Да, бате Бино, съгласен съм, че трудно. За мен балансът представлява хармония, а хармонията се изразява в чувство на благополучие на умствено, телесно и духовно ниво. Няма как да се сбърка. Това, разбира се, не може да се постигне само с храната, но тя има решаваща роля. Единственият аювердичен източник, който съм ползвал, е книга на Дийпак Чопра. Там се изброяват какви плодове и зеленчуци могат да се консумират съобразно индивидуалната конституция. Но тук идва проблемът - може ли да подразделиш цялото човечество на 3 подвида? Не мисля. Давам няколко примера защо. Да речем може да си вата и за теб да е добре да ядеш мляко и млечни продукти (не знам дали е така, но примерно), но в същото време да имаш лактазна недостатъчност и да не можеш да консумираш никаква храна, която съдържа млечна захар. Или както съм чел из англоезични форуми за суровоядци - хора, които по всякакви критерии са вата, но суровоядството, без каквито и да е вата-затихващи процедури, възвръща здравето и жизнеността им. А как да се обясни фактът, че някои хора са много слаби до 25-30 години и изведнъж стават много пълни, без да имат някакво заболяване? Няма как вата пракрити да е станала кафа или кафа да се усилива, при положение че човек продължава да води същия си начин на живот.