среда и поръчват по специални линии болнични разни брашна и подобни и ги готви вкъщи, хляб в пекарна и всичко останало без глутен. Дори лимец не можела да дава. Аз веднага й казах независимо всичко да пробва, поне е вкусен. Започнах да извеждам тезата си, че това според мен е малко пропаганда с глутена, не че отричам непоносмиостта към глутена, напротив., но смятам, че причината е някъде другаде, в консервантите, млечните храни, остнаалите гадории, лабораторно синтезирани химии и така изреждайки споменах и ваксини и точно в този момент тя сподели: "Ами тя получи симптомите точно след една от ваксинациите"
Та, мисълта ми е, че според мен това с глутена е едновременно маркетингова пропаганда и способ да отклонят човешкото внимание от истинските причини за неразположението на много хора към казеина, глутена и т.н. и по някакъв начин ми се ще това да им повече обществен отзвук и дебат, защото много хора просто сляпо вярват на това, което "Официално" им се казва.
Благодаря! Мили хора!
Извинявам се за хаотичното писане, не претендирам и за точност в терминологията ми, но все пак ми се ще да се замислите!