Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Уред за кисело мляко  (Прочетена 9588 пъти)

Mia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 215
Уред за кисело мляко
« -: 11-04-2014, 07:23:10 »

Здравейте, купих си уред за кисело мляко и пробвах да направя с него ядково мляко от бадеми...но нищо не се получи... ???
 :surpris_25:

Моля за помощ и съвети!  :fluretaa:
Активен

crocus

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #1 -: 11-04-2014, 15:38:54 »

Присъединявам се към питането. Правих два опита с различни закваски, слагам го вечер, на сутринта след средно 8-12 ч, намирам двете фази течни и разслоени. Използвах различни ядки двата пъти - бадеми и кашу. За съжаление не се получава. Използвам инструкторите от сайта на Джинджър Кукиис по тази рецепта http://thegingercookies.blogspot.com/2013/04/blog-post_9.html . Единствено не добавям соевия йогурт. Без него няма ли шанс да бъде получена гъстата кремообразна консистенция ?
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #2 -: 11-04-2014, 17:21:45 »

А защо е нужен всъщност уредът? Ние си правим и без него  :whistling2 - emotloader:
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

crocus

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #3 -: 11-04-2014, 17:32:09 »

Уреда поддържа порстоянна температура 42-43 градуса. Не че няма да стане и бурканите да се повият в одеало или да се вкарат на предварително загрята до 45-50  градуса и изключена фурна с отворена врата. Бабите на село нали така го правят.
Нещо това ядково мляко не ще да става и масово хората се разочароват  :surpris_23:
Използвам закваска Бoлгари и Генесис закупени от Зоя. В какво съотношение ядки:вода приготвяте течната фаза? 1 към 3 я приготвям аз. Да не би да е по-рядко от нужното?
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #4 -: 11-04-2014, 18:08:19 »

Аа, вие за кисело ядково мляко питате.. :)  А каква е идеята тогава ядковото мляко да е "кисело"?  При кравето мляко има смисъл, защото се насища с бактерии , но по-важното е , че казеина и млечната захар биват преработени от тях и стават мааалко по-лесно усвояеми, в сравнение с обикновеното "прясно". Но тук целта е да получим допълнителна полезна  "кисела" флора и от ядковото мляко ли ?   
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Mia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 215
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #5 -: 11-04-2014, 20:24:47 »

Аа, вие за кисело ядково мляко питате.. :)  А каква е идеята тогава ядковото мляко да е "кисело"?  При кравето мляко има смисъл, защото се насища с бактерии , но по-важното е , че казеина и млечната захар биват преработени от тях и стават мааалко по-лесно усвояеми, в сравнение с обикновеното "прясно". Но тук целта е да получим допълнителна полезна  "кисела" флора и от ядковото мляко ли ?   
Целта е да се получи кисело мляко от ядки с полезна пробиотична закваска. :Content_22:
Активен

Mia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 215
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #6 -: 11-04-2014, 20:28:33 »

Уреда поддържа порстоянна температура 42-43 градуса. Не че няма да стане и бурканите да се повият в одеало или да се вкарат на предварително загрята до 45-50  градуса и изключена фурна с отворена врата. Бабите на село нали така го правят.
Нещо това ядково мляко не ще да става и масово хората се разочароват  :surpris_23:
Използвам закваска Бoлгари и Генесис закупени от Зоя. В какво съотношение ядки:вода приготвяте течната фаза? 1 към 3 я приготвям аз. Да не би да е по-рядко от нужното?
Уредът е ей такъв:
http://technika.bg/product/8959/ured-za-kiselo-mlyako-ariete-85-yogurella.html

Има степени, но не не мога да разбера на коя степен какво мляко може да се прави.

А вашето ядково мляко става ли гъсто като киселото?
Активен

crocus

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #7 -: 17-04-2014, 16:39:06 »

Не, Aumi, гъстотата се утаява най-отгоре, а водата остава отдолу. В една статия прочетох, че това било млякото. Съвета е да минеш и обереш с лъжицата кремообразния пласт.  tooth Преди два дни попаднах на по-читава рецепта, но нямам ядки у дома и не е изпробвана. Съвета е да се добавят 8-10 г захар докато се блендират ядките с водата. Причината да не се сгъстява млякото според автора била в липсата на храна за бактериите и липсата на ферментация. Затова добавят захар. Ще пробвам тези дни.
« Последна редакция: 17-04-2014, 16:40:37 от crocus »
Активен

Mia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 215
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #8 -: 17-04-2014, 18:18:26 »

Не, Aumi, гъстотата се утаява най-отгоре, а водата остава отдолу. В една статия прочетох, че това било млякото. Съвета е да минеш и обереш с лъжицата кремообразния пласт.  tooth Преди два дни попаднах на по-читава рецепта, но нямам ядки у дома и не е изпробвана. Съвета е да се добавят 8-10 г захар докато се блендират ядките с водата. Причината да не се сгъстява млякото според автора била в липсата на храна за бактериите и липсата на ферментация. Затова добавят захар. Ще пробвам тези дни.

А аз да ви се похваля, успях да си направя кисело мляко от соя.
 ;D   :kisss:

Ето и рецептата:

1 ч.ч. соя се накисва за една нощ. На сутринта се изплаква и се поставя в блендера като се добавят около 4 ч.ч. вода.
Пуска се на макс. скорост за няколко минути. Прецежда се и се поставя в тенджера на котлона за няколко минути като се бърка непрекъснато. Добавят се щипка захар и щипка хималайска сол.
Дърпа се от котлона да изстине до около 45-46 градуса или пробвате с малкия пръст   :love_007:. През това време вземате едно саше пробиотична закваска "Болгари" и я разбърквате добре в малко от полученото мляко.
Сипвате я в млякото и разбърквате добре. После го изсипвате в бурканчета и ги поставяте за пет-шест часа в уреда.

Следващия път ще пробвам с мляко от бадеми.  :fluretaa:
« Последна редакция: 17-04-2014, 18:20:45 от Aumi »
Активен

granorana

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #9 -: 04-06-2014, 09:28:24 »

Това ми изглежда много интересно, мисля да го опитам :)

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #10 -: 05-06-2014, 17:03:32 »

Аа, вие за кисело ядково мляко питате.. :)  А каква е идеята тогава ядковото мляко да е "кисело"?  При кравето мляко има смисъл, защото се насища с бактерии , но по-важното е , че казеина и млечната захар биват преработени от тях и стават мааалко по-лесно усвояеми, в сравнение с обикновеното "прясно". Но тук целта е да получим допълнителна полезна  "кисела" флора и от ядковото мляко ли ?    

Извинявам се, но кравешкото мляко трябва да е най-най-последният избор, ако ще е животинско млякото/млечния продукт.

Казеина в кравето мляко - A1 бета казеин е въпросния пакостник. Независимо дали е с най-българските бацили, опасността остава. Включително и като сирене било то зряло или презряло-образно казано.

По-добре козе или овче мляко да се подквася.
« Последна редакция: 05-06-2014, 17:05:06 от feliks »
Активен

bioagro

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
    • Български магазин
Re:Уред за кисело мляко
« Отговор #11 -: 26-08-2014, 20:41:51 »

Извинявам се, но кравешкото мляко трябва да е най-най-последният избор, ако ще е животинско млякото/млечния продукт.

Не мога да разбера дилемата :surpris_23:
Ако държите да няма животинско(краве) мляко просто си купете първото което ви попадне от някои магазин с етикет "краве кисело мляко". 100% ГАРАНЦИЯ - НЯМА НИТО КАПКА  :Confus_3: :Content_4 - emotloader:

За сирене пип "млечен деликатес" е долу горе същото, ама да не се отклонявам от темета
 

Страницата е създадена за 0.058 секунди с 22 запитвания.