Това кътче не е мое ''желание''.Това е идея! Философията не е лоша наука,но и тя сама по себе си е допринесла на човечеството.Аз не се стремя към философията,въпреки,че е нужна от части за разбирането на това какви сме като хора,от къде сме дошли и на къде отиваме.Когато бях още ученик..исках да следвам.Постепенно осъзнах,че следването не е път,а граница(или подготовка) на това човек да бъде ''стока''и/или ''роб'' с по високо качество.Но по-високо качество в монетарен свят не означава по-дибър живот!В никакъв случай!Тук в Италия виждам хора успели в живота.Виждам,че те са по-мъдри в много отношения,че са социално стабилни.Но не са щастливи!Замислям се високият стандарт на живот ли ни привлича,или смешните реклами(маниполизиращи обществата по света) създават илюзията,че имайки нещо си там по-ново,по-добро,с по-високо качество би ни довело до щастие,до радост,до здраве,до любов...Оказва се че все повече хора пропадат в собствената си психологична пропаст..И излизайки от там се превръщат в едни егоистични и жалки същества,погубвайки себе си и превръщайки се във ''фабрики за лаина'' (казваще така баба ми когато ми даваше пример за хора не работещи,без мотивация,мързеливи,не знаещи,не интересуващи се,,) !!Познавам и бедността..тя е оскърбителна.Поддадеш ли и душата си на бедност,тогава се затваря друг модел...на себеотричане,самосъжаление,не удовлетворение,безжизненост.Но от опита си в живота знам,че там където има бедност но здрав дух,щастието е неизмеримо.Радостта от живота е истинска!
Бил съм доброволец в програма за помощ на деца без родители и в неравностойни положения.Там аз видях за първи път Любовта.В неомърсените им съзнания виждам само чистота.А от тази чистота бликаше живот.Не съжаление,а живот!Давам пример с едно такова видео от Росия :
http://www.youtube.com/watch?v=M9Yo4SnI1-4 .
В Русия,Япония,Америка,Англия,Шотландия,Италия,Китай,Австралия,Холандия и още други държави вече са създали цели селища с екологични а повечето с пасивност(еко естествени източници на енергия),отглеждайки сами храната си и живеещи с минимални пари(предимно за данъци,такси към държавата,които също са много по малки от обикновените харчове.В България също има вече построени сферични (куполни) къщи.Ето един линк към фирма която все още разучавам за качеството.
http://www.dome-tech-bg.com/Моето село е Плевенско.Там мой познат си е направил свое съоръжание за електричество с водата от герана в двора си,без познания в тази област,но с малко повече усърдност,търпение и силна мотивация!Вече 3 години не плаща ток,утопляваики се на климатици!Възможности винаги има.Всеки от нас крие невероятен талант,а технически умения се придобиват без нуждата от 7-8 години изучаване.Най-великте учени в света нямат и начално образование.Мотивацията ги е тласкала напред!Потърсете например за един такъв съвременен човек Джак Фреско!
Споменахте и данъците,таксите при ток.вода.и прекарване и т.н.!Данъците са неизбежни!Баба ми на село плаща данък на къщата 30 лв и данък боклук 60 лв на година.Майка ми в град Велико Търново плаща 70 данак на апартамента и 130 данак боклук!В Една пасивна къща (пасивните къщи са най-добрите по отношение на екологичност,нисък данък,въобще най-най- ниско разходни са!
Аз не предлагам мой план за всичко необходимо за да направим заедно един малък проект,а кой знае..може и повече да се съберем.Аз искам да бъдем индивидуални и всеки от себе си да даде на останалите.Всеки от нас може да се интересува,както правя аз и да създадем един общ план,но индивидуален за всеки!Ако споделяме взаимно информация ще се обогатим взаимно с нови технически умения,с които на практика след това да започнем осъществяване.Не казвам,че ще е лесно,но вярвам,че можем!Знам,че ако се обединим ще имаме един по различен,нов,но истински живот.
Казахте за първобитност и нуждите на човек като мебели,уреди и т.н. !Аз нямам намерение да си правя къщичка тип горска стряха и живеейки без уют протестирайки на високите държавни такси,кофти политика на страната,и всички вредности сипещи се от някакви телевизори.Това НЕ!Но не искам и дом обсипан с купища неща,ако се замислите,поне 50 % от личните си вещи в къщата не се използват въобще,с 20% от нещата си използваме рядко.А останалите 30 % често!Разбира се за всеки е индивидуално,просто се замислете над това много дълбоко и интересно до какви изводи ще стигнете.Икономичните мебели които изискват минимални грижи са вече много варианти.Всичко е индивидуално.Но нека дам пример със себе си.Аз бих искал в моят бъдещ дом мебелите да са от типа вградени.Така нуждата от ежедневно бърсане на прах изчезва,много по комфортно е!Много по-хигиенично е!Но не искам да изглежда моят дом скучен и сив,за това има красиви пердета от естествени материали,имам крайно красиви изкусно ръчно изработени малко,но истински предмети красящи домът ми.Просторни помещения,лесно поддържащи се и удобни за нуждите ми!
Казахте ''мечтая''! Наистина не искам да приема за истина факта,че повечето от нас приемат щастието,радостта от живота,здравето и любовта като ''мечта''.В забързаното си ежедневие се стремим към по висок стандарт.Или се смиряваме над това което сме постигнали..и?Чакаме да умрем....За мен това е изкривяване на съзнанието,което води до много тежки психични и обществени промени!Не към добро!И факта е само на един прозорец разстояние!Сядали ли сте скоро в Близкия парк и наблюдавали ли сте хората!?Просто наблюдение..Опитайте..Вижте какво ще се случи.Аз видях разбързали се същества..всеки по задачи,работа,задължения и т.н.Други дълбоко умислени в своите страдания..Други глезещи се и лигавещи се човечета без морал.Други болни и обсипани с кой знае какви отчаяния..Тогава осъзнах,че това не съм аз!Че не мога да допусна това за себе си!Трябваше ми и време.И предприех стъпка по стъпка да разбера защо хората така отчаяно заблуждавайки се препускат напред...Купувайки ненужни вещи,хленчения за нетрайни стоки,безотговорно тъпчене със продукти от най нисък характер като кафета,шоколади,бързата храна въобще,прекаленото консумиране и вечното недостигане.Но системата е помислила и за това
Когато се отчаем бягаме по дискотеки,напиваме се,слушаме всякаква музика,пушим повече(който пуши),или по хазарт,а това което лично мен все още ми лази по нервите на костите е да гледам как някой бягайки от скучното си ежедневие вторачено съсипва здравето си преди всичко пред разни компютърни игри коя от коя по яка...Тук в Италия децата забатачват до огромна степен словесна комуникация с чат,докато същевременно играят любимата си компютърна игра.Това е което живота на вън ни предлага!И факт е че на фона на глобални протести,крайно недохранване на милионите хора по света,неотговорни към себе си ние се движим в посоки които не искаме,купуваме неща които всъщност не искаме,напиваме се да забравим кофтия ден или глобата на работа,и после смачкани вършим всичко без интерес,или с нетраини интереси,което е също губене на време и енергия.
Аз знам,че за да живея пълноценно има нужда от истинска храна,в най-добрият случай създадена от мен,от чист въздух,от чиста вода,от спокойствие,от контакти със хора за които живота не е просто игра на вземания и давания,а нещо много повече.Аз виждам варианти това да бъде реалност,а не ''МЕЧТА''. И се боря всеки ден за да живея скоро като човек в естествена среда,с естествени мотиви,със своята индивидуалност и обич към хората.
Казахте покупка за жилище...Ами изчислих,че за да имам едно средностатистическо жилище в България със сегашните ми условия на труд тук в Италия и заплатата ми ще са ми нужни 11 години за да осъществя това!!!!След което ще е нужно за да пребивавам в своя апартамент в града,да работя скучна работа за не по-малко от 700 лв на месец за да изкарвам някак си.За да плащам данъците,таксите,ток,отопление,вода,телефон,гориво ако имам кола,и каквото остане за ядене на кренвирши,рафинирано олио,хлябове с неясен произход,зеленчуци и плодове пълни с химия,за тежко хлорирана вода и т.н. ...Или ще работя по доходоносна работа..повече часове,по малко почивка..и това изтощаване системно няма да доведе до положителни последици..И всичко това ако съм сам..да подчертая..ами ако има жена,дете..тогава става още по сложно...Факт са безкрайното разделение на двойки,за които основните мотиви на практика статистически и дълбоко вковани са парите.Неправилното разпределение води до много тежки социални проблеми.Мисля че за това няма смисъл да говорим..Светът навън буквално крещи от всеки ъгъл давайки пример за това...
Една пасивна къща за трима човека средна например от дърво със инсталиране на нужните ток вода и т.н. със таксите за строеж може да се направи за по малко от 20 000 евро...в цената е и терена от един декар земя 6 категория.Направих си сметка,груба,че са ми нужни още почти 3 години за да си позволя такъв дом.С вещите,със закупуване на земя за която сам ще се грижа,с цел някакъв доход който да бъде достатъчен,за да си нямам проблеми със държавата,а не нелегално построени пустинни къщички.Аз не искам да съм ''Пустинник''.Разбира се имам нужда от още технологични умения!За това вярвам че ще се намерят хора за които живота е нещо повече.Не фантазии и мечти И желания.А истински хора,които искат да живеят пълноценно!
Аз не съм вярващ,нито футурист, но знам,че хората сме създадени да творим,съзидавайки и с любов!
А не да погубваме бавно съзнанието и здравето си,които няма да закъснеят с обратния удар,който ще ни се върне рано или късно!Или да си се радваме на нетрайни удоволствия,които са граница на това че имаме всички еднакви способност-да творим.Защото какво творим днес?По голямо робство не само на работа,а в собствените домове(тези които имат),постоянната грижа за всичко което купуваме купуваме..изхвърляме и после пак купуваме..това просто няма край..И няма да закъснеят следствията..те вече се случват...по бедни хора..по голямо затъпяване сред децата..по песимистично настроени..мързеливи или пилеещи енергия..малки доходи..страшно болни хора,най-вече хроничните заболявания...Не е имало в света момент като сега да има на фона на всичките нови технологии и напредък в медицината такъв огромен брой от хронично болни хора по света...при който не малък процент заемат и децата...Погледнете истината на вън и ще видите че осъзнаването в нас се случва..но едни му обръщат гръб..а други действат..
споделяйте интересни мнения и информация за де обогатяваме взаимно.За мен е радост да чета всяко споделено мнение.