За дълбоковярващите почивният ден е Събота, няма значение дали е задушница или не.
Неделята се води първи ден от седмицата!
Неделята се приема по късно като почивен ден, както Тихий споменава, но той никъде не е споменат в библия или евангелие.
- Четвъртата Божа заповед гласи:
"Изход 20,8-11 - Помни съботния ден, за да го освещаваш.
Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела, а на седмия ден е събота на Господа твоя Бог.
Да не вършиш никаква работа - ти, синът ти, нито дъщеря ти, ти, нито слугинята ти, нито добитъкът ти, имигрант в портите си. В шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко в тях, но отпочинали на седмия ден.
Затова Господ благослови съботния ден и го освети."
От Библията знаем, че Бог създал света за шест дни, самият акт на сътворяване е описан в първата книга на Библията кн. Битие. В продължение на шест дни Бог създава първо невидимия свят, ангелите и цялото небесно войнство, след това създава видимия свят всичко в него и на края като венец на своето творение създава човека, който да бъде пазител на създаденото, да го пази и ублагородява, защитава и обича.
Когато Мойсей получава от Бог скрижалите с десетте заповеди, наредби, на тях пише човекът да почита и пази съботни ден като ден Господен, ден на Бога, и подобно на Бога, който в шест дни сътвори света и всичко в него, шест дни да работи, а на седмия да отдаде слава, хвала на триединния Бог.
--------------------------------------------
Тони, ако ти е тежко на душата не работи... или посетете църква рано сутринта и запалете свещичка за починалите - може и в къщи.
Мисля, че ако човек извърши този ритуал сутринта, то няма да е проблем да обърне внимание на живота си след това.
Но аз не съм духовно лице, по-заинтересованите би трябвало да се консултират с токова лично.