Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дневникът на PureLove  (Прочетена 7470 пъти)

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Дневникът на PureLove
« -: 14-06-2014, 15:35:36 »

Вчера в една от темите засегнах въпроса за това как един учен, с претенции за капацитет, описва вратата, но нищо не казва за пътя. Понеже ми се задават едни и същи въпроси за трудностите в прехода към суровоядството, създавам този дневник за хората, които смятат че могат да извлекат нещо полезно от мен и за да им кажа, че са добре и всичко, което имат като преживявания е логично.  :) Тук ще споделям (когато имам време) своите истини, до които аз съм достигнала и изводите, които съм направила, както и грешките, които съм допуснала.  Надявам се поне малко да съм ви от полза да намерите своята истина защо не ви се получат нещата със суровоядството и  защо клетките ви (споед мен) не задържат алтернативни енергии?  :peperudi:

Първо искам да кажа, че аз съм обикновен човек, с нищо по специална от Вас, не мога и не искам да бъда личен треньор. Единственото, което мога да направя за вас е да споделя собствения си път и знания, които съм придобила. (Моля ви не ми предлагайте пари, не ми се четат глупости на лични. Не ползвам интернет за да печеля - пари, приятели, симпатии, рейтинги и т.н.) Тези редове не са за тези, които не споделят моите идеи, за скептици, за които изглеждам луда. За тези хора мога да призная, че аз също се борех години с идеята, но не бях достатъчно уверена в своите способности, за да се заема с практиката  и не смятах, че всичко това си струва. Слънцеядството при мен се получи като естествен завършек на суровата диета, ще обясня какво имам предвид. Бях в процес на преход от един тип хранене към друг. Събирах информация, различни предложения и мнения. Запознах се със суперхраните и бях формирала мислене, че недай си боже ако не се докосна до спирулина,хлорела, алфа, келп, няма да бъда здрава.  :Confus_3:  Бях чела колко е супер важно след въздаржание от храна да се приемат тези пудри.  Така попаднах в едно магазинче за здравословни храни и продавачка, която те предразполага към диалог. Тя ми сподели знанията си и пося зрънцето, че човечеството „много скоро” ще се захранва със слънчева енергия. Прибрах се, прочетох за Хира Ратан Манек, реших, че е прекалено, как така ще разчиташ само на едното слънце, това противоречи на биологичните, физиологичните и медицински принципи, противоречи на науката. Много по-късно разбрах, че наука няма и сме сами. Това се случи 2007 година, тряснах капака на лаптопа. Продължих да събирам информация и преосмислях наученото. Хигиенистите на които симпатизирах, обръщаха особено внимание на закаляващите процедури и слънчеви бани. Да гледам слънцето първоначално беше терапия. Две години по-късно почувствах, че светлината не е само част от екипа на треньорите по жизнена сила (вода, чист въздух), а може да ми стане и храна.
И тук ще кажа- много е важно да пазите интимни отношения  с навиците си, защото тези, които следват общата маса и се страхуват да мислят за себе си, обикновено не осъзнават как с унизителните си  думи могат да  блокират рационално-мислещата част в съзнанието на уязвимите хора като мен.  :pensif_29: Аз се отпуснах да споделям (макар и не натрапчиво) и моят социален кръг, общността в която бях, реагира остро на действията ми. Нося душа на войн, но негативната енергия и емоции, неизбежно подкисляват мислите ни. Споделяйте с правилните хора и не позволявайте да ви отвличат вниманието, когато вече сте заявили готовност и пътят е започнат. За да може да водите и да протича плавно вътрешния разговор със себе си, моята истина е че е нужно едно добро познаване на това как функционира човешкото тяло и какви процеси се случват в него, за да живеете щастливо живота си и  да доверявате всичките си  въпроси само на един експерт - собственото ви тяло. :whistling2 - emotloader:
Да, промени ми се начина на живот, някои хора го определят като радикални промени. Аз го определям като естествен и логичен преход на моите навици. Модела на хранене търпи редица метаморфози и има своя йерархия. Тази йерархия е подредена и се гради върху правилото за енергийно вложение за нейната преработка и изхвърляне. Върви се от по-енергийно "скъпи" за преработка и изхвърляне храни към по-евтини храни. Тоест това е много важна информация, от гледна точка на енергообмена. Прехода започва с  готвена/преработена/изкуствена/ храна - сурова храна - растителна храна - плодоядство - сокопийство - гладуване - Слънцеядство-праноядство. Искрено се възхищавам  на знанието на хората за това как са в състояние да  смесят съставките и да създават прекрасни ястия, досущ като учените, които смесват различни  химикали, за да се получи заветната формула. Говорейки за учени, няма как да не спомена за моята кухня, която е подобна на лаборатория в цялото многообразие на билки, подправки, масла и есенции.  :surpris_22: Имах късмета да се запозная и започна директно със суровоядство. Но хранителните концепции тогава нямаха никакво значение за мен, слагах колкото се може повече подправки, за да ми е по-вкусна храната. Защото истината е, че суровата растителна храна е вкусна когато имаш рецепторите да усетиш истинския натурален вкус на храната и в началото на прехода нищо не ти се услажда. Подправките създаваха краткосрочен ефект на наслада и аз продължих в същия дух като ги слагах по много и се радвах на атомния взрив, който се получаваше в ноздрите ми.  Огромна грешка! Но когато човек си постави предизвикателството да „избяга” от капана, в ранните етапи , този процес е наистина много драматичен , защото естествените  храни често не са толкова стимулиращи и се отделят ниски нива на ендорфин.

Започвам оттам, че повторното сенсибилизиране на вкусовите нерви отнема между 30 и 90 дни на експозиция в съответствие с по-малко стимулиращи храни. Това означава, че в продължение на няколко седмици, повечето хора, които се опитват да направят  тази промяна, ще се борят с удоволствието и някои хормони. Ето защо съвременните храни представят опустошителен капан – в началото в действителност всички сме   пристрастени към изкуствено високите нива на хранителна стимулация ! Процесът на 30 - до -90- дни на вкус повторно калибриране изисква повече мотивация и повече самодисциплина  отколкото повечето хора са готови да свикнат.  Затова често самодисциплината е бързият изход и здравен треньор. Това е моята истина.
Реалността е, че хората сме добре проектирани , за да се насладим  напълно на по-фините вкусове на целите естествени храни, но сякаш не сме  добре подготвени, за да осъзнаем този факт .

Когато нашите вкусови рецептори свикват с дадено ниво на стимулация, пръв помощник се оказва същинското гладуване (водно или сухо). Вкусовите рецептори на по-голямата част от хората в обществото (като цяло индустриализираните общества) в момента страдат от невроадаптация, породена от изкуствено високото съдържание на мазнини, високо съдържание на захар и високо съдържание на сол в преработените храни. Тези храни в крайна сметка нямат по-приятен вкус , отколкото по- здравословната  храна , но малко хора знаят, че това е вярно . Това е така, защото те постоянно консумират силно стимулиращи храни  и са  свикнали  с вкуса им. И аз бях така.

Предимството на суровоядството е , че позволява на хората, консумиращи изцяло естествени храни, да изпитват нормални граници на удоволствие от яденето на ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на фибри. Т.е. позволява им да изпитват задоволство от непреработени храни. Въпреки това обаче, ако суровата храна  се концентрира, подправи, преработи (дори атрактивно нарязана), тази храна бързо ще бъде предпочетена.  Тези продукти обикновено се преживяват  по - добре, възприемат  се като по- приятни, отколкото в естествения им вид. Това е резултата, който ни е останал  от повишените удоволствие -индуциращи характеристики на изкуствено произведени храни, които преди това сме консумирали.  Въпреки това, в рамките на кратък период от време ( няколко седмици) , вкусовите нерви  се адаптират към тази по-висока степен на стимулация. Това намалява опита, удоволствието от изкуствено стимулиращите храни обратно надолу до нормални нива.

Не искам да обобщавам, но моята истина от  извънредна важност е, че хората, които ядат за да живеят живота си,  няма как да станат слънцеяди. Това са хората , които твърдят, че се хранят здравословно, друг е въпроса доколко е така, използват ужасно много подсладители, масла, фалафели, смутита с 10 съставки, в които задължително има тахан и фурми ...,  за да стимулират присъствието на измислено и изкуствено щастие в живота си (досущ каквито са храните). Но в крайна сметка, ние преживяваме не повече удоволствие, отколкото ако бяхме останали на по-прост, по-здравословен хранителен режим. Въпреки това, този процес е рядко забелязван - точно както рядко се забелязва процес на привикване към ярко осветена стая, когато светлината ни се вижда все същата.

Готвените и преработени храни могат да бъдат точно толкова опасни колкото и неправилно практикуващото се суровоядство. Съвременният вид в който се практикува може да  превърне толкова много умни и грамотни хора в неволни саботьори на собственото си благополучие и аз го виждам. Нима вие не познавате болни вегани, вегетарианци, суровоядци? Аз знам за такива.

Защо ядем неща, които рушат здравето ни и не са наш дългосрочен интерес?  Как стигаме до момента, когато старата-нова парадигма за здравето – Приодата, единствена  предлага прясна надежда за всеки, останал в саморазрушителния коловоз  на хранителните си навици?  СамоИнтегрират ли се принципите на еволюционната биология , в която челно място заемат про-активните стратегии за уелнес, които твърдят, че хората, които са хронично болни, с наднормено тегло, са мързеливи или имат лоши гени?
 
Еволюционния синдром, обяснява, как всеки от нас унаследява вродени стимули от нашите древни предци, определени като мотивационна триада : преследване на удоволствие, избягване на болката и запазване на енергията . За съжаление, в наши дни удобство –ориентираната в излишък култура на бързо хранене, развлечения  и заседналия начин на пазаруване са се превърнали в норма. И тези основни инстинкти, за успешно осигуреняне на оцеляването и възпроизводството на човека преди много хилядолетия, вече не служат добре с нас. В действителност ние доброволно поробваме тази вътрешна, биологичната сила вградена в колективната памет на нашия вид и подкопаваме нашето здраве и щастие днес .

В момента разполагаме с разните примитивно-модерни устройства (блендер, чопър, шейкър, миксер, йогурт машини и прочие), които са абсолютния саботаж и ги ползваме рутинно, докато не разберем за какво става за въпрос.  :pensif_29: Предават ежедневието ни и нали сме свикнали с тях, сега трябва да се научим и как да превъзмогнем тяхната хватка. Например, вместо да ядем цели, естествени храни, които наистина се нуждаят от повече усилия, ние ги подготвяме. Тази подготовка всъщност ни лишава от опазването на чуждата енергия в идеалния й вид, като "преследваме удоволствията " на лесно достъпни "моментални технологии" , която обещава вкусов „оргазъм”. Хора ! Противно на общоприетото схващане, прекомерната употреба на тези уреди, всъщност всъщност заблуждава сетивата Ви, правейки ви свърх  уязвими  към вашите вкусове.  Всеизвестно е, че ние се водим точно по техния акъл. Как като ги „разбиете” те ще са ви в услуга?  :pensif_29:

« Последна редакция: 14-06-2014, 15:51:19 от purelove »
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #1 -: 14-06-2014, 15:41:26 »

Когато си взимате гореща вана, водата изстива бавно. Тя може да бъде толкова гореща, че да е неприятно,  докато не свикнете с нея. След това се чувствате приятно. Когато влезем в басейн, от водата понякога се чувства студ. Но след няколко минути, можем да свикнем с него. Ароматът на коледна елха или ароматни цветя е прекрасен - на първо време. Но след като свикнем с него, скоро едва ли можем дори да го забележим. Как става така, че нашият вътрешен опит може да се промени толкова драстично, дори когато нашата околна среда е останала същата? Как става така, че ние толкова лесно можем да свикнем с нещо ? Оказва се, че учените са изучили този поразителен феномен, който наричат невроадаптация, (защото  включва работа на нерви и адаптация.)  :Confus_3:

Нашите сетивни процеси са зависими от активирането на сензорните нерви . Те се осъществяват чрез активиране на различни сетивни нерви, които  ние сме в състояние да видим, чуем, помиришем, допрем, вкусим. Активността на тези различни сетивни нерви се определя от мозъкът ни. Той казва какво се случва  и до каква степен на интензивност. Например, когато ядете слабо узряла праскова  и вземете по-узряла, вашите вкусови нерви стават все по- активни . Това ви кара да забележите увеличаване на наситеността на вкуса. По същия начин, ако се увеличите обема на вашата храна, вашите вкусови нерви станат по-активни . Същият този принцип работи за всички от петте сетива.

Организмът притежава механизъм на Относително възприятие. Ако цял ден сте яли относително кисели плодове,  включите ли на вечеря по-узрели, тя ще се възприемат като много много сладки. Въпреки това, ако по-късно ядете отново от по-узрелите, те ще се възприемат като все по-сладки. Когато се върнете към по-слабо узрели , вкуса ще се възприема като неясен. Ясно е, че нервите  не са ни предоставили с "точност" вкуса на плода. А са изградили относителен вкус. Ако за пръв път вкусим недобреузряло грозде, ние казваме „Не , не го харесвам”, понеже организма ни вече си е изградил памет за него. При повторното опитване, вкуса ни се струва нетипичен.

Има и една друга проява – на Опасна адаптация.  :pensif_29: Това е аспекта на "привикване"  към неща, които могат да доведат до животозастрашаващи грешки. След като се проясни вкуса, нашите вкусови нерви увеличат скоростта , но „стрелбата” по него е само за кратко време . След няколко минути , скоростта стрелба ще се забави , или се "адаптира " към новата , по-висока ставка на стимулация. Понякога нервите дори може да забавят отговора си до ниво, което те са били преди стрелят по-ниско ниво. Ето защо дори и много киселия сок  ще се възприеме като "нормален", след като нашите сетивни нерви се адаптират към него.

Всички наши сетивни нерви работят по този начин. Когато за първи път влизем в офис, ние не можем да отклоним вниманието си от  шума на климатик . Но след известно време преставаме да го забелязваме. Когато човек  започва да пуши на цигари , той е напълно наясно с миризмата на дима, но въпреки това я забелява.  Дима остава по пръстите му , в дрехите му ,  в колата му. Но не след дълго, той няма да ги забележи тези неща. Той ще е "свикнали с тях." Неговото чувство за миризма се е приспособило към постоянното присъствие на този стимул. Пушачът може да не забелязва много  миризмата, освен ако не отказва цигарите. След това той ще бъде в състояние да мирише на дим, точно като всички останали пушачи.

Случиха се определени земетръси, които преобърнаха живота ми с колелетата в една по-крехка възраст. Изглеждах стара, чувствах се възрастна, но истината е че хората не искаме да си го признаем. Трудно дишах от всичката задържана слуз и отпадъци в белите дробове. И не ми пукаше няколко месеци след повратната точка, защото висчки навън изглеждаха точно така. А и не се замислях върху това, както и върху храната.

Товага ми светна лампичката всъщност  :Confus_3: , че храната трябва да бъде лекарство в светлината на нашето съществуване! Просто дойде онзи призив отвътре, точния сигнал от дълбочините на душата, който не спря да ме човърка, докато не пристъпих към действие. Събудих се и осъзнах, че не трябва да стоя на някакви диети, за да живея щастливо. Усетих , че не мога повече да ям готвени храни, тялото ми не ги искаше и се беше увеличило драстично желанието ми да ям плодове. Което ми беше супер странно, защото аз плодове много рядко ядях.

След гладуването и месеците на суровоядство, преживях нещо, което не искам да определям като духовно просветление, защото никога не съм се занимавала с духовни практики и нямам духовни кумири. Но го почувствах като някакъв такъв импус и реших да тръгна срещу течението. Захванах се с гладолечение здраво, вече бях минала няколко курса и виждах как емоционално се пречиствам. Трудно беше защото изпитвах несигурност, объркване, социално неприемливо беше и от кулинарна норма трябваше поне вода пия. Бях кисела на света, но този път си бях избрала. Чувствах се като войн призован на война срещу цялото социално неприемане от обществото. Преодолях върешната несигурност покрай гладуването и света стана едно по-приятно място за живеене.

Осъзнах, моята истина е че отхвърлянето на топлинно обработени храни и гладуването са  ключът да се върне човек към своето здраве. Тези две практики върнаха моето здраве. В действителност готвената храна бавно ме беше убивала. Сега вече се чувствах като след второ раждане. През цялото време следвах и в момента следвам своята интуиция. На наградите не успях да се насладя защото си мислех че съм открила сетия граал в медицината и здравееопзването и последваха едни нападки , една страшна съпротива в университета. Давах едни предложения да се изключи топлинната обработка от лечебното хранене в болниците и си навлякох гнева на една стара баба професорка. Живяла съм по същия начин, познато ми е чувството на комфорт и наслада. Знам каква непоколебима воля и огромна работа изисква изключването на готвеното. За мен обаче то е твърд наркотик. Не съм използвала други същински наркотици, но ако някой зависим наркоман ме пита – казвам че знам как се живее без тях. Знам, че всичко си има причина и точен подходящ момент, в който да се предприемат действия към промяна. Аз не провеждам кампания и не агитирам към суровоядство. Моят опит е такъв. Не съм привърженичка на топлинната обработка и държа контрола напълно. Не смятам да ви обяснявам какви са вредите и как се самонараняваме с готвено. Сами преценете рисковете за здравето си. Не ми е това целта. За да се достигне до по-високи нива на съзнанието  (не говоря до свещените духовни актове) , най-важното е да се премине към суровоядство с наченки на фрутерианство. Не смятам, че човек е същински плодояд. Възможно е да съм жертва на собствените си мисли. В крайна сметка тази „игра” не е за страхливци. Наблюдавайте се и сами ще разберете дали готвената храна вдействителност изгражда телата ни и дава жизненост както се твърди.  :thankyou:



« Последна редакция: 14-06-2014, 15:48:33 от purelove »
Активен

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #2 -: 15-06-2014, 07:55:00 »

Тук ще е интересно. Предлагам да не разводняваме темата, за да не се превърне като много други в место за чатене и спамове. Също така предлагам, при добро желание от purelove, да има отделна тема за въпроси и отговори /напр. purelove – въпроси и отговори/. Нека тя да определи начина, по който да се случат нещата. Моля всички във форума за добронамереност.
Активен

Fruit

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 50
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #3 -: 15-06-2014, 10:09:47 »

Страхотно е ,че споделяш отново опита си. :flowers2: :love_006 - emotloader: :flower:
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #4 -: 15-06-2014, 10:41:33 »

Чудесно е всичко което споделяш, казвам го за пореден път. В природата ми е да не обяснявам дълбоко. Така съм решил. Нека все пак всеки си направи и грешките. Те са нужни по пътя. Те учат стократно повече от всички авторитети. Но съм красиво провокиран да кажа нещо повече за това какво мисля. Ти се стремиш да обясниш човека, значи вселената, през погледа на лекар и опита. Преди смятах, че ученият е бог. Знае всичко. Сега не мисля така. Науката е помагало, тъжен но необходим опит на ума да обясни света. Защото умът ни търси трескаво отговорите, това му е природата. Той ни праща винаги "там" и "тогава", а духът е винаги "тук" и "сега". Ето къде е разликата. Тя не може да бъде обяснена, за радост, а само осмислена чрез преживяване. Духовните практики, които досега неглижираш, се стремят да обяснят необяснимото. Да ни преведат за ръка от света на логоса, в този на митоса. Но, тук има едно Но. Ти имаш близнаци. Дори те са твърде различни, сигурен съм. Представи си колко сме различни всички. Въпреки, че телата ни са привидно еднакви физиологично, те са подвластни на духа. А духовната ни хомеостаза е друга бира. Тя всъщност определя посоката по която ще поеме материята, тоест телата ни. Това е първичното обяснение на факта, защо когато уж спазваме добри хранителни практики, не можем все още да постигнем приличен здравословен живот. За да се съветва човек, особено тук, е колосално важно къде се намира той по пътя. През какво е минал. Ако е в началото, според мен има нужда от авторитети, за които Бате Бино говори .Те ще му помогнат в някаква степен да се намери в координатната система на досегашните си грешки. Същото се отнася и за духовните теории и практики. Нужни са ти. Но след определено време и опитност, те спират да те развиват, защото те могат да дадат импулс по пътя ти, но не могат да го осветят. За финал искам да призная нещо лично. Прекланям се пред всеки в този форум. Щом е тук, човек е търсещ, а значи зовът за завръщане е в него. Особено благодаря на теб pure love. Чистата и неподправена любов е била по своята същност винаги проявление на божественото намерение. Ето защо и ти си при нас. Да светиш.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #5 -: 15-06-2014, 11:54:29 »

Бре, Тихий, как се излъга да пуснеш толкова текст  tooth tooth Да не си рожденник днес?
Щом казваш, че се прекланяш пред всеки тук, не се стеснявай тогава , ами поотпускай това , което можеш да кажеш, а аз съм сигурен, че изобщо не е малко  :pensif_29:
Прав си за грешките ,разбира се , ама има и друга гледна точка ( както обикновено :) )- защо да не си спестим поне някои от тях, ако има начин? Самата мисъл , която провокираш в нас  - че ни чакат грешки , някак си обезсърчава .. tooth

И още - какво стана с твоя любим девиз "Който знае - не говори" ?  ;)
Ти ( както и ние)  многократно се възхити от purelove.. Обаче ТЯ ГОВОРИ ! Следователно - НЕ ЗНАЕ.  :surpris_23:
Излиза , че ти й се радваш и благодариш за това , че не знае..  tooth
Не е ли крайно време ( за да не те засичат вече  tooth ) принципът да претърпи модификация?
Да стане например - "Който говори , може и да знае"  tooth tooth
(още повече , че и ти самият започна да проговаряш..  tooth )
« Последна редакция: 15-06-2014, 12:23:17 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #6 -: 15-06-2014, 12:06:04 »

purelove,  :love_026:

И аз не съм от многословните, а и когато някой преди мен е споделил това, което бих искала да кажа, мислено се присъединявам към  него. :)

purelove,  от самото ти появяване във форума си ме впечатлявала силно със споделеното.
Твоят замах в експериментирането с тялото  е забележителен.Мисля, че опитът ти ще бъде безценно помагало за търсещите  пътя към себе си.

Казвала съм го много пъти, но ....ти си, много специален човек и без теб форумът няма да бъде  толкова полезен!

Благодаря ти, че споделяш!  :flowers2:
« Последна редакция: 15-06-2014, 12:07:35 от Ros »
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #7 -: 15-06-2014, 12:27:50 »

Боби, аз разчитам думите ви като "вибрационна симпатия/несимпатия”.  :) Те са проява на нашия общ енергийно-телесен баланс. Отношението ни показва и политиката на хомеостазисната енергия в нас, с която не смятам да се занимавам.

Тихия Моята житейска концепсия се гради върху това, че духа е ресурс. Когато с правилните знания и умения изпозлваме потенциала  му, той се превръща в инструмент, достатъчен за да поддържа хомеостазиса на тялото и на съзнанието. Аз разглеждам човешкото тяло като информационно-енергиен "продукт", получен от определени реколти духовна продукция с определени качества и характеристики, прехвърлени през моста на мозъка, който е приемник и предавател. Нашето материално (физическо) тяло е резултат на  два стимула - духовно земеделие и информационна матрица с нейните паразити и добри страни. Те определят завършения продукт, това което сме. Физическите ни способности се дефинират от нашите телесни функции. Това са мисловните ни реакции, осъществени чрез два посредника – разума и интелекта.  Учебното помагало на душата са емоциите, които реализира тялото. Ние се състоим от три интерфейса – дух, ум и тяло. Това което ни определя като отделни уникални личности е  нашата същинска самоличност. Душата и ума са нашата истинска самоличност, а физическата форма е силуета, който се получава от упражняването на вътрешния  контрол на ума и душата върху тялото/материята.   
Душата и ума са директната реформа, която изменя тялото. Кагато емоциите, които изпитваме са различни,  се променят и уроците, които душата научава. Затова учебният процес е безкраен. Духовните клишета носят нулева информация и не натоварват тялото. Затова не се концентрирам върху тях. А само впрягам ресурса на духа, защото за мен той е движещата сила и има способството да се превръща в друг вид ресурс. Духът е моето Слънце и импровизирано завихря материята на моето същество. Но да не задълбавам в духовната енергия. Само дегустативно предпочитам да се докосвам до духовните преживявания и стимули засега. С всичко това искам да кажа, че всекиму душата и умът си имат свой почерк и диктуват своята роля върху тялото. Духа е моята бекомпромистност и самодисциплина.  :weight_lift:  Толкова за „духовните” (духовити  tooth) учения.

За колективната душа, понятие което смятам че не съществува, отделих място в тази тема http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=3587.msg70322#msg70322 . С математиката съм скарана и не искам да се сдобрявам. Нямам нищо против авторитетите (цитирайте ме къде оплювам някого). Споделих, че е важно да впрегнем малко повече собствените си ресурси, за да може емпиричните успехи да са по-високи не само на теория. Не всичката теория можем да признаем за истина, нали ?  Теория и нереализиран потенциал са две различни явления.  :Confus_3:

Активен

cherry

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 411
  • Любовта е смисъла на живота.
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #8 -: 16-06-2014, 06:30:58 »

Здравейте, purelove  :peperudi:
моите поздравления за всичко,постигнато до тук... :thankyou:
Искам да задам следния въпрос:Напоследък доста хора се опитват да станат вегетарианци,вегани или суровоядци. Опитват за известен период от време, след което обаче се оплакват от проблеми-спад в енергията, болки от различно естество, дори при някои-състаряване и поява на бръчки.И решават,че този режим на хранене не е за техния организъм и единственият полезен за тях е месоядният. Въпроса ми е дали може да се смени режима на хранене към суровояден, без поне няколко курса на гладуване? Дали неизчистеният от токсини и шлаки организъм може да премине постепенно към сурова храна? И дали един замърсен организъм може да доставя необходимите хранителни съставки само от растителната храна или е необходимо преди това да се извърши "основно почистване на къщичката"?
Благодаря предварително! :fluretaa:
Активен
„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #9 -: 16-06-2014, 12:27:29 »

Привет  :Cherries

Аз съм твърдо за разтоварителните дни като свързващ елемент при преминаването от едни хранителни навици към нов хранителен избор. Детокса е естествената сплойка, ЛЕПИЛОТО на пъзела..., онова , което сглобява отделните елементи заедно, но и ги слива в едно неразделно цяло. Да обясня какво имам предвид - един 24-36 часов седмичен сух пост (например) е достатъчен таймаут за организма, за да подмени лигавиците (дихателна, устна, чревна) и промени чревната микрофлора повече към "правилната", да почисти кръвта и актуализира някои функции и тъкани. Но за да насърчите тялото си да гладува по този начин, трябва да се съобразите с особеностите на вашата хранителна "диета". В общия случай се започва с 24ч воден пост.  Родната ни флора е дом на микроорганизми. Техният брой е няколко пъти по-висок от броя на нашите собствени клетки.  :Confus_3: Създавайки определена среда, ние отваряме вратите към тези "съжители", които тя предпочита, и блокира пътеката на другите. Това прави поста. Да го кажем така - регулираме хомеостазата. Много бактерии и организми "враждуват" един с друг, а сухия пост "правилно" залавя някои вредни жители, като формира силен щит към други форми на "нашественици". Всяка устойчива хомеостаза, дори на базата на "бедни" патогенна микрофлора, е далеч за предпочитане пред тялото, в което има пълно отсъствие или фрагментация. Къщата ти нищо и няма, ама гледаш теч иде от покрива...  :pensif_29:  Затова ние гладуваме - за да изградим стабилна здрава хомеостаза на чревния тракт. Имаме в допълнение и "брониран" имунитетет. Вируси, бактерии - не ни закачат.  :weight_lift:  А вредните бактерии не колонизират в колона ни. Стабилната хомеостаза е наше "дете", за което трябва да се грижим. Та гладуването рестартира чревната флора, кръвта, тъканите.  :peperudi: :Content_22:

Нашенецът, сиреч българинът (то се знае де  tooth ) , често се оплаква от стомашен дискомфорт. Истината е , че повечето се утешаваме с „Ох, преядох”, „неправилно комбинирах храните”, взимаме мерки, чувстваме се ок и никой не задълбава да търси причината в долапа. Много мои познати и приятели се провалиха в опитите си за суровоядство точно по този начин. Отидат на лекар и започват шмекерлъците  tooth  от страна на лекарите – „Боли ли те нещо”. –„Не”. -„Значи си здрав.„  :Confus_3:

Повечето лекари подценяват проблемите на стомашно-чревния тракт. Но дори да имате диагностицирана диспепсия, гастрит, колит, холицистит, панкреатит, запек, хемороиди ..., за съжаление мнозина се сблъскваме с тези проблеми , където липсва рационалност в мисленето и някои ни казват : "може и трябва", други - "Абсолютно не". Трети суровата храна помага, други - напротив. И всичко става мазало.

Суровоядството не е панацея за нито едно от изброените заболявания.  И въпросът сега не е ли защо на едно заболяване суровоядството помага, а при други не го прави? Мисля, че не е трудно за разбиране, ако поне малко разбираме понятието "здраве".  :)

Ще дам два примера за илюстрация на нивата на здраве.

Първият пример: Сърцето на един човек може да "помпа" чрез себе си около 5л. кръв на минута. Това е достатъчно, за да се измият най-жизненоважните органи и да ги снабди с кислород и други нужни в-ва. Ако даденото лице извършва тежка физическа дейност, ще е необходимо да има добре развито сърце за нормалното функциониране на всички тъкани, т.к. сърцето е главния мускул, "люлката" на всички органи и ще трябва да помпа по 15L кръв (да кажем). В същото време, ако един човек е повече или по-малко активен в живота, занимава се с бягане, скокове, спорт, неговото сърцето ще е добре обучено и способно да бъде "люлка" на всички останали органи и ситеми с максимална скорост от 20l/min. Такъв човек, или по-скоро неговата кръвоносна система, могат да си позволят да "останат" в режим на натоварване 15L/min без проблеми. Този дебит отговаря на неговите нужди и „разпоредби” над другите органи. Обаче, ако един човек през целия си живот лежи на дивана, сърцето му е с отслабена мускулатура (стеснени и запушени капиляри) и максимума, който е способен да използва при натоварване ще е например 10l. на минута. Естествено, тази физическа активност може да му навреди, ако не се контролира натоварването.

Сега си представи, че тези два измислени герои са сериозно болни,със значително повишена температура на тялото. Нивото на провеждания кислород до клетките е с рязък спад. Активните хора ще могат да си позволят този пренос на кислород, защото сърцето им е достатъчно здраво и в такива критични ситуации кръвната тъкан работи нормално. Вторият човек - ще получи като резултат хипоксия и други усложнения. Сърцето му няма да понесе това натоварване. Ясно е че първия по-лесно ще понесе болестта и по-рано ще се измъкне от нея.  :fun_096:
Ето още един пример. Излизате да правите слънчеви бани на брега на морето за първи път тази година, кожата ви все още не е адаптирана към яркото слънце. Ако лежите непосредствено под горещото слънце за няколко часа, след това има вероятност да се появят проблеми под формата на изгаряния. Но ако направите една слънчева баня за кратко време, постепенно с течение на времето, след няколко такива, когато кожата ви потъмнее, вие ще бъдете в състояние да издържате на „натоварването”, без предишните проблеми. Някои вярват, че слънцето е вредно и това е вярно, но само при условие, че тялото не може да компенсира вредното лъчение.
Всичко, което е извън възможностите на обезщетение на тялото се превръща в опасност. Всяко въздействие компенсирано без проблеми, няма причина да бъде вредно.  :pensif_29:
Здравето е един вид резерв за безопасност, за да се компенсират различните вредни ефекти от външната страна. Т.е. ако колата е 100 конски сили и "консумира" само 10 от тях, то останалите 90 може да се нарекат "здравна наличност" за автомобили, които ще бъдат използвани от тях в по-трудни условия (изкачване на планината, лошо време, т.н. .)

С аналогията искам да покажа колко прост и ясен може да бъде нашия гастрит/колит..


Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #10 -: 16-06-2014, 12:31:55 »

Не се сработваме със суровоядство? Трябва да „потренираме” тогава !  :weight_lift:
Един здрав човек със здрав чревен тракт може да си позволи да яде много. При един здрав стомах много трудно могат да се обадят проблеми от някакъв плод, супа, смути или каквото и да е.
Когато страдаме от подобни проблеми- гастрит и др. на стомашно-чревния тракт, като ядем твърди растителни храни и не ни понасят, това просто означава, че те не са здравословни за нашия стомах и той в момента не може да си позволи този вид натоварване. С други думи ние не сме още готови за сурова растителна диета или по-скоро нашият стомах не е готов за нея. Очевидно проблемът не е в храната, а в тялото.  :pensif_29:  Липсата на сила, здраве ... само очертават ситуацията.

Някои суровоядци ако почувстват дискомфорт от шепа ядки или някакъв зеленчук, ама веднага заключават, че "това не било храна за хората."   tooth Но когато минат на плодови и зеленчукови сокове или преимуществено започне детоксикация , коренът на проблема става ясен.  ;D Това е като хората, които казват, че ще стават все по-зле след прекарана половин година в инвалидна количка.. Проблема очевидно не е във физическото натоварване, а в липсата на елементарно разбиране. От яденето на едно и също нещо. Имам приятел – моторист, който вследствие на катастрофа 2 год вече е в инвалидна количка и се подобрява. И има атлетично тяло.  :weight_lift:

Мускулния слой на стомаха и червата също могат да атрофират, ако не могат да служат достатъчно и реагират на товара. Това натоварване при гастрита например идва от използването на предимно твърда растителна тъкан. При злоупотребата с твърда храна и с преработени храни, мускулите постепенно атрофират, което може да доведе до атония на червата. Това бавно отслабва перисталтиката. Появява се запек, гастрит, колит и т.н. Затова не е разумно ако имаме такъв проблем да се втурваме веднага презглава в суровоядството. Разбира се, много прескачат разтоварителните дни и тялото им си работи на що годе правилното ниво, но има вероятност, да се провалим и състоянието ни да се влоши.. Особено когато говорим за сериозните проблеми със стомашно-чревния тракт, особено при хроничните заболявания, там има риск от опасност.
Тук суровата храна действа като един вид товар.  :Confus_3:  Всекидневното тичане може в най-кратки срокове да ни „спечели” повече здраве. Трябва да мислим първо за ходене по някакъв начин, за да се повиши „годността” на сърцето, мускулите и притока на кръв до всичко, а след това постепенно да увеличаваме натоварването като цялостна адаптация. Както казах – сърцето е люлката на всички органи.
Лекарите, между другото, си мислят, че здрав човек е този, който в момента няма болка. Ако човек не се оплаква и отива на работа, значи той е здрав.. А фактът, че боледуваме защото стоим на проветливо място, е друга история.  tooth Ако лекарите бяха механици, сигурно щяха да ремонтират колата само до 10 конски сили. Това е достатъчно, за да стои колата удобно на едно място или да отидем на гладък път, но това ниво на мощност е прекалено ниско, за да функционира надеждно в промяната и всички други условия, с нотка на крайниците – зимните и летни гуми ....  :Confus_3:
Как ще лекувате гастрита, колита и т.н. - това е ваш избор. Но трябва постепенна адаптация към твърдата храна. Изберете си темпо. Помогнете на тялото си като нарязвате зеленчуците или ползвайте ренде. И най-вече не забравяйте, че всеки избира скоростта на своя напредък. Суровата храна е "влака” в храносмилателния тракт, влак, който има обращение. Ако товарът от влака не се компенсира, става вреден. Това зависи и се определя от нивото на патологията.
Наистина, толкова са ненужни и злочестиви тези заболявания.  Не подценявайте неприятните симптоми, които по правило никой не бива да изпитва. Киселините в стомаха, гаденето, газовете, лошия дъх, телесната миризма, спазмите, раздравните и чувствителни черва, запек, диария- всички те се дължат на лошо хрансмилане. Главната причина това е бедната на ензими храна, която сте яли.
Много хора смятат, че живата храна е изключително богата на ензими. Ензимите са необходими, но често се лъжем, че приемаме достатъчно. Тялото използва ензимите си по толкова разнообразни начини, че е необходимо постоянно влагане на капитали в ензимната банкова сметка, особено при прехода от един тип хранене към друг.  :pensif_29: Ензимите се изразходват първо много по-бързо при болест, по време на изморителна физическа тренировка , климатични особености на средата – супер горещо време или екстремен студ. Освен това, самата храна не е чак толкова богата на ензими поради изтощаните от обработване с химикали почви, . Истината е, че живата сурова храна е отчайващо девилитализирана, с изключение на диворастящите видове, които имат до 3-4 пъти по-дълъг корен от култивираните видове и достигат до-по дълбоките слоеве на почвата. Та доста енергия трябва да посъберем, за да се противопоставим на цялата тази трагедия.  :Confus_3:
Предлагат се хранителни добавки – ензими и сурови витамини. На някои до там достригат маркетинговите хакове, че ги определят като храна за отличници.  tooth Култивират се от разнообразна жива храна, сушат се при ниска температура. По принцип съм против всичко на прах и пудра, но живия пример учи. Бяха в услуга на моя приятелка, която от 7 месеца е суровояд. Тя приема от бромелаин и панаин. Това са изолирани форми на ензими от ананас и папая. Междудругото случва се и моя мъж да пие зимата сурови витамини, поради липсата на сезонно разнообразни храни. Не ви препоръчвам да взимате на капсули, защото при тях се използва за сплойка като аспартам, агаве. Значи ако ги няма, просто има глутен.  :Confus_3:   Та добавките също са вариант да сложите край на изтощения си ензимен капацитет и увеличите ензимите в спестовния си влог. В този смисъл суровоядството е гигантски стъпка напред и ензимите са доброволните работници, които се трудят в организма. Колкото повече, толкова по-добре.

Липсата на тонус се дължи на няколко фактора. Ще започна с това, което пренебрегваме и остава в сянка. А именно неправилното смесване/съчетаване на храните. Изобилната енергия се дължи на пестене на ресурси за храносмилане. Процеса на правилно съчетаване на храните позволява на тялото ви да изразходва по-малко енергия за храносмилане и да съхрани енезимите. Това е огромна облага за организма.  :peperudi:  Разделното хранене помага така да организираме храненето си, че да не се проявяват досадните симптоми на стомашна болка. Разделното хранене обаче не бива да бъде догма. А трябва да се гледа на него като инструмент, като ръководство, което ни помага да осъществим едно по-лесно и правилно храносмилане. Аз не харесвам фанатизма и не го приемам като правило, което трябва да се изпълнява на всяка цена и да се чувстваме виновни ако го нарушим. Разберете ме правилно. То е като риза, която може да обличате и да събличате когато решите. Но не е усмирителна риза.  tooth  По-скоро печеливша формула за по-добро здраве и енегия. Не ми е задача в момента никого да обеждавам в ползите му. Споделям това, което съм се уверила, че работи. Друг е въпроса, че най-големите експерти по хранене са му намерили реабилитирано място в диететиката. Все пак аз не съм екасперт диетолог. За мен е безпогрешен метод и се убедих, че работи.)
Освен на лошо храносмилане, липсата на енергия може да се дължи на калориен глад. Суровата храна не е толкова калорична. В началото на прехода на адаптация повечето имаме уклони и си въобразяваме как от плодовете се пълнее, от мазнините се пълнее. Това, което виждам аз е, че от целите растителни храни не се пълнее. Всичко в природата е добре балансирано. Плодовете, които са богати на фруктоза, съдържат много фибри, които спомагат част от нея да не бъде усвоена. В една пържола и една купа салата има различни калории, нали ? Не трябва да ви плаши обема на суровата храна! Първолата и марулите са несъпоставими като калории ! При калориен глад, няма как да гъмжите от живот   tooth Затова повече  :Cherries :Appetit_4: за необходими в началото.

Проблема с енергията – основното тук е дали пропиляваме енергията или я съхраняваме. Когато се губи енергия, обикновено причините се наслагват и не е задължително веднага да се изпита дискомфорт, главоболие, отпадналост, болка. Всяка дейност, която извежда телата ни от разновесие , разходва енергия.  :pensif_29:  Когато тялото е пренаселено от киселини, то подава различни сигнали. От главоболието до лошото храносмилане, пъпките, тъмните кръгове под очите, умората, сдуханото настроение, всичко това са неволите дължащи се на ацедоза. С изключение на стомаха, почти всички останали течности и клетъчни кълтури са алкални. Проблема с отпадналостта при прехода идва от разхода на енергия, който тялото прави за да поддръжа алкалния баланс. Наистина картината е мрачна в началото , няма какво да се лъжем.  :fun_096:
Най-лесния начин да забележите, че тялото ви се чисти ако имате уклони, това е цвета на урината. Това позволява да наблюдаваме външно как функционира тялото за да поддържа нормалната хомеостаза. Тялото е една своеобразна лаборатория без повичен ден, която работи за да поддържа хомеостазата.  :Confus_3:  Минаваме на суровоядство. Започва чистене. Тялото се подкислява. Страдаме от ацидоза. За да запази живота, тялото търси начин да неутрализира тази киселина (киселината изгаря, това всеки го знае). За целта започва да използва алкалните буферни депа, каквито са минералите – магнезий, калций, желязо, калий. От предходните си крайно нездравословни навици, ние обикновено изпитваме лек дефицит на тези елеманти.  :Confus_34:  Колкото по-киселинен е организма, той използва повече от алкалните запаси. Когато те се разходват, тялото отслабва, целия организъм изнемощява. Всички знаят за връзката хемоглобин – желязо. Изчерпа ли се желязното депо, веднагани наляга умора. Изчерпва се калция- ставаме непсокойни, нарушава ни се съня, ставаме раздразнителни и неспокойни. Намяляването на тези резерви води до нарушения в правилното функциониране на нервите. Наляга ни една депресия, подкисляват ни се мислите, света ни е кисал, разсеяни сме. Намалява калция – ефекта е пагубен за скелета. Намалява магнезия – хоп мускулна умора. В кисела среда нормалните ни клетки повяхват. Затова и ние в етапа на чистене се чувстваме точно така –повяхнали, с относителна жизненост.  :Confus_34: Лошото е , че хората правим обикновено всичко на парче и погрешно тълкуваме симптомите. Това не са симптоми, че се разболявате, а напротив, че се чистите. Казвам на парче, защото сигурна съм много от вас подценяват дълбокото дишане, което способства балансирането на нашата химия. :fun_096:  Но е важно да се знае, че не само храните имат алклооббразуващ ефект, а също така дълбокото дишане, релаксацията, физичекста активност, СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА  :fun_096: , изобщо закаляващите процедури.

Суровоядството не е само до реорганизиране пирамидата на хранене, а изисква и природосъобразен начин на живот доколкото позволява ежедневието, градската локация. Ясно е, ние сме социални същества.

В началото на прехода има елиминаторен цикъл, който се разчита като шоков от организма. Дано успях бегло да отговоря на въпросите ти. Отворих тази тема като вид подкрепа за решилите да тръгнат по този път. Има ужасно много проучвания на мнения и експерти. Много може да се говори по темата. Аз се опитах да обърна внимание на това, което отчитам като своя грешка и тази на приятелите ми.   :flowers2:
« Последна редакция: 16-06-2014, 12:44:10 от purelove »
Активен

cherry

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 411
  • Любовта е смисъла на живота.
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #11 -: 16-06-2014, 13:04:53 »

Едно голямо БЛАГОДАРЯ!!! :love_006 - emotloader: :fluretaa: :thankyou:
Активен
„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир

Fruit

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 50
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #12 -: 16-06-2014, 15:32:49 »

От мен също голямо благодаря :flowers2:
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #13 -: 16-06-2014, 17:14:17 »

Моля ! :flowers2: Форума има ли речник, който да показва правописните грешки ? Да не би аз да не съм разбрала? Отчайващо е колко съм неграмотна !   :surpris_22: :surpris_25:
Активен

съншине :3

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 187
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #14 -: 16-06-2014, 17:15:37 »

Толкова си изчерпателна.. истинско удоволствие е да те чета. Радвам се, че си направи дневник и споделяш с нас опита си.   :kisss:
Активен

nortifox

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 158
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #15 -: 16-06-2014, 19:01:16 »

Хм, прехода към суровоядство наистина е труден ,има подводни камъни и трънливи пътеки, но каквото и да има човек трябва  твърдо да реши пред себе си, да осъзнае на къде е тръгнал .
Ето при мен от 2 години и нещо сега от около месец усещам че соленото е много солено дори и в символични количества, за сладкото също.... Започнах да усещам разни аромати , усещам вкуса на истинския плод,на истинския зеленчук. Започнах с малки количества храна да се насищам и така продължавам напред.
Готвена храна ,някак си от само себе си започвам да я избягвам, черния дроб е също много по чувствителен и т.н. затова прехода трябва да е плавен, да има баланс, да не става с тормоз върху психиката и тялото на човека. За това информацията в днешно време е много ценна, а именно PureLove ни я доставя за което се надявам всички ние да и БЛАГОДАРИМ :flowers2:
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #16 -: 16-06-2014, 21:21:12 »

Уверявам те, че когато системата подреди хаоса и оправи химията, дори водата започва да вкарва различни вибрации и причинява дисбаланс. Претоварва системата и тялото сякаш престава да изпълнява съдбата си- да бъде хранено и напоявано.
За да не избягам от тематиката на форума и компрометирам сайта по някакъв начин, предпочитам да попитам дали е възможно тук да пусна част от изследванията, които направих ? Знам, че не е медицински форум !! Желанието ми е да пусна една две снимки ако позволите да се види как точно изглежда мембраната на мои клетки в момента и как изглежда нормалната клетка. Не искам да развалям форума и идеята тук не е да си обясняваме физиология, най-малкото това искам. Ако получа позволението на администраторите, ще приложа снимки за да мога да се аргументирам нагледно кое точно е изменено и кое кара клетъчните мембрани да задържат биофотони.  И ако има интерес разбира се :)

В момента се приготвям да пътувам. Скоро се надявам да имам възможност да бъда тук отново. Има една фаза, която откакто практикувам последните години забелязах, че оказва влияние върху грелина (хормона на глада) и хипоталамичната регулация. Има свойството да регулира центъра на насищане и продукцията на невропептидите. Става дума за много проста техника, която изследва и дължи успеха на биологично активните точни на ходилата. Нарича се босоходство.  :Content_22: Ако нямате възможност да го практикувате на открито или ви притеснява социалния фактор, достатъчно е да си осигурите един леген с пясък, който да оставите на балкона да акумулира слънчевата светлина. Достатъчно е 15 мин дневно да държите краката върху пясъка. Ефекта Ви уверявам е същия. Изпробвайте и споделете дали забелязвате промяна. Аз лично имах периоди когато динамично задържах енергия, имах нулево освобождаване и с дни батериите ми бяха на макс. Тази проста техника я споделям като вариант за манипулиране на апетита.  :bleh

« Последна редакция: 16-06-2014, 21:24:01 от purelove »
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #17 -: 16-06-2014, 21:42:26 »

Ето и някои хлъзгави моменти, които според мен ни карат да ядем или да не ядем. Имате ли отработен механизъм за различаване на истинския глад от фалшивия всъщност?

Гладът може да бъде причинен от много неща. Понякога усещаме по-лек глад, в други случаи имаме по-силен апетит. И ние намираме различни начини за задоволяване на глада, в зависимост от това, което ние искаме, от типа глад, от това какви храни имаме в наличност.

Според мен има няколко типа глад
- Глад, предизвикан от отсъствието на някои хранителни вещества. Това е момента, когато нашето тяло търси материал, който досега е намирал в храните. Като правило, изпитваме желание за някаква специална храна и не можем да спрем да мислим за нея, докато не я изядем. Бременните жени често изпитват този вид глад, когато започват да искат да ядат "странни" храни, само и само за да осигурят на децата си повече строителен материал за телата им.

- Когато стомахът ни е празен и се чувстваме по различен начин. Различно се чувстваме, когато той е бил тежък и сме похапнали топла храна. Чустваме се някак по-щастливи и задоволени и не обичаме някак тази разлика, и съответно се стремим да запълни стомаха си с нещо. По този начин, ние се храним и редовно, когато се уверим , че стомаха ни е празен.  tooth Това  кара  стомаха ни да работи на постоянен power on без да си почине. Това не е ли преяждане?  :police:

- Ядем когато преживяваме тъга, стрес или друг емоционален дисбаланс. Тези негативни емоции, често предизвикват в нас желание за храна. Разбира се, може да има и обратен ефект под формата на загуба на апетит. Но когато се храним по емоционални причини, ние обикновено искаме да се натъпчем с храна, за да се чувстваме и физически толкова зле, колкото емоционално.  :surpris_23:  :surpris_22:

- Хората често се наслаждаваме на вкусните усещания от храната. Ядем заради самото дъвчене, преглъщане и се радваме на факта, че ядем.  tooth  Ето защо хората според мен се усещат гладни, подвеждайки се по спомена от удоволствието за някоя храна. Обикновено, обаче тази храна съдържа много сол, захар или мазнини. Това е така, защото солта, захарта и мазнините са от съществено значение за оцеляването на организма.  :pensif_29: Хората масово смятат, че не могат да ги получат от растителната диета само, защото са твърде оскъдни в природата им. Затова нашето тяло ни възнаграждава, когато ядем тази храна, като често ни уверяват, че ние не бихме оцеляли дълго в природата, защото ги няма всички тези вещества в продуктите.  :Confus_3:  Ей това е хватката  днес  да можем лесно да си купуваме всички солени, сладки и мазни храни, които искаме.  tooth Резултатът обаче е преяждане и затлъстяване, болести, защото ние ядем тези храни, от които не се нуждаем, а не ценим онези, от които истински се нуждаем.

- Храната може да се превръща в навик, както и много други неща. Ние се чувстваме сигурни с нашите навици, ние обичаме да живеем в измерен живот, с правилата, които ни управляват. Храната редовно създава набор от правила и структура правила в живота и когато ние не можем да следваме инстинкта, следваме правилата.  :weight_lift: Все сме гладни, все ни се яде -на закуска, обяд и вечер. Ние просто следваме структурата на ежедневието си.

- Хормонът грелин се отделя в завишени дози при недоспване.  :Dormir_13 - emotloader:  Особено ако сънят системно не ни стига, тогава може да изпитваме постоянен апетит. Тялото ни се бори с липсата на енергия, която си набавя чрез съня и затова решава да си я достави чрез храната.

И още, и още.. Смятам, че трябва да следваме ИНСТИНКТА СИ. А НЕ ДА СЕ ВОДИМ ПО ЪКЪЛА НА ВКУСОВЕТЕ СИ ЗА ДАДЕНА ХРАНА ИЛИ СТРУКТУРАТА НА КУЛИНАРНАТА НОРМА.  :pensif_29: Мисля, че затова ядем погрешно. Заради Правилата. Храненето ПО ПРАВИЛА. И инстинкта остава в сянка. Нямам никакво обяснение защо е така. Но мога да кажа, че хората имат две страни : от едната страна - това е възприемането за себе си, личността, емоциите и мислите, а от другата страна е физическото тяло. Те - двете страни- са една и съща: нашето "лице", нашето същество, нашият организъм. И те действително зависят една от друга. Променят се, нагаждат се. Непрекъснато се опитват да балансират, за да можем ние да бъдем "цялостна" личност.  :whistling2 - emotloader:
Така че, когато човек става тъжен, емоционално му тяло леко се измества настрани. Това е така, защото тъгата означава, че нещо не е наред, емоционалното тяло се превръща в нещо друго, а не в това, което е било, когато всичко е в ред. Но когато това се случи, емоционалното и физическото тяло се опитват да се привлекат по-близо едно до друго, за да се намери баланса. Така че, когато някой откаже или не е в състояние да се намери начин за излизане от тъгата за да се върне към нормалното си състояние, неговото физическо тяло също се променя.  :pensif_29:  Такъв човек става роб на двете си тела.. Човек започва да избира продуктите, които имат енергия като енергията на неговата скръб и отнема тази храна, която привлича физическо му тяло по-близо до емоционалното. :Confus_3:  Баланса изглежда по-близо до тялото отново, но хората все още не са там, където трябва да бъдат. По този начин, човек все още е в лошо здраве, но по-добро, в сравнение с това, което е било. Мисля, че точно това имаше предвид Тихия с това, че душевната хомеостаза е друга бира.  :flowers2:

Така. Ние ядем храни, които правят нашето физическо тяло да се чувства така, както и емоционалното тяло. Ние избираме продукти, които балансират тялото ни с нашата личност, емоции и съзнание. Ето защо един човек, който се стреми да балансира храненето си, жадува и за светлина, чист въздух, природа. Тъй като това са енергии, които са идентични на енергията на нашето СЪЗНАНИЕ.  :peperudi: :flowers2:

Познаването според мен на истинския глад от фалшивия става когато хората изчакат съзнанието им да се събуди. Само тогава ще сме способни да различаваме глада и ще бъдем в състояние да помогнем на физическото си тяло.

Лека вечер от мен!  :thankyou:
« Последна редакция: 16-06-2014, 21:44:11 от purelove »
Активен

Shine

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 96
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #18 -: 18-06-2014, 15:41:14 »

Като обяснявам, че вкусовите възприятия се възпитават - не ме чуват. Сега имам железни аргументи... Благодаря Чиста Любов - ти си истинско слънце!  :fluretaa:
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Дневникът на PureLove
« Отговор #19 -: 18-06-2014, 16:02:20 »

Постовете на pure love са ярък отговор на често задаваният въпрос - Защо не ни се дава цялата истина от така наречените посветени? Трудна за разбиране е дълбочината, просто защото тя копае надълбоко. Вижте колко са сериозни разсъжденията дори по такава проста тема - Дали наистина сме гладни, когато сме гладни? Извежда интуицията като водеща и хвърля в неописуема тревога всички, които очакват строен алгоритъм за здравословно просветление. Цък. Този филм вече не се прожектира по кината.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
 

Страницата е създадена за 0.147 секунди с 22 запитвания.