Спамим малко , но ще почакаме да ни се скарат
Мак Доналдс не е само удовлетворяване на физически потребности ,драги дами и джентълмени. Породата хора ,които го посещават, (изключваме децата, за тях е само мода) си внушават, че купувайки нещо именно от там ( дори това да е блудкаво кафе или бездарно кейкче ) си купуват и доза принадлежност към велика миролюбива Америка. ехеййй ! Може картофките да им нагарчат, може кафето да е негърска пот, може в тоалетната да намирсва.. това не е от значение. Важно е че те са вече частица от ЕЛИТА.
Ако веригата беше например украинска и предлагаха съвсем същите натурални и вкусни храни , дали щеше да има и 5 % от сегашния оборот?
И понеже ,както каза canat, това се съзнава от подобни компании, те не си и правят труда да оправят храните си ДОРИ и вкусово. ( какво казват за пресата си е отделен въпрос.. )
Когато имах дълъг ремонт в района на Макдрайв ,редовно черпех работниците с кафе ( в никакъв случай с бира - доспива им се !
) те в един глас предупреждаваха : " Само да не е от Макдоналдс"
Миналата есен пък бях в културна Виена . Там културно затварят ВСИЧКИ заведения за хранене по улиците около 8 вечерта. Едната вечер рязко огладнях към 21ч. викам си - срам не срам, налага се да вляза в Макдоналдс ,няма друг вариант ( единствен си е извоювал да работи до късно ! ) трябва да пъхна нещо в хармоничното си стомахче , че не се изтрайва повече. Купих два различни хамбургера с по едно кюфте в тях. Едното се насилих да го изям, защото беше като подметка и с подобен вкус , но от другото, бога ми, и куче би се извърнало, не ставаше изобщо за ядене! колкото и да си гладен. Викам си , добре че я е нямало тази верига по времето на Моцарт, че иначе кой знае какво щеше да сътвори ... През двете си години по казармите , никога не се е случвало да попадна на по-гаден вкус от колкото това Макдоналдсово кюфте, купено в центъра на Виена. ( "Мария-Хилфер" щрасе )
В подобна "елитна" верига пък, в центъра на Лондон, навремето ,( Burger King) пих най-отвратителното капучино . Такова не биха могли да ти направят ,дори да искат, и в най-долнопробната селска кръчма у нас. Спомням си че специално отидох при продавача и го питахс тъжен глас: "Човече, това ли е наистина най-доброто на което сте способни ? " Той с типичния си заучен захаросан стил ми отговори : " Съжалявам, това е което можем"
По-после се успокоих донякъде , защото се разбра ,че не само в Burger King храната е гадна , това важело за цялата английска кухня.
Викам си " мама му стара, страна ,която произвежсда Ролс-Ройс , Астон Мартин и Ягуар да яде такива буламачи .. "
Така че , Макдоналдс си е жив феномен. Дори месото да се купува от канибалите от Конго , без значение е , щом като искаме да принадлежим към елита
Ама това , че в европейските Макдоналдси този "елит " се състои от изпаднали брадясали имигранти и пъпчиви тинейджъри , е без значение, важно е ,че тук това е ЕЛИТАРНО.
Всеки ден хвърлям поглед като минавам покрай Нашия Макдрайв - денонощно има опашка от скъпи коли и джипове ,чакащи да си получат елитарния пакет и да се слеят с елита
... Аз не съм на неговото мнение в никакъв случай , но навремето Бърнард Шоу каза дословно : " 100 процентовият американец е 99 процентен идиот"
( не знам, може да е имал предвид индианците )
( canat не е такава американка , знам че няма да се обиди
)