Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Тофу  (Прочетена 5023 пъти)

Nun

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 248
    • Моят Facebook
Тофу
« -: 22-11-2009, 20:05:39 »

Драги съфорумници, поразрових се за рецептата за тофу и навсякъде пише, че млякото (соевото) трябва да се вари. Чудех се някой от вас не знае ли "суров" начин за приготвяне на този деликатес?
Активен
Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Тофу
« Отговор #1 -: 22-11-2009, 21:31:34 »

Доколкото знам- няма.
Активен

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Тофу
« Отговор #2 -: 23-11-2009, 15:27:23 »

Никко, аз съм копирала рецепта за тофу от 'суров' сайт, но не съм я пробвала. Прегледах технологията - загряват млякото до 180 F, което е 82 C. Не е съвсем сурово  ;), но ако имаш интерес, ще я пусна.

Nun

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 248
    • Моят Facebook
Re:Тофу
« Отговор #3 -: 23-11-2009, 15:51:06 »

Аз също прегледах една такава със загряване до 80оC, но все пак може да я пуснеш. :)
Активен
Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Тофу
« Отговор #4 -: 23-11-2009, 18:45:33 »

Нико, за какво изобщо ти е това тофу? :surpris_23: Нали знаеш, че е почти невъзможно да си намериш соя, която да не е ГМ. Ти си знаеш, де, но сподели какво те подтикна към това решение ;)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Nun

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 248
    • Моят Facebook
Re:Тофу
« Отговор #5 -: 23-11-2009, 19:03:19 »

Хареса ми вкусът му, но ако не успея да намеря рецепта едва ли ще е голяма загуба тофуто.
Активен
Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Тофу
« Отговор #6 -: 24-11-2009, 11:16:11 »

Никко, ето я и рецептата.
Източник: Brenda Wiley

Необходимо оборудване:
• Голяма тенджера (5-6 л) с двойно дъно за затопляне на млякото
• Тензух
• Сито (гевгир)
• Дървено сандъче (кутия) за оформяне на тофу (може да го притиснете и както е в тензуха)
• Коагулант - за начинаещи препоръчвам английска сол (магнезиев сулфат)
• Машина за соево мляко (млякото може да се направи с блендер и да се прецеди преди употреба)

1. Приготвяме соево мляко
За много твърдо и сухо тофу използвам 4 – 4,5 литра мляко; за мекото са достатъчни 2,8 – 3 л. И в двата случая получавам около 500 – 600 г тофу, като по-мекото сирене е и с по-висок процент влажност.

2. Наливаме готовото мляко в тенджера и загряваме до 82 C (малко по-висока – да, но не препоръчвам по-ниска температура). Разбъркваме непрекъснато като следим да не заври и да не загори на дъното.

3. Приготвяме коагуланта
За указаното количество мляко разтварям 2 с.л. с връх в 120 мл гореща вода и разбърквам докато кристалчетата се стопят.

4. Подсирване
Щом млякото достигне 82 C, добавям топлия коагулант на тънка струйка и леко разбърквам. Подчертавам, че разбърквам само веднъж и много леко. Енергичното бъркане пречи на процеса на съсирване (коагулация).

Ако ползвате ел. котлон, изключете и оставете тенджерата още 10 мин., след което отново разбъркайте веднъж – бавно и внимателно. Ако ползвате газов котлон, трябва да приготвите топла подложка, тавичка или друго, което да поставите под тенджерата, за да я поддържа топла.

Около 30 сек. след разбъркването от хомогенната, непрозрачна смес се отделят меки бели съсиреци и прозрачна суроватка.

Ако след 10 мин. виждате съсиреци, но течността още е млечно бяла, трябва да се сложи допълнително коагулант. Пригответе още малко, уверете се, че е горещ, налейте на съвсем тънка струйка, разбъркайте с едно бавно движение, и след няколко минути течността трябва да стане кехлибарена.

« Последна редакция: 24-11-2009, 11:34:45 от vladi »
Активен

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Тофу
« Отговор #7 -: 24-11-2009, 11:30:45 »

5. Оформяне
Поставям ситото в мивката, покривам го с тензуха и изсипвам сместа от тенджерата. Хващам краищата на тензуха, омотавам и започвам да изцеждам цвика. Помагайки си с лъжица, се старая да изцедя колкото се може повече цвик.

Премествам ситото в чиния, поставям по-малка чиния върху тензуха със съсиреците и притискам с тежест. Втората чиния трябва да е достатъчно голяма, за да позволява на тежестта да се разпредели равномерно над целия вързоп. Аз ползвам консервена кутия, върху която нареждам тежестите за тренировка на съпруга ми.

За твърдо и сухо сирене - 9 кг тежест за 45 мин.
За меко и влажно сирене - 2-3 кг тежест за 15 мин.

6. Съхранение
След охлаждане преместваме в съд с вода, покриваме с капак и държим в хладилник максимум седмица. Водата се сменя ежедневно.

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Тофу
« Отговор #8 -: 04-01-2010, 13:10:11 »

Ето какво намерих от тази http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=891.0 книжка:

Сурово тофу:
Разбийте в блендер соеви кълнове (или соеви зърна, накиснати за 24 часа и изплакнати) и достатъчно пшенична вода, за да се получи гъста кремообразна смес. Оставете на топло за 5-8 часа. Подправете с келп и билки на вкус. Прекарайте сместа през тензух.

Пшеничната вода се приготвя по следния начин: 1 ч.ч. пшеница се измива и накисва в 2 ч.ч. вода за 24ч. Водата от накисването се отделя в друг съд и се оставя на стайна температура поне за един ден. 
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Тофу
« Отговор #9 -: 05-01-2010, 02:54:15 »

Ето какво намерих от тази http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=891.0 книжка:

Сурово тофу:
Разбийте в блендер соеви кълнове (или соеви зърна, накиснати за 24 часа и изплакнати) и достатъчно пшенична вода, за да се получи гъста кремообразна смес. Оставете на топло за 5-8 часа. Подправете с келп и билки на вкус. Прекарайте сместа през тензух.

Пшеничната вода се приготвя по следния начин: 1 ч.ч. пшеница се измива и накисва в 2 ч.ч. вода за 24ч. Водата от накисването се отделя в друг съд и се оставя на стайна температура поне за един ден. 

Рецептата е прекрасна но е спестен финалът. Завършва с изливане  на всичко получено в мивката, измиване на съдовете и уредите и забравяне за експеримента
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Тофу
« Отговор #10 -: 05-01-2010, 10:53:10 »

Ххахах, твърде е възможно - не съм опитвала да правя.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Тофу
« Отговор #11 -: 06-01-2010, 13:20:57 »

Ето какво намерих от тази http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=891.0 книжка:

Сурово тофу:
Разбийте в блендер соеви кълнове (или соеви зърна, накиснати за 24 часа и изплакнати) и достатъчно пшенична вода, за да се получи гъста кремообразна смес. Оставете на топло за 5-8 часа. Подправете с келп и билки на вкус. Прекарайте сместа през тензух.

Пшеничната вода се приготвя по следния начин: 1 ч.ч. пшеница се измива и накисва в 2 ч.ч. вода за 24ч. Водата от накисването се отделя в друг съд и се оставя на стайна температура поне за един ден.  

Рецептата е прекрасна но е спестен финалът. Завършва с изливане  на всичко получено в мивката, измиване на съдовете и уредите и забравяне за експеримента
Абе, ти нещо градивно няма ли да напишеш в този форум?!? Все песимизъм и черногледство :-X
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
 

Страницата е създадена за 0.064 секунди с 23 запитвания.