Да, дишането по Бутейко има за цел
за известен период от време да създаде среда с увеличено количество на въглероден двуокис - в тялото ни. Според скромното ми мнение това е добре и има лечебно въздействие
при определени състояния на това тяло... Заедно с неизхвърляне на СО2, при повърхностно дишане ние не изхвърляме и водни пари, и, много важно, онези малки количества силно вредни молекули, от които безценните ни тела се очистват дишайки... Така че, според мен, Бутейко - при желание да се постигнат посочените от него лечебни резултати. В никакъв случай - постоянно.
А методът, доколкото съм го разбрал, на хата(хатха) йога, който те препоръчват за постоянно, се различава значително:
1.
Пълно издишване - първо с корема, после с гърдите и накрая - с раменете.
2. Вдишване:
2.1. Мускулите под пъпа остават леко стегнати; вдишвайки с диафрагма издуваме областта над пъпа, като се надуе тя, разтваряме гърдите, след това, още мааалко - с раменете. С най-бавното възможно темпо, което НЕ води до задъхване.
2.2. Издишване - по същия ред - корем - гърди-рамене; то е около 2 пъти по-дълго от вдишването.
2.1. и 2.2. изпълнявам 3-6 пъти.
2.3. Вдишвам с целия корем, след това - с гърдите, след това - раменете. Отново с най-бавното възможно темпо, което не води до задъхване и - през носа (при подготовка за гмуркане - през шнорхел).
Тези два подцикъла редувам с приблизително еднаква продължителност.
Този тип дишане се опитвам да правя колкото мога по-често и по-продължително - през целия ден... Издишването обикновено е 2 пъти по-продължително от двата вида вдишване. Очевидно трябва да избягвам да говоря, ако искам да поддържам добър ритъм,
което е трудно...
Вечер, преди заспиване, задържам вдишания въздух -време равно на времето за вдишване и ... постепенно се унасям...
А какво точно се случва в кои органи и системи, лечебно и пр. въздействия - това е за няколко дисертации.
... А
Живко, как набавяш натрий, хлор, как поддържаш осмотичното налягане (0,009%), как осигуряваш електропроводимост и алкалност в желаните стойности, как работи тялото, душата и духът без сол??