Урината е в по-широки граници, не е като кръвта - да е фиксирана, Вова .
И РН-то й се влияе от какво сме яли. / Затова не е добър показател за ориентация, защото не е постоянен / Ако се нагърмиш с бахур и урината ти е кисела, напр. 5.5 , това не значи , че имаш проблем. Ако искаш да си я видиш алкална - ядеш 3 дни само диня и готово.
Гроуи, ние бяхме обсъждали някъде преди време точно това - в различните органи има различно РН, и ако не е така - горко ни..
еталон:
Слюнка pH 7,4 — 8,0
Стомашен сок pH 1,0 – 1,5
Панкреатичен сок pH 7,5 – 9,0
Сок тънко черво pH 7,0 – 7,2
Сок дебело черво pH 8,0 – 9,2
Например в стомаха трябва да е максимално кисело за да има пълно смилане на белтъците! Има ли проблем в това отношение, животинските термообработени белтъци / които така и така не са наша видова храна / остават несмлени и пътуват нататък , докато се озоват в алкалното дебело черво и започва яко гниене и самоотравяне.
Докато ако в слюнката стане кисело - тогава почва да се руши емайла на зъбите.
Но най-важно е какво е РН то в течностните среди в организма , в междуклетъчни пространства , в самата клетка.. там се осъществяват милиарди химични реакции - по доставяне на полезни вещества, кислород, по отнемане на отпадните продукти от обмяната..
А там не можем да измерим какво е РН то
Само по урината не можем да се ориентираме какво се случва и на други места в тялото.
И без нобелови лауреати да ни го доказват, тялото само си показва , че не му е добре да е "кисело" - то постоянно изразходва алкалните си резерви / калий, калций, натрий, магнезий/ за да връща баланса! И ако за организма беше безразлично дали ще е кисел или алкален , нямаше да съществува остеопорозата
Калция щеше да си стои по костите и зъбите , без да се изземва от тях за да се бори с киселинноста ,предизвикана например от голяма консумация на мляко и месо .. / най-много остеопороза - в държавите пиещи най-много мляко! /
Така че , учените и нобеловите лауреати са едно добро малко допълнение към нашите собствени способности за наблюдение и анализ