Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: ИНТЕРФЕРОН. Какво беше пък това?  (Прочетена 7777 пъти)

бате Бино

 • Заместник админ
 • Hero Member
 • ****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 4053
 • дипломиран рекреативен специалист

Отговаряме :  Беше „нещо”, благодарение на което, сме оцелели като вид !
Преди да разкажа за него , да ви предложа нещо? Имитирайте загриженост и помолете  вашият лекар  да ви отговори – на какво ТОЧНО се дължи факта , че именно в зимния сезон много по-често се простудяваме?  И особено децата и възрастните ? Ама ако може, без  да се спасява с клишета от сорта на  „отслабена имунна система” ..  tooth
Сигурен съм, че той няма да знае . Затова  пък вие ще научите..  :kisss: 
Нещо повече – ще разберете какво е важно, за да ограничите  възпалителните (простудните) заболявания. .
Подразбира се , ще си говорим за имунна система.
 За имунната реакция може да се прочете на много места. Съвсем накратко:  при среща с „враг” ( вирус, бактерия, чужд белтък и  др. , които се наричат АНТИГЕНИ ), имунната система изпраща срещу него  различни свои
( специфични )  имунни клетки– макрофаги, Т-лимфоцити, В-лимфоцити , антитела.  Изпраща  ги в определена последователност и количество, в зависимост от това ,колко  силен и многоброен е „врагът”.  И се започва сражението.. Това е „класическото” обяснение, разбира се , супер опростено. 

Но.., има две сериозни пречки, които  науката все още не може да преодолее ,  и затова  е все още  напълно  възможно човек да умре от грип или друга инфекция. (  Само през 2015 в ЕС от СЕЗОНЕН ГРИП  починаха 150 000 човека. )

Кои са пречките?
1. скоростта на размножаване на патогените ( вирусите)
2.  количеството на патогените .(  
   
 1.  Огромната  скорост на  размножение на опитващият се да се закрепи в организма  нашественик при бавно натрупване на антитела срещу него. Всички средства на имунната система , които имунологията нарича „специфични” ( първостепенни) и които изброихме по-горе,  се отделят  на доста по-късен етап! Не в  момента на заразяването!  Защото им трябва време за да се възпроизведат в нужното количество!  ( А антителата се отделят дори чак в края на болестта!)  Докато през това време врагът се увеличава с шеметна бързина!
Можем да си представим какво би се случило с нас,  ако врагът беше оставен да се размножава с такава огромна  скорост, а имунната система  не  беше изпратила срещу него един принципно по-различен  свой  защитник.
Назоваваме бързоразмножаващият се враг – патогенните вируси. Назоваваме и  тайнственият защитник  – интереферонът!
    В случай на вирусна инфекция, клетките още след 1 - 2 часа от заразяването, започват да отделят интерферон, който трябва да отслаби разпространението на вируса до момента в който  почнат да се отделят  и активират  „основните” имунни клетки (макрофаги, лимфоцити , антитела и всички др.) Закъснее ли интерферонът, вирусът се размножава  с космическа скорост  и за нула време изяжда целия организъм!  Само от един единствен вирус след 5 часа могат да   се получат  10 на  30та степен   вируси-потомци. А организмът ни се състои общо от около  10  на  15-та степен   клетки!
И ако не беше  интерферона, (когото Медицината нарича „неспецифичен” фактор на защита, тоест – второстепенен, ) просто  нямаше да има нужда от „първостепенните” имунни клетки , защото организмът щеше да е изяден за няколко часа само от един единствен вирус! (А знаем,че  когато някой  болен кихне в пълния тролей, от него не излиза само един вирус.. :) )       )
И така, при нашественици, размножаващи се с чрезвичайна скорост, имунитетът разчита практически само на интерферона. Той се явява „първият ешелон”, първият имунен отговор ! Ако нашественикът се увеличава с обичайна скорост ( такива са напр. бактериите)  , тогава защитата се осъществява по обичайната имунологична схема.
 
След като е толкова важен, защо Медицината не наблегне на него за да лекува с негова помощ?
Охоо, наблегнала е , при това отдавна.. Само че вече настъпи отрезвяването , защото в усилията си да създадат „чудо-препарат”  , взеха , че се  престараха , опитаха се за пореден път  да „излъжат” природата и затова се сблъскаха с лоши странични ефекти..
Откритието на интерферона ( 1957)  се смята за най-великото през миналия век!  Това е особен белтък,        ( по-точно – група вещества)  отделян от имунната система в първите часове след заразяване с чужди агенти и най-вече – вируси! Да, организмът изработва и антитела срещу вирусите, но само срещу тези, с които вече се е срещал ! Срещу непознатите вируси, както знаем,  – антитела не се отделят! А и както стана въпрос, те се отделят чак след няколко дни след заразяването! 
  Интерферонът е „универсален” и действа срещу всички вируси.  Но той директно действие върху тях няма! ( И затова вирусите и бацилите  не могат да изградят резистентност срещу него! ) Ролята на интереферона е : да се „сблъска” с нашественика, да го „опознае”,  да предупреди  клетките, съседни на заразената,   за да вземат мерки и  да възпрепятстват  размножението на вируса . Както  и  да подаде  ценни инструкции на останалите имунни клетки – как да преборят нашественика!  Той самият не убива нашественика, но го отслабва, докато се мобилизират вече същинските имунни клетки и го „подметнат” както си знаят :)   
Въодушевен от ефективността и универсалността на интерферона,  Медицинският свят се втурва да го синтезира изкуствено , лабораторно, вярвайки , че като го произведе и инжектира обратно в човека, при това – в големи концентрации, така ще  „излъже” организма безнаказано и ще постигне мечтаните ефекти – да предпази и излекува  организма от всякакви бактерии и вируси.
Но както винаги – много хубаво не е на хубаво .. Оказва се , че това лечение има тежки странични ефекти, които често обезсмислят „лечението”.

   Откъде произтичат „страничните” ?
От това, че за организма ефективен е само  интерферонът, който той сам си произведе! (Нарича се ендогенен.)   Внесеш ли му го отвън  - той го възприема като чуждо тяло ( антиген) , започва да образува антитела срещу него, което от своя страна налага да се вдигне дъпълнително концентрацията на препарата ( тоест -продължава се с опитите да се заблуждава  организма)  като с това само се увеличават страничните ефекти. Производството на лабораторен интерферон е много скъпо, до колкото знам, вече за суровина не се използва даже и човешка кръв, а такава от животни , както и с помощта на генно инженерство.
Освен това , знаем,  че ако организмът си произвежда сам някое вещество,  почнем ли да му „помагаме” и да вкарваме същото вещество  отвън  - той отслабва своето собствено производство, за сметка на внесеното отвън. А от това следват последствия..
Въпреки това и досега лекарственият интерферон във всичките му разновидности (алфа-бета-гама-..    и  под най-различни търговски наименования)  се прилага масирано при много заболявания, вкл. и ракови. ( Там пък въобще няма шансове..Да, Интерферонът  е ефективен  срещу онковируси, но далеч преди те да  предизвикат рак..)
Медиците са наясно с недостатъците на  лекарствения интерферон,  и  че това като цяло не е най-доброто лечение ,  но нали не им се спуска информация за „по-добрите” такива, и .. те си го прилагат и досега,  какво да правят хората..   :))
 
  Доста  по-интелигентни  са опитите на  няколко   изследователски центрове в света да синтезират собствен , човешки интерферон,  който да се произвежда вътре в човека от специално „научени” на това бактерии , който да е евтин, ефективен,  и  без страничните ефекти на  „лабораторния”.  Има сериозни успехи в това направление, но се оказва , че на БигФарма  това  много не й допада.. и затова на такива препарати гласност не се дава. Напротив – даже им се  пречи..
  Добре, а ние как да се възползваме от всичко това?
1.   През зимата  (и когато ни е студено) тялото НЕ отделя оптимално количество интерферон и затова ставаме по-податливи на простуди!  Затова тези , дето казват, че студът убивал вирусите, са прави , но не знаят, че ако не ги е „доубил” , е възможно да имаме проблем именно заради интерферона.  Та именно затова е по-добре  да се обличаме по-топличко :)  А при малки деца , както и при възрастни ( над 60-65 )  той  допълнително  е в по-слаби концентрации! Затова тези групи  боледуват повече и то –доста по-тежко.
2. Интерферонът е част от имунната система.  За която пък знаем, че 70 % се намира в червата. ( там се произвежда "суровината" за имунните клетки ) Затова всякакви нарушения  , дисбактериози и др. в тези дялове на храносмилателната система  се отразяват негативно  на имунното ни здраве. И  не бива да  се подценяват, нищо че лекарите ни успокояват – „ами то всички сега са с колити и гастрити..”
3. Могат да влязат в употреба  препарати , които увеличават производството на ендогенен интерферон и с това да се подпомага имунитета, вместо да се посяга към антибиотици.  Потърсете ги , ще ги намерите :)


ВТОРИЯТ ФАКТОР ( който Имунологията не отчита)  – споменаваме го само накратко, защото той няма отношение към интерферона, има отношение към онкологията.
И той е:  огромно количество едновременно  действащи антигени при отоносително малка скорост на разпространение. В тази роля се озовават всички мутирали и повредени клетки, които в един момент могат да са толкова много , че да не могат да бъдат обхванати от имунната система и да почнат да се превръщат в ракови. Тук на помощ идва друга система , наречена „система  за естествен отбор на клетъчно ниво „ , която трябва да поеме функцията на имунната система, която , виждаме, че често се затруднява с елиминирането на мутиралите клетки. Затова според някои медици ( д-р Марк Яковлевич Жолондз) имунната система даже няма  отношение към вече възникнало онколог. заболяване. Има отношение до момента на възникване, когато става въпрос само за отделни циркулиращи мутирали клетки. След това, когато онкологичното състояние вече е факт, имунната система дори не го разпознава!, а камо ли да се бори срещу него. ("В днешно време нашата имунна система не разпознава който и да е тумор. За нея той е собствена тъкан. "   акад. Давидов, гл. онколог на Русия. )
Но това е тема на друга статия , която смятам да пусна скоро.
« Последна редакция: 06-09-2023, 09:19:34 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

niki

 • Young
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 19
Re:ИНТЕРФЕРОН. Какво беше пък това?
« Отговор #1 -: 28-09-2015, 16:49:54 »

3. Могат да влязат в употреба  препарати , които увеличават производството на ендогенен интерферон и с това да се подпомага имунитета, вместо да се посяга към антибиотици.  Потърсете ги , ще ги намерите :)

Здравей бате Бино,

За какви препарати става дума?

Предполагам, че след като става дума за черва:
2. Интерферонът е част от имунната система.  За която пък знаем, че 70 % се намира в червата. ( там се произвежда "суровината" за имунните клетки ) Затова всякакви нарушения  , дисбактериози и др. в тези дялове на храносмилателната система  се отразяват негативно  на имунното ни здраве. И  не бива да  се подценяват, нищо че лекарите ни успокояват – „ами то всички сега са с колити и гастрити..”

говорим за Стелкор?
Активен

Vov

 • Hero Member
 • *****
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 1102
 • Познай себе си.
Re:ИНТЕРФЕРОН. Какво беше пък това?
« Отговор #2 -: 29-09-2015, 08:48:44 »

Браво Бино, благодаря ти!  :Content_14:
Поредната ценна и отлично "смляна" и поднесена информация!
Вярно, без целия този виртуозно разработен от еволюцията (или от Горе) механизъм на създаване и действие на интерферона изобщо нямаше да доживеем!... Да действа така, че вирусите да не могат да го опознаят и да си изработят устойчивост към него, ми това е върховно!  :Content_14:

Ако може да внеса маалко допълнение.
Тъй като повърхността на носа и устата ни, ръцете и пр. е сравнително малка и една и съща, броят на попадналите "болестотворни" микроорганизми е горе-долу еднакъв - през годините - от детската градина до ресторант, обществен превоз, улица и пр... И там, по тези наши повърхности постоянно попадат неприятелски микроорганизми от всякакъв вид.
Те обаче, имат кратък жизнен цикъл и ако нямат храна, не се размножават, или го правят с малка скорост, което улеснява задачата на имунната ни система.
Още по разтърсващо интересно е (поне за мен), че например по време на война, или в затворите, изобщо не се случват т.нар. "банални" вирусни заболявания. [Случват се обаче други изменения, за изследването и изясняването на които чакащите Нобелови награди са вероятно десетки.]
Тоест, при наличие на постоянно действащи най-мощни външни дразнители като "...моят приятел вчера го убиха, утре може да съм аз..." състоянието на духа е такова, че всеки попаднал банален микроорганизъм бива убиван незабавно.
В обичайния ни живот нямаме такива стимули и мнозина се заразяват. При студено време наличието на храна за вирусите в телата ни придобива много голяма важност относно ще се разболеем ли или не.
Храна за вирусите се явява всичката непреработена, неизхвърлена  "нечисть", която постепенно затруднява, забавя обичайните и присъщи процеси и функции на клетки, органи и системи...
Тоест, в напълно чистото и духовно извисено същество (тяло, душа, дух) хем няма храна за бързо развитие на непрекъснато попадащите всякакви вируси и бактерии, хем интерферон и следващите защитни линии и механизми действат много пъти по-ЕФИКАСНО.
И такъв човек живее здрав, възможно и щастлив... :kisss:

В действителният ни живот обаче, се случва да се замърсим по множество начини. За това е много добре да имаме помощни средства, които да ползваме, особено в напрегнати обстановки.
И ако тези средства са и безвредни, че и действат, още по-добре.
Още веднъж Бино, благодаря ти за просветителството, продължавай така! :)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

stan73

 • Jr. Member
 • **
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 87
  • Photography by Stanislav Sterev
Re:ИНТЕРФЕРОН. Какво беше пък това?
« Отговор #3 -: 03-09-2016, 03:30:53 »

И аз много благодаря за ценното и систематизирано инфо !

Ветом България

 • New
 • *
 • Неактивен Неактивен
 • Публикации: 5
  • Ветом България
Re:ИНТЕРФЕРОН. Какво беше пък това?
« Отговор #4 -: 31-03-2018, 13:33:44 »

"Доста  по-интелигентни  са опитите на  няколко   изследователски центрове в света да синтезират собствен , човешки интерферон,  който да се произвежда вътре в човека от специално „научени” на това бактерии , който да е евтин, ефективен,  и  без страничните ефекти на  „лабораторния”.  Има сериозни успехи в това направление, но се оказва , че на БигФарма  това  много не й допада.. и затова на такива препарати гласност не се дава. Напротив – даже им се  пречи.."
 
Много полезна статия.  Smiley
Препаратът Ветом, е  този при който се отделя интерферон, алфа2 , левкоцитен, по естествен  начин, от собствени бактерии в чревния тракт.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.07 секунди с 24 запитвания.