Проблема с витамин Б12 е глобален и се проявавя не само при веганите, вегетарианците. Месоядните също страдат от недоимък на витамина. Дотук с позитивизма на анти Б12 прогнозите
Ох, аз си вложих цялата имунна система що имах да проуча "производството" му в организмаи се подлагах на едно ужасно болезнено иследване. Става дума за биосия на тъканен материал. Не си го причинявайте, освен ако не сте мазохисти.
Моите наблюдения са , че ниските стойности на Б12 в организма не се получават от липсата на месо и млечни в диетата , а от замърсена и нефункционираща чревна микрофлора. Бактериите в червата се делят на "добри" и "лоши". Докато "добрите" обаче са естествена защита за организма и осигуряват необходимия баланс, "лошите" от своя страна виреят в подкислена среда и атакуват организма. Колкото един организъм генерира по-висок процент киселини покрай грешни хранителни навици, толкова по-отслабено е здравето на чревната стена, толкова по незначителна е адсорбцията на полезните ензими, микроелементи, витамини, толкова по-нисък е коефицента на обратното всмукване в чревната лигавица и преноса до клетката. Нашият имунитет не е програмиран и не може да разграничава едните от другите и обикновенно се наблюдава снижен имунен праг и отговор, при хора които имат повече "лоши" бактерии. А лошите бактерии се размножават най-много, когато в организма има огромни наслагвания от субстанции, вследствие на някогашен прием на антибиотици. Т.е. пил си антибиотици,медикаменти, чревния ти тракт е затлачен - бактериите виреят и образуват колонии. Подкислен ти е организма - делигираш им надмощие и безсмъртие. Другия фактор - хапвали сте повечко рафинирани и боклукчави храни през годините, тестени изделия с жива мая, месо, черен дроб, всякакви набукхатели и консерванти , маскирани в храната, зачислява дела на "лошите" бактерии. Тук проблема е следния - тялото е свикнало да приема витамина отвън с месото, респективно спира да го синтезира/произвежда. В най-добрия случай синтезата не е подтисната, но ограничена до минимум. Сериозния дисбаланс води до маласорбция на витамина и не само. През този период "добрите" бактерии пак го синтезират/секретират, просто резорбцията е отслабена. Човешкият организъм има способността да синтесира сам всички витамини, но само когато е изпълнено едно условие - да е чист колон, а не затлачен колона; да е нормализиране естествената чревна флора; да се извеждат регулярно токсините. Така функционира здравия организъм. В 99% от случаите болестите се дължат на хроничен запек и лоша хигиена на колона. За да се възстонови чревната флора, трябва да алкализираме телата си. Да промием вътрешностите, за да възстановим баланса. Повечето вегани допускат следната грешка - минават директно към новия тип хранене и несправедливо критикуват безмесната диета. Значи няма такова нещо като дифицит произтичащ вследствие на отказа от меса и млечни.Значи първо трябва да започнем с радикална детоксикация !! Като казвам радикална - значи гладолечение. Никакви сокчета, плодове, смутита и глупости. При плодуването НЕ СЕ АКТИВИРА ПРОЦЕСА НА АВТОЛИЗА. И така се запазва отслабената до минимум биосинтеза, вследствие ниската степен на обновление на клетката и ниския % тъканно обновление. Това, че сте на веган храна, не е гарант че ще повишите нивата на б12, а и другите проблеми ще изчезнат. Затова преди да преминем към новия режим на хранене както аз мисля че е правилно, трябва първо да изчистим дома. 2-3-4 курса на гладолечение, колкото трябва, взависимост какви са били злоупотребите през годините. Ниските нива на B12 уверявам ви, не са толкова сериозен бич. Изявата при авитаминоза е анемия, главоболие, нисък мускулен тонус, атипичен механизъм на работа на черния дроб, характерни за един куп заболявания. Не вярвайте на разни чичковци с каскети, които си рекламират добавките. За Канзъс говоря. Хранете се с естествени храни., не с добавки. Синтетичния б12 няма да ви реши проблема.
Моят Б12 от преди две седмици е 583 pmol/L. при норма (150-615). На съпруга ми до преди 3 години 130-180 pmol/L. Нямаше абсолютно никакви прояви на дефицитна норма. Той не гладува на вода. Прави само сокови разтоварвания за по 50-90 дни. Соковия режим не реши проблема. Храната: малко плодове, много зеленчуци и почти никакви семена и ядки. Преди половин година някъде вдигна висока температура и направи сух пост. Тогава му хареса и усети, че без вода се чувства по-добре. По принцип никога не е постявял лечебния ефект на глада под въпрос, но никога не беше правил сух пост. Ентусиазира се и сам реши беа з аз да го "натискам" да гладува. Направи схемата на каскадното гладуване на Лавровой. Стигна до 4-4 и захрани със сурова храна. Спря картофите и броколи на пара окончателно. След 90 дни суровоядтсво някъде се изследва и неговият Б12 беше 314 pmol/L. Витамините от Б групата са водоразтворими и термонеустойчиви. Това обяснява защо са ниски нивата при хора, използващи топлинна обработка. Това е моят опит с витамина.