Приятелю TodHuk , аз лично не влагам в това емоции- "да се сърдя , да упреквам"..,( предполагам, че и останалите са така
) Само констатирам , понеже такъв ми е кодът още от дете - да се опитвам да си обяснявам нещата и явленията
(Този подход ми е спестил много ядове през годините
)
Разбира се , че всички сме невежи в много области. Няма как да сме учили и хладилна техника, и счетоводство, и програмиране и строителство.. и т.н.
Обаче , точно в областта "Медицина и здраве" имаме интересен казус, който го няма в другите области
Тук , (като изключим хирургията , спешната помощ , диагностиката и донякъде микробиологията ) на практика специалист няма как да има
Което автоматично ни ангажира ние самите да си станем "специалисти" , ако искаме да си помогнем. А и да не допускаме да ни навредят!
ЛИЧЕН (тъжен) ОПИТ:
Навремето, на 17г (през 1985) бях при баба ми в Разград. Появи ми се хрема. Обикновена. Естествено, това не ми е приятно и отивам на лекар УНГ за да ми я излекува. Млад , наперен някакъв, още ми е пред очите..Той заключи, че съм имал синузит. Вика:"Лоша работа...ще отиде с месеци..Обаче аз мога да те излекувам за няколко минути, ако се съгласиш" . Учил съм математика, викам си -"няколко минути е за предпочитане в сравнение с няколко месеца.. " Доверявам му се.
Уникалното му лечение се състоеше в пункция - с една голяма и дебела игла да ми пробие черепа отпред през носа и така да източи секретите , след което от синузита нямало да има хабер.! Още помня как изхрущя като ми заби тази игла
Никакви секрети не видях да изтичат, но нямало проблем, ме успокоява докторчето.
След няколко дни получавам силен кръвоизлив от носа и трябваше да вляза за няколко дни в болницата, защото не могат да ми спрат кръвта. Помня, натикваха ми едни тампони с дължина по една педя. (Помня в отделението имаше хора с по 20 пункции! Велико лечение, няма що..)
Кръвта спря , но след това 10-15 години левият синус ме боля, като си наведа главата, усещам да ми се подува там мястото. Разгеле , болката вече я няма, но и сега ( 34г. от тогава!) в легнало положение лявата ми ноздра се запушва от нещо.
Помня ,майка ми и баща ми как ми се караха: "Как съм можел да бъда толкова тъп, че да се съглася? "
Прави са били и затова сега гледам да не съм толкова тъп
До колкото мога , помагам в това начинание и на другите
При това - безплатно , както се знае, просто си имам някои "сметки за разчистване"