Ако си търсите хубаво местенце близо до София искам да ви разкажа за
село Тополница до Дупница. Селцето е на 50 км от София, на 5 км от автомагистрала Струма, преди Дупница. Магистралата е близо, но не се чува, защото селцето е скрито сред хълмовете.
Надморската височина е около 700 метра, климатът е планински. Там е едно от най-северните места, на които оказва влиание средиземноморския климат, нахлуващ по струма.
Около селото гората е унищожена на доста места и е заменена от забравени пасища или борови гори, но по поречието на реката има доста стари гори на Верила. Лятото на моменти е сухо, но има подземни води.
Хората в селото са дружелюбни, засега няма много млади хора. Има и хора от София, които са стегнали част от къщите. Ромски къщи няма. (Не съм расист, но е ясно какво се случва често в селата с ромски махали) Има изоставено селско училище. В селото гледат крави, има кошери.
Къщите все още са учудващо евтини, на фона на други села в района. За около 15-20 000 лева може да се намери място с около 1 декар двор и къща, достатъчно здрава, за да може да се реновира.
Със съпругата ми си взехме скоро място и лека полека го стягаме. Планираме да прекарваме по-голяма част от времето си на село. София остава място с много възможности, от което няма да се откажем, но не искаме да живеем там.
Ясно ни е, че за да се получат нещата трябва да има повече хора с вдъхновение и желание да живият и работят на село. Само ако сме заедно, можем да постигнем повече и да органицираме хубав живот на село. За да се получат нещата е нужна социална среда, хора с разнообразни умения и желание за взаимопомощ. Аз съм лекар, жена ми е кулнарна магьосница, обича да плете и има хиляди други творчески заложби.
Ако някой има интерес да се запознаем може да ми пише на dpmitev@gmail.com