Здравей Венци,
в живота съществува борба между доброто и злото, и полето на тази борба е човешкото сърце. Това, което си наблюдавал при твоя приятел, са душевни състояния и страсти. Те намаляват, когато православно кръстен християнин отиде на изповед, пожелае от цялото си сърце повече да не живее по стария начин на живот, причастява се по-често или по-рядко според препоръката на свещеника, получава сили да се бори и винаги наблюдава себе си и се старае да не допуска тези страсти отново в сърцето си...Тогава му се помага и благодатта го пази. А ако се случи да падне, не се отчайва, а отива отново на изповед...
Когато човек греши, става подвластен на недобрите сили, които го правят такъв, какъвто си видял твоя приятел. Единствения начин да се избави от това състояние е изповедта и причастието. И аз съм лабилна, ревнива, социално объркана, потайна, нервна, флегматична...В мен има всички тези качества, които са присъщи за всеки човек. Но когато водя духовен живот, аз ставам силна, трезва, искрена, спокойна, концентрирана...с две думи - ставам нормален човек. А ревността изчезва при сключване на църковен брак, когато двойката получи Божията благословия, но не го сключва само заради ритуала, а с ясното съзнание какво прави.
Аз самата не чувствам в себе си здрав дух от промяна на яденето. Здравият ми дух идва при промяна на живота ми, по-честа изповед и причастяване. Лично аз се причастявам с много, много голям страх, защото това е огън, който изгаря. И много важно - когато помагам безкористно на нуждаещите се - тогава човек придобива сила и дръзновение, дава му се мир и радост, които запълват всички празнини в сърцето, въпреки много липси в живота...Може би тук ще ме подкрепи и Elia.
Миналата година имах щастието да се запозная с о. Георги от с. Жегларци, беше мисля на 92 години. Той спазваше всички пости, чела съм че два пъти в живота е скъсявал расото си, представи си каква загуба на калций е имал. Човекът, който му помагаше, ни разсказа, че в сряда и петък на Великия пост му е давал тахан за подсилване, а той го е приемал с огромна неохота, защото тогава не се яде и олио. Представи си как се е хранил. Но о. Георги имаше невероятно силен дух, с думи това не може да се опише. Имах чувството, че този човек може планина да обърне, стига да поиска. А в същото време беше благ и много добър.
За да не бъдем такива, като твоя приятел, а такива сме всички в по-малка или по-голяма степен, от нас се иска постоянна борба в сърцето, която се води до последния миг от живота! Надеждата ни е, че след това ще получим голяма награда, много по-голяма от това, което заслужаваме.
Та така, това е моето виждане и опит по въпроса, не знам доколко ти е допаднало
. Поздрави