Вярно е, че бобовите растения предизвикват газове.Но когато са добре покълнали и смлени няколко пъти са много вкусни.Аз не покълвам само бял боб.Но покълвам зелена и черна леща, боб - мунг и боб - мот, жълт грах и соя, няколко сорта нахут.Продават се в индийските магазини, не дразнят стомаха, по - леки са за приемане и са много вкусни.Правя пасти от бобови кълнове с подправки, зеленчуци, зехтин или лимонов сок.Дори и хора с по - тежки здравословни проблеми могат да приемат такава паста.Особено ако са изключили всички животински храни.В индийските магазини се продават много сортове дребни на вид бобови растения, които покълват идеално и нямат толкова тежък вкус.Обикновено бобовите растения / напр. белия боб / в готвено състояние не се приема от хора с проблеми - болки в стомах или черва.Но с кълновете въпроса стои по малко по - различен начин.Така, че включвайте бобовите кълнове в менюто.Аз преди години бях направила тази грешка да ги изключа и си навлякох проблеми.Не правете като мен.Но човек се учи от опита и от грешките си.Може да се покълват също сминдух, люцерна, фий, ряпа и още куп семена.Фият е много, много полезен особено при диабет.Използвам неговите кълнове, когато го намеря по пазарите за храна на животните.