Абе, много странно – в тема с такова заглавие, вместо да си репликираме с ДеНиро ,- то какво стана ..
- пак си ”дойдохме на думата” и емнахме Искрена.
Както в древен Рим когато Катон Стари завършвал всяко свое изказване в Сената с „Картаген трябва да бъде разрушен! „ ,без значение по какъв въпрос вземал думата
)))
Е, след като темата е в голяма степен и „моя”, мисля, че имам право и аз на мнение
Но искам вие да си помислите честно и насаме със себе . Имате следната ситуация-1: Предстои ви отговорен ден и си лягате навреме. Обаче посред нощ съседът ви през един етаж се е напил мъжката и е усилил уредбата си до дупка! До сутринта! На всичко отгоре – някакви ужасяващи кючеци, чалги или отвратителен дет-метъл. Тоест – нещо, което винаги ви е дразнило!! Сломени сте, направо бесни!
Ситуация -2 : Същото , но по някаква случайност той пуска музика, която е и вашата най-любима! Музиката , която ви е вдъхновявала, разчувствала, която сте слушали заедно с първата си любов..
Пак не мигвате до сутринта, а на другият ден отивате при него „ да си поприказвате”..
Въпрос: Дали реакцията ви ще е една и съща в двата случая? Еднакво бесни ли ще бъдете ?
Няма ли в първата ситуация да му кажете: „
Мръсник, не стига , че не съм мигнал(а) цяла нощ, ами ми отрови и душата с тия гнусни музики!?"
А във втората : „
Човече, хубава музика.. ,но не можеше ли да си я пускаш по-тихо?Не съм мигнал цяла нощ.”
Тоест , във вторият сучай май ще бъдем по-снизходителни?
Защо?
Защото РАЗЛИЧИЯТА ни с този съсед ще бъдат по-малко.. Нека се върнем към „казусът Искрена”
Кои съфорумци се изказаха срещу нея?
Въпрос: Има ли поне един от „не можещите да траят Искрена”( или айде- на които „не е симпатична” ), който да се определя като вярващ християнин?
Миленски, ти вероятно? (Ти каза най-тежките думи по неин адрес..) ? Де Ниро,Сис, Тихий може би ? Знам – няма нито един.. На първо място с Титан, естествено , (който също не е вярващ ) и който я „тровеше” методично и без умора още в началото..
( сега е зает, иначе щеше да е на първа линия отново )
Защо Искрена не ме дразни мен, Elia, Злояд ..? Не е ли защото и ние (като нея) се определяме като вярващи християни ?
Как пък чак такова съвпадение..
Предложение за отговор: Не толкова ПОВЕДЕНИЕТО НА ЛИЧНОСТТА , колкото РАЗЛИЧИЯТА ни с нея по важни за нас въпроси определят степента на нашата симпатия!! И това е заложено дълбоко в човешката природа.. (А за животинската да не говорим
)
Колкото повече и по-ярки различия – толкова по-голяма вероятност за разделение и за конфликти
Нали децата са най-чисти, неподправени, най-чистосърдечни? Добре нека ги вземем за база.. И какво правят те когато в класа им някой е по-дебел, с по-щръкнали уши или заеква? ПРИСМИВАТ МУ СЕ ! Търсят начин да го унижат, да демонстрират високопоставеността си спрямо него..
И такъв нещастник винаги и задължително се сдобива с прякор „дебелия” „ушатия” „пелтека”.. Не е ли така? Толерантност – никаква!
Защо? – защото различното винаги дразни! ( каго повече, кога - по-малко.. )
Затова още преди години се изказах „против” - тук да има теми за религия, за „духовност” и др. подобни.. Защото това е врата,
която ще отвори към РАЗЛИЧИЯ , които ще разклатят микроклимата на форума, изграден върху принципа „ПОДОБНОТО ПРИВЛИЧА ПОДОБНОТО” Вместо да бъдем обединени от „общото”, ще се изпокараме заради „различното”..
Всички форуми ,всички групи са изградени на този принцип! Хората в тях са си симпатични, докато нещо не ги разедини .. При това , определящо се оказва ДОКОЛКО ЕДНО РАЗЛИЧИЕ се явява БЕЗОБИДНО или НЕПРИМИРИМО.. Тук видяхме, че точно такъв вид различие ( относно вярата ) – не се прощава! Изказванията в това направление се приемат за „нравоучение” „фанатизъм” „слабоумие” и пр...
Точно както ще приемат и почти всички наши постове тук в някой лекарски форум или в такъв за мобилни апарати
))))
Затова още отдавна с Христо Дешев единодушно взехме решение да не се допускат коментарии с такава насоченост, след като дразнят съфорумците..
За мен най-важното тук е да има разбирателство и добър климат! Защото всички имаме потребност от този форум – кой да чете, кой да се изказва, кой да пообщува със себеподобни, да убие време дори.. Вложили сме много , получили сме също немалко..
Затова и неколкократно ( въпреки, че лично мен изобщо не ме дразни ) съм правил СТРОГИ ЗАБЕЛЕЖКИ на Искрена да се въздържа! Заради форума ! И второ - защото нищо не постига, така или иначе ! Тя все обещава , обаче в един момент , пак се „отпушва”
Втори момент:Тук за известно време постваше едно прекрасно момче, с когото отдавна сме приятели и когото извънредно ценя (и винаги се виждаме когато съм в София, а той- във Варна ), с ник shofilev . Ерудиран, възпитан, толерантен.(Прегледайте постовете му.) Кое е интересното при него? Дори аз съвсем наскоро разбрах какво е завършил ... - духовната семинария!
Опитайте се да откриете дори един негов пост, където той да се е изказал на тема религия или да е „проповядвал” .. А е истински и практикуващ православен християнин!! Питам го веднъж: „Абе , Митак, толкова сме спорили тук на тема религия, вероизповедания.., ти защо никога не взе отношение, то ако има някой най-запознат, то това си именно ти !? „
Отговори ми ( цитирам по памет ) : „Това са лични, интимни неща.. нека всеки сам се определи,, по-добре за това да не се говори на висок глас .. „
Май че беше много прав.. Аз съм на същото мнение – за някои неща е най-добре да говориш само пред този, който ще те разбере.. На будист да говориш за траш-метъл или на леопард – за суровоядство.. няма смисъл, губиш си времето..
Религия, сексуална ориентация , етническа и расова принадлежност , политика даже..и др. – това са все хлъзгави теми, които е по-мъдро да се коментират в „затворена група”
Трети момент:Миленски определи Искрена като „
груба, невъзпитана, с иронично отношение и склонност към подигравки, отблъскваща хората.. „ - наистина твърде тежки характеристики ..човек ще остане с впечатление , че тая Искрена е толкова лоша..
Миленски , (с теб се познаваме ,уважаваме се ), не знам какво си научила от живота дотук, но аз лично мога да се закълна десет пъти, че какъвто и да е стилът на Искрена , ( дървен, недодялан, невъзпитан и т.н. ,както го описваш и вероятно си права.. ) но точно от нея ти лошо няма да видиш ако съдбата те срещне с нея! Вътре в себе си Искрена е с добро сърце и никога и никумо няма да навреди! ( лично не се познавам с искрена, но "задочното" ми стига за да направя този извод за себе си ) И това, което говори , колкото и да е дразнещо за някои, е продиктувано от едно искрено желание за помощ.(
просто така ТЯ го разбира, това е НЕЙНИЯТ начин да го изрази.. - простодушен, импулсивен , нелицемерен, почти детски.. )
Винаги е важно да установим логиката на нещата - защо те са такива ...? Какви са истинските подбуди за нечие поведение?
Ако трябва да си нащрек и да се пазиш от някого, който НАИСТИНА ще ти навреди ( изпързаля, излъже, окраде, подведе, или да те направи на резил публично.. ) , знай, че това ще бъде човек с „лъскави” маниери и обноски, достатъчно „възпитан” , комуникативен и чаровен.. Нещо като политик например
.. Ако искаш, запиши си кога съм ти го казал
Интересно как биха отговорили други съфорумци на такива тежки обвинения? Дали със същият смирен стил, както го направи Искрена? (Как би отговорила "чистата любов" , например? Щеше да има ядрена бомба май )
Вероятно малцина знаят също, че Искрена е завършила ( и работила) фармация, до момента в който е разбрала, че с това не помага на хората, (даже напротив ) и вече не упражнява тази професия, а пише в „алтернативен” форум , а и самата тя се изказва срещу фармацевтиката
))
Този факт също не е без значение когато се обсъжда някоя личност, нали?
Освен това Искрена МНОГОКРАТНО се извинява след като се е случило да се е „поотпуснала”..За разлика например от hospitaler , който също беше участник в „меренето на пи.ки.” в другата тема
)
Няма идеални хора, но е честно когато се коментира някой, да се споменат и добрите му качества, защото в противен случай ще останем с впечатление , че той е само с лоши, с което се отдалечаваме от обективноста , към която уж се стремим , както и към „безусловната любов и толерантност” , за което гледаме филмчета