Човешката кръв и плазма имат осмотично налягане 0,9%. То се получава от разтворените там соли. Тези соли позволяват протичането на безбройните електрохимични процеси. Също червените ни кръвни телца живеят при такова налягане.
В болниците често прилагат вливане на т.нар. физиологичен разтвор, който е дестилирана вода и соли ДО ниво 0,9%.
Учебникарският пример, станал известен през Първата Св. В., гласи да не се дава вода за пиене на ранени хора, въпреки техните неспирни молби и дори псувни. При раняване и загуба на кръв, се получава силна жажда. Пиенето на вода БЕЗ соли води до намаляване на това, уж никакво особено, осмотично налягане от 0,9%. То пък причинява пукането на червените кр. телца, няма кой да пренася О2 ииии, човекът умира! Толкова е важно непрекъснатото му поддържане в много тесни граници.
В по-нормално състояние, без да сме имали загуба на кръв, нашият организъм има и способности за защита. Така, ако изпием голямо количество вода през устата и тя отиде в кръвта, за да бъде разнесена по цялото тяло, за да участва в безбройните му потребности, тази вода би причинила рязко и значително намаляване на осмот. наляг. със споменатите последици. За да не става това, организмът ни дава водата "на слив" - ускорява нейното изпишкване. Но тогава тя НЕ извършва главното, за което сме я изпили, не може да достигне всички далечни ъгълчета и затлачени тъкани... В други случаи се получава прилошаване и повръщане - голяма част от водата напуска тялото...
Ако храната е солена, много скоро след хранене (или дори по време!) ще почувстваме желание да пием. И ще пием - ПРЕДИ да е обработена храната в стомаха...
[Те това и правят - търговците - във всички заведения за хранене -
продават ни сол, захар и олио, замаскирани с други, също евтини и понякога вредни или лишени от полезност вещества. И много се учудват, като е си поръчвам дори вода за пиене, че и настоявам салатата да е без сол и т.н.]
Ако сме гладни, ако проведем старателно, правилно и продължително прочистване, организмът ни се връща към действителните си инстинкти. Тогава той без никакви сол, захар, олио, оцет, горчица, кечуп и пр. разграничава коя храна е добра. И я възприема като вкусна. Изобщо думата "овкусявам" (т.е. подобрявам, правя нещо по-добро отколкото го е направил Бог,) е дума заблуждаваща, да не кажа мръсна...
И така, като пием вода, на 1 литър слагаме 0,9 грама сол. Ако не можем напълно да избегнем солта в храната, слагаме по-малко сол във водата.
Колкото и да сме жадни, не пием повече от 4 (четири) глътки вода наведнъж. Чакаме 2-5 минути, проверяваме старателно дали ни се пие още, и, тогава пием пак.