Рекс, понеже ме помоли за мнение, мисля да се отзова
Разгледах линка
http://nadiapetrova.bg/2015/01/fermented-oats/и разбрах откъде е дошло объркването ти , довело до онова куриозното -"активизиране на белтъците".
Причините са две:
1. Не си прочела внимателно статията.
2. Експерт Петрова се е изразила неясно. Това допълнително те е подвело.
Какво имам предвид:
ПЪРВО:
Когато описва протеините
глутен и
проламини , тя използва думата
неразградЕНИ. По-вярната дума обаче е
неразградИМИ ! За да ги разграничи .
Дори и лаиците знаем, че белтъците се разграждат когато постъпят
в храносмилателната система , а не извън нея
( освен ако не почнат да гният ) Тоест, извън стомасите ни , е нормално те да са нерезградЕНИ.
Но
някои от белтъците ( като глутена) са по-"специални" и "проблемни" - при някои хора те трудно или въобще не се усвояват и затова се считат неразградИМИ. (това е имала предвид и експертката )
Обаче това въобще не значи , че и останалите, "нормални" растителни белтъци в храната също са по някакъв начин ПРОБЛЕМНИ и изискват каквато и да е ВЪНШНА ИНТЕРВЕНЦИЯ ( намеса) или "активизация чрез пробиотици " Тоест - ако въобще имаме проблем С БЕЛТЪЦИТЕ, то той ще е с
"проблемните" такива - глутен и проламини.
И проблемът няма да е от това, че те са неразградени. Проблемите са от РЕАКЦИЯТА , която предизвикват У НЯКОИ ХОРА.
ВТОРО:
Казаното от експерт Петрова, че глутенът ВИНАГИ "наранява лигавицата на червата" - НЕ Е ВЯРНО. Проблем с него имат само хората , на които липсват съответните ферменти! (Това е вид патология ) Всички останали хора , които заради глутена спират зърнените, постъпват погрешно. Вярно, че при "оптимизирането" на сортовете пшеница, глутенът там е 40 пъти повече , отколкото трябва да е, но това не значи , че трябва да спираме лимецът, просото, елдата или киноата, заради някакви там оскъдни количества глутенче.
ТРЕТО:
Когато изброява
трите причини за ТРУДНОСМИЛАЕМОСТТА на храните ( 1.фитинова к-на, 2. инхибитори 3. глутен+проламини) , експерт Петрова дава решения ( накисване, покълване и ферментация ) само
за първите две от тях ! Ферментацията , която тя препоръчва , дали ще предотврати проблемите , които глутенът прави? Макар и ферментирал.
А пробиотиците са споменати като едно от средствата за предизвикване на ФЕРМЕНТАЦИЯ. .
Тоест, те нямат отношение нито към "активността"
на белтъците в зърнените, нито към глутена!
ЧЕТВЪРТО:
Статията на Н. Петрова е за ферментацията, нали така?
Ти знаеш ли , Рекс, какво е ФЕРМЕНТАЦИЯ?
Това е благоприличното наименование на процеса ГНИЕНЕ
( това е процесът на разлагане на белтъците)
В процеса ГНИЕНЕ участват купища бактерии, които отделят
всякакви отрови!
Ферментацията е СЛОЖЕН ХИМИЧЕН ПРОЦЕС , за който са нужни ТОТАЛНИ ПОЗНАНИЯ,
за да се осигури повече полза , отколкото вреда! (Има поне 6 вида ферментации ) ОТ изкл. важност са времетраенето, относителна влажност , PH на средата и още десетки други.
Един параметър да объркаш и резултатът вече става друг! Аз ,естествено, нямам тези знания, но дали и експерт Петрова ги има?
Дали само с препоръка от 2 изречения ще успеем да си ферментираме овесената кашичка?
Освен това, при гниене, на момента се активизарат и дрождите! ( гъбичките) А както знаем,( за експерт Петрова не съм сигурен) - различните видове гъбички са в синергизъм една с друга! Тоест - ако имаме кандида, която не е активна в момента и вкараме друг вид гъбичка - то тогава Кандидата се активизирва. (Това е важно за хората, които консумират "безвредни" продукти с гъбички, като напр. синьото сирене, бира, хлебни изделия с изкуствено създадените термолатентни дрожди и др.)
ПЕТО:
Това е най-важното!
Да, експерт Петрова е права, че растителните белтъци са "трудни за храносмилане" , но дали това е проблем??
Фибрите( триците ) въобще не се разграждат, но това не пречи да се суперполезни нали?
После, какво означава "труден за храносмилане" ? 1. Трудно се разгражда или 2.не се усвоява на 100% ? Защото има голяма разлика от поне от гледна точка на енергията, която се отделя за това ЗДРАВИЯТ организъм е създаден да се справя ПЕРФЕКТНО с растителните храни! Без значение дали са "трудни" или "лесни"!
Основният физиологичен закон е всички органи да се натоварват оптимално за да са в оптимална форма! Почнем ли да помагаме на някой от тях по някакъв начин:
1. Да ферментираме храната за да бъде по-лесно смилаема
2. Да не се движим, за да си пазим сърцето, ставите и гръбнака
3.Да "помагаме"на панкреаса си с ферменти ,
4. На очите си - с очила
5. На ушите си - със слухов апарат..
тогава да не се чудим, че сме станали зависими от тези "помощници" , които с времето съвсем ще отслабят собствените ни функции!
За мен, да се ферментира храна е допустимо само временно при болни хора. ( докато се възстановят за да се хранят по естествен начин)
ШЕСТО:
Според експерт Петрова "всички зърнени, бобови, ядки и семена" са трудносмилаеми. Тоест , излиза , че са ЕДНАКВО трудносмилаеми. Ти, Рекс, на същото мнение ли си , че след една пълна купичка боб стомахчето ти ще се чувства по същият начин, както след същата купичка просо, овесени ядки или киноа?
СЕДМО:
В темата от линка, експерт Петрова казва , че "ВСИЧКИ зърнени съдържат глутен".
А в друга тема дава списъци къде се съдържа и къде -не.
http://nadiapetrova.bg/2014/08/gluten-list/Може би отново неволна грешка.(но все пак става дума за експерт
)
Да, Рекс, блогът на Н.Петрова е "красиво място", но информацията е някак повърхностно представена, нахвърляна..
За това има две вероятни причини:
1. "Без пари -толкова. С пари-повече". Тоест - това тук е колкото да ме забележите. Заповядайте на платена консултация да изясним в дълбочина
2. Просто нивото на експертност е такова.
"Експертът е човек, който знае все повече и повече за все по-малко и по-малко, докато накрая не научи всичко за нищото"