Здравейте!
Вчера попаднах на тази статия и ме заинтригува Системата за рейтинг на възпалителния фактор на храните, която е създадена от магистърът по диететика Моника Рейнагел. Извинявам се, ако вече е обсъждана такава тема, но като човек с хронични болки и възпаления /ревматоиден атрит/, алергии, а вече и остеопороза, търся начини и съвети за облекчаване на състоянието си.
Странно ми се стори, че в таблицата която е изработила Моника Рейнагел, повечето от храните които консумираме, дори и приетите като здравословни, имат възпалителни свойства, затова исках да я обсъдим с вас, като хора с по-голям опит в здравословното хранене.
"Можем ли да контролираме възпалението?
Днес - "по-скоро да"
Мнозина световноизвестни експерти по хранене са си блъскали главата по въпроса с цел да изстискат отговор "ДА!". Някои от тях са Бари Сиърс (Хранене в ЗОНАТА), Андрю Уейл (Eating Well for Optimum Health), Д-р Никълъс Периконе (The Science of Nutrigenomics for Glowing, Wrinkle-Free Skin and Radiant Health at Every Age).
Най-прагматичният отговор обаче като че дава магистърът по диететика Моника Рейнагел. Причината да посочвам нея е практично-приложната й формула и база данни с храни, реализирана като патентован софтуер.Става дума за реализирания след книгата й "The Inflammation-Free Diet Plan" софтуер с име - IF Rating System, което ще преведа като
Система за рейтинг на възпалителния фактор на храните.
Възпалителен фактор на хранитеКогато започнах да пиша статията, нямах предвид конкретната патентована формула. Проучванията ми обаче показаха, че подобно на гликемичния индекс (собственост на австралийски здравен университет), и тази система е създадена и развивана под авторски патент. Лошо няма - това е западният начин на развиване на науката, затова след разясняване нуждата от контрол върху възпалителното влияние на храната, продължавам статията с описание на вече стандартизирания "фактор на възпаление" от Моника Рейнагел.
За системата IFФормулата за калкулиране на IF RatingTM включва повече от 20 различни фактора, които въздействат върху възпалителните или противовъзпалителните свойства на храните, включително:
количествата и вида на мазнините;
количества на есенциалните мастни киселини (омега-3, омега-6, омега-9);
витамини, минерали и антиоксиданти;
гликемичен индекс;
противовъзпалителни съставки.
Всеки от по-горе изброените фактори добавя точки (сумиране) към крайната стойност при сравнение с референтна база данни, измерваща вид вещество : количество : ефект, в крайна нетна цифра.
Позитивният резултат предполага противовъзпалителни свойства, а негативният - възпалителни. Няма горна граница (цифра) в базата данни, а силата на възпалителния фактор се увеличава пропорционално на цифрата.
Класификация по IFСтойност Действие
200 и повече Силно противовъзпалително
101 до 200 Умерено противовъзпалително
0 до 100 Слабо противовъзпалително
-1 до -100 Слабо възпалително
-101 до 200 Умерено възпалително
-201 и по-малко Силно възпалително
Силни страни и възможности
Дава възможност да се предскаже и контролира влиянието на храната върху възпалението и имунитета при здрави хора;
Позволява да се контролира храната при хора с хронични възпаления и специфични диетични нужди;
Позволява контрол както на отделни храни, така и на порции, рецепти, менюта и нетно изчисление за ден.
Слаби страни и ограничения
Изисква записване и планиране на храната;
Изисква прецизно измерване на храната;
Изисква комбиниране на храни на дневен принцип.
Къде да намеря и ползвам системата?
Можете да разгледате базата данни на IF factor на фирмения сайт inflammationfactor или да видите профила на всяка храна в nutritiondata.com. Продава се и приложение за iPhone.
Кое е по-добре: положителен, отрицателен или относително нулев възпалителен баланс в менюто?
Според създателката на системата идеята не е да елиминирате всички храни с негативна стойност, а да балансирате храната си така, че в крайна сметка да сте с леко положителен баланс.
Положителният баланс обаче невинаги е най-доброто решение при боледуване, затова съобразете менюто си с моментното си здраве. Не на последно място, не забравяйте, че факторът на възпаление е само един от критериите за здравословно меню."
http://www.bb-team.org/articles/4475_vazpalitelen-faktor-na-hranite#ixzz3QYrzLxHaЕто и сайта на който може да се изчисли възпалително/противовъзпалителния фактор на храните:
http://inflammationfactor.com/look-up-if-ratings