Венци,
напоследък вече избягвам да споделям възгледите и преживяванията си за живота, но вчера нямаше как да стане, защото иначе не можех да ти обясня защо се получава това, което наблюдаваш при твоя приятел, при теб, при другите - в живота има духовни закони, които не учим в училище, но въпреки нашето незнание, те действат...
Помолих Ели да се включи и потвърди, което пиша, защото без да се познаваме с нея, от включванията й по други теми разбрах, че тя също е преживяла всичко това.
Мисля, че с нея говорим за едно и също, но по различен начин. Аз твърдя, че няма връзка между здравия дух и промяна на храненето, а тя твърди, че постът укрепва духа /споменала е психиката, но аз мисля, че е искала да каже духа/. Постът не е само промяна на храненето, не е само една растителна диета
.
Ти си преминал на растителна храна за по-дълъг период от време, но не си постил
. Постът не е само телесно въздържание от храна, той е и духовно въздържание. Постът е въздържание от всичко, което ти харесва
. Постът е послушание към Бога. Постили са още първите хора - Адам и Ева - не им е било разрешено да ядат от дървото на познанието.
Постът в православната вяра не е самоцел, а един вид упражнение за укрепване на духа. Така, както от нарушението на поста са паднали първите хора, сега чрез спазването му, ние да се издигнем отново на тяхната висота. От друга страна един ден, когато ти се случи нещо и ти трябва да избираш, ако си постил - твоят дух е укрепнал и много по-лесно ще ти бъде да вземеш правилното решение и да се откажеш от нещо, което много ти се иска, но не е добро и полезно.
Всичко в нашата православна вяра се прави с цел човек да придобие Любов - и поста, и молитвата...Навремето хората са постили и с това, което са спестили, са помагали на нуждаещите се.
Знам за много известно име в нашата православна история, за монах - а монасите, може би знаеш, дават обет до края на живота си да не ядат месо - а тежко е да не изпълниш даден обет пред Бога - отива в първия ден на Великия пост в една къща за да направи водосвет. Когато влиза в кухнята, в този момент готвят месо. И той си откъсва едно парче и го изяжда. Той нарушава обета си пред Бога заради Любовта - за да не обиди домакините.
Преди време коментирахме тук Голтис. Той разсказва, как в последните дни на захранването при едно гладуване отиват цялата команда на приятел на гости, собственик на пицария, който се оказва, че имал рожден ден. Той изпича една голяма пица и с радост ги черпи. А те се споглеждат и започват да ядат. После са имали силни болки в корема...Но за тях е била по-важна Любовта - да не обидят човека. Не са мислили, забравили са за себе си.
Но трябва да се прави разлика между любов и човекоугодие
.
Целта на нашия живот тук на земята е да се подготвим за срещата ни един ден с Христос. Сега се срещаме с него чрез тайнството Причастие, а това узнаваме от плодовете в нас после и промяната, която настъпва у нас. А тогава ще бъде очи в очи. И Той няма да ни попита колко хапки сме изяждали на едно ядене, дали сме яли бързо или бавно, колко пътпъдъчи или кокоши яйца сме изяли, колко молитви сме изчели или колко много сме постили или гладували. Въпросът Му ще бъде как сме живяли - дали сме проявявали милост и любов.
Здрав дух са имали всички наши старци и старици, хранители на православната вяра, въпреки многобройните болести и оскъдното хранене. Много от тях са били на легло през голяма част от живота си. Но са били извор на любов и при тях са се стичали хора от всички краища на света. А със своята прозорливост са спасявали и указвали правилния по-нататък път, предпазвали са от големи грешки...
Венци, хубаво и похвално е, че на теб ти прави впечатление тази бездуховност в другите, раздразнението в теб - егоизъм и себелюбие
, чревоугодието
...Между другото и аз съм така
. Но няма друг път за духовен живот и за здрав дух, самоусъвършенстване и промяна у нас, освен споменатия в предишния и този ми пост. А храната играе роля дотолкова, да поддържа и снабдява тялото с необходимите за него вещества. Това е моето мнение и не задължавам никого да мисли като мен, но мисля че съм права
.