М-да, браво на всички ви!
Дори да беше само способен да насочи търсещия, страдащия, накъде да търси, какво да учи, ФОРУМЪТ пак щеше да си изпълни ролята... Да не говорим за принципната нужда от общуване със себеподобни, черпене на увереност, научаване за нови книги, кои учители какво учат и т.н...
[Като казахме учител, та се сетих: убеден съм, че най-добрият начин да се усвои някакъв подход към себе си (примерно Йога, айкидо, краснопис, някаква религия, астрономия, драматично изкуство, живопис и каквото и да е), който ни извисява, става най-добре с учител. Учителят казва, показва, прави забележки, повтаря търпеливо и многократно, дава личен пример, устройва състезания, поставя предизвикателства, предизвиква съзнателно мислене, създава непрекъснатост и последователност в усилията ни по избрания от НАС път.]
Потребността от общуване, обсъждане на интересни теми, се улеснява хилядократно от възможностите на Интернет... А колко, какво, дали и пр. ще научим от форума... всеки път е различно. Аз научавам много, вероятно повече от колкото "давам". Благодарен съм на всички, споделящи знания и опит.
Разбира се, когате някой зададе въпрос, от който е ясно, че не знае какво точно пита, най-вероятният отговор е "Първо попрочети още из форума, помисли, а след 4-6 месеца питай пак..."
Сега по същество (ако обичате
):
Цитат:
1. Ако към обилна зелена салата добавя лимонов сок, възможно ли е алкалността на постъпващата в стомаха ми храна да стане толкова висока, че да затрудни правилната работа на стомаха и дванадесетопръстника?Бино, точно защото е възможно някой да има намалено производство на достатъчно кисел стомашен сок, е и основателен горният въпрос. Лимонът не е традиционно растение за България... А виненият оцет, който е използван в миналото, усилва/подпомага действието на чер дроб/жлъчка...
В горещи летни дни и тежък труд на полето дори съм виждал старо (истинско) кисело мляко да се разрежда добста с вода, +сол + краставица(!) +чесън +..малко оцет и това да бъде главното ядене на обяд, с малко сух (стар) хляб.
Цитат:
2. Възможно ли е (за сега смятам вероятността за нищожна) чрез съзнателно дишане да "предобрим" окисляването и да алкализираме излишно някакви органи и системи? [Това дишане - 3-4 вида - го преподавам...]Дишане по Бутейко според мен е добре да се практикува само при опити да се отървем/да намалим страданието от някакви състояния, т.е - временно. Съзнателното увеличаване на СО2 в тялото ни намалява рН далеч в киселата област - с всички познати и непознати следствия. Лично познавам и съм чел за огромен брой гмуркачи, някои от които - дългогодишни рекордьори, които, по време на гмуркане и тренировки, променят състоянието на телата си от високо насищане с О2, до високо насищане с СО2 и силно обедняване на О2 в рамките на минути. В това състояние пребивават с часове (вкл. личен опит). При никой от тези хора - мъже, жени, млади и стари - не се наблюдават изменения, описвани като болести, нито преждевременно състаряване и пр. Разбира се, повечето от гмуркачите се хранят много внимателно, постоянно подобряват процеса, а по време на гмуркане само пият... За това дишането, често наричано съзнателно, може да бъде мощен инструмент за промяна на Рн и в този смисъл е интересно за мен.
3. Ако човек в неудържим порив е хапнал твърде много сладко, има ли лесен, бърз и приемлив начин за компенсиране/неутрализиране на прекомерното закисляване, което то предизвиква?Най-първото, за което се сещам, е изпиването на алкализирана вода, но тя пък разрежда... и пр. и пр.