Ей, Кристиянчо , като муха в кошер си , значи ! Щем не щем , явно ще си имаме „работа” с теб още дълго време
защото кофти - вече не те тегли към кръчмата
Както казваше дядо ми в подобни случаи : „ Такъв ще го харесваме ...„
Понеже и в бъдеще в кошера ще попадат мухи ( както предрекохме още отдавна, при откриване на неспецифичните за форума теми ) а сигурно и други „несвойствени” хвърчащи твари, нека да дам пак моите аргументи по въпроса .( щом си ме обявил за най-мъдър, значи ти поне ще се вслушаш в тях. Благодаря ти за комплимента , но не разчитай на него за смекчаване на критичния ми
по същество тон
Първо, нека да уточня ,че тук не разглеждаме личността Кристиян . Ти може да си прекрасно момче - за мама и татко , за приятелите си, ДОРИ и за нас , ако те срещнем при други обстоятелства или житейски ситуации. Тук разглеждаме присъствието ти в
този сайт и на
тази база даваме становището си . ( Точно както и в училище – ако си добър по физика, това не те прави автоматично добър и по рисуване )
1. Значи , какво правиш ти :
В сайт ,където се акцентира върху пречистването, казваш : „ Не се чистете ! безсмислено е ! „ .
В сайта на ловците ще кажеш : „ Не убивайте, грехота е ! ” .
В тунинг.бг ще кажеш : „ Не си тунинговайте колите, прецаквате двигателя ! ” .
В ланчия.бг ще кажеш : „Не си купувайте италиански коли, боклуци са !„
В бгмама ще кажеш : „ Не раждайте, земята е пренаселена! „ ......
При това го казваш по твой си начин , с който вече се запознахме
Естествено е ,че не можеш да очакваш плод там, където си посял плевел. А после си недоволен от реколтата..
Добре , съгласен съм да имаш контрамнение , ( аз също доста често имам) ,но извади аргумент , подготви се. А не само с емоция и общи приказки. И кръчмарски бабаитлък... Иначе какво следва ? – ами по този начин ще ставаш за майтап , а това не е целта на никого тук. Защото тук не е селска пивница , малко по-високи са изискванията към присъстващите. Не е задължително да са максимално знаещи, нито максимално образовани, но е предимство
за самите тях да имат добрият тон, добрите маниери..
Айде още нещо мъдро да ти кажа безплатно
: В което и да е обкръжение да попаднеш , ако дори веднъж се изкажеш по тема , по която не си компетентен , А ДРУГИТЕ СА , резултатът ще е такъв , че после за каквото и да се изказваш ,дори да си суперкомпетентен , няма да те вземат насериозно, защото вече си се „изложил „ веднъж./ " Не се преструвай на куц пред куци. " /
( Подобна е ситуацията и при спор. Дори да имаш най-желязната теория, ако дадеш слаб пример и опонентът ти го обори , теорията ти пропада, без значение колко е добра. Просто примерът става „част от цялото” ) Така и тук -
ти , твоят стил и твоят аргумент ставате едно цяло. Дори един от компонентите да не е на ниво -и край - това събаря целият ти имидж, колкото и добър да е аргументът ти.
Затова където си слаб - трай си. По-добре кажи – „това не го разбирам” . Няма да се изложиш. Напротив – това ще засили уважението към теб ,когато дойде ред да покажеш къде наистина си силен!
(То е нещо като да пръднеш шумно на първа среща с гадже.
Върви й обяснявай после ,че иначе си пълен с добродетели... Друго е когато го направиш след 15 месеца, когато тя вече се е убедила ,че такива наистина съществуват и заради тях може да се опита да те търпи ...
)
2. Както разбрах, ти предлагаш да има повече идейни линии в този сайт ? (тоест по-широк спектър от теми) По принцип идеята не е лоша , но се оказва ,че на практика тя не се реализирва така добре ,както ако идейната линия остане САМО ЕДНА – каквато е сега.( с изключение на ония "вредните" теми за религия и езотерика) Причините са следните:
Първо – колкото по- разностранни са темите , толкова по-вероятно е да се проявят различията между хората. А нашата цел не е да си „уеднаквяваме различията „ или да се караме по това ,което ни разединява , а да си хармонираме и сътрудничим по това ,което ни сближава! За да се случи това , трябва да се плати определена цена . Именно запазване на основната идейна линия на сайта ще бъде тази цена !
Забележи в кои теми са най-големите спорове . Стана въпрос за хомосексуалност – хоп, веднага наскачаха обидени – то било обидно да се наричат така, те били дискриминирани ..цяла излишна дискусия.. Стана въпрос за религия – пак се надигнаха враждебности.. има Бог, няма Бог, ама как се казва , ама защо не го виждаме.. Стана въпрос за Нов Световен Ред – айде пак – кой чел, кой недочел – всички имат мнение. ( Като дечицата в „малък коментар” по бтв- всичко знаят. Едно не каза – „не знам, мамка му”
)
Лично наблюдение: Забелязал съм, че добра дискусия става ,когато има примерно до 20-30 % разминаване. И то е здравословно. Но когато то е 100% , дискусията вече не е полезна , отделят се прекалено много хормони, които пречат на здравословното изслушване и асимилиране на информацията.
Второ- ако се включат допълнителни теми ,както ти искаш – в тях голяма част от хората тук ще бъдат по-малко компетентни. Но ще се блазнят да дадат мнение, (уверени на база на компетентността си
по други теми ) и така ще влязат в противоречие с другите , които са по-подготвени . Не че има лошо , но все пак целта не е да сме постоянно във спор, нали ?
( Например един „цайтгайст” не дава основание да се считаш образован по въпроса за религията. Щом в тоя филм я оплюли , значи е така. Или пък за Новия ред- изгледали 20 мин. филмче – и айде, ние вече знаем достатъчно ,можем да поспорим.. )
От друга страна „допълнителните” теми привличат нахъсани индивиди, които обаче са си силни
само в тези „допълнителни теми” . А другите , „основните теми” – като здравословно живеене, одухотворяване, пречистване не ги вълнуват много-много. Ти самият кацна тук по повод темата за религията. Верно ,тя има много общо с ценностите на сайта и затова беше допусната от модераторите, но дискусиите се отплесват извън допирните й точки със сайта. ( Първите ти два поста са в нея. После се заозърта и за друго интересно , но май не намери ..но понеже вече беше набрал инерция, сега не можеш да спреш .. .
) .
Затова пак казвам , ако искаме сайтът да си тежи на мястото, трябва да е „ тясно специализиран” (Така е навред- и в търговията ,и в пресата... В „Практикер” има всичко, но най-добрите инструменти , тапети, бои, градински помпи и т.н не са в него, а в специализираните за това магазини. Там и квалификацията на продавачите е друга, могат да те предпазят от грешен избор.
Най-добро вино или ракия ще си купиш от специализиран магазин за алкохол, а не от Кауфланд или Билла.
В пресата също – лозари, състезатели, маниаци на оръжия, на секс – имат си нишичката и там си попръцкват дружно на воля- всеки в своята си нишичка , под одобрението на събратята ..) Градинарят не се интересува от мощността на колата на колегата си лозар, аудиофилът не се интересува дали колегата му аудиофил пости , а с какъв кабел са свързани колоните му към усилвателя...
Затова е това „разделение” : Всеки да си постели чергичката там ,където му е мястото.
Където ще го „ разпознаят „ като свой! !
3. Ако си обърнал внимание , във форума има графа „членове” ? Някак механично подхождаме към регистрация като „членове” обаче. Каква е идеята за членството обаче? Да си член означава да си
съмишленик. Няма как да си член ако не споделяш основните идеи на сайта. Влиза в противоречие със смисъла на думата. Затова препоръчах на Мер да направи това, което е и по другите сайтове ( напр. в xnetbg ) : който пуска постове обратни на постулатите на сайта – да се трият на момента. Особено от сорта „ вие луди ли сте да чистите черен дроб” . Такива постове са излишни, а пускащите ги няма как да са „членове” . Все едно рояк пчели да приемат за член конска муха ! Нека да четат, да си мислят, ако се почувстват съпричастни , да заповядат. НЯМА НУЖДА от такива „мнения”, зад които не стоят аргументи , а само първосигнална примитивна емоция.
Според мен дори и доктори , стоящи на противоположни позиции не би трябвало да са "членове" . Те ще са членове във фарамацевтични и в лекарски форуми.
Да си компетентен не е достатъчно за едно "членство". Нужна е и
съпричастност! . Тя е даже по-важна от самата компетентност. Предпочитам някой ,който иска да бъде в услуга, но не знае как, пред някой , който знае как , но не иска. (Защото първият може и да узнае !
)
4. Името на сайта не го гледай. Не е задължително да има причинно-следствена връзка. В София от много години има клуб с име „ Общество без граници” Нещо да ти говори ? И на мен не, но знам какви са приоритетите в него, бил съм и там : Събират се в едно помещение добро количество сами мъже , жени и двойки - за тихи игри... ама даже и името си не спазват- уж без граници, а не ми разрешиха дори да гледам. И тях някой трябва да научи на маниери.
Това по-долу е старият ми пост от друг раздел, но пак по темата , прочети го и него. Както виждаш, отделих достойно време и усилия да ти кажа съвсем приятелски и с уважение някои неща , защото такъв си се харесвам.
Това е моят жест към теб.
Важно е обаче не само ние да си се харесваме !
В този форум ако има дискриминация, то значи в останалите е направо хитлеризъм
Това е сигурно най-либералния форум
Обърнете внимание, даже няма написани строги правила за общуване . Има някои препоръки ( които се появиха даже впоследствие) но съвсем деликатно казани ( няма как, щом като са от създателката на сайта) и абсолютно без стресиращият ефект , който изпитваш когато се регистрираш по други сайтове - там на цели страници е описано с категоричен тон какво може и какво не може там. В xnetbg например( който е силен сайт също) когато се регистрирваш трябва да обясниш, защо смяташ че си подходящ за този форум. И изрично е казано :
Ако принципно не си съгласен с идейната линия на форума и пускаш "обратни " мнения , те изтриват без обяснения !
Хората са се светнали ,че иначе има риск сайтът им да се превърне във " за всеки по нещо- всичко по 1 лев. " . Тоест място за убиване на време при това по посредствен начин. ( Нещо като бгмама - там разбират от плетене на една кука до
торсионни полета и вибрационни редове )
Нормално е да не сме компетентни навсякъде. Както е казано : " Всички сме невежи, но в различни области "
Затова е хубаво човек да се усеща сам.. Да присъства там, където има какво да каже. Където ще го чуят и оценят. И където ще очакват да го чуят ! Така удоволствието ще е взаимно. Споделено. А знаем, че взаимните удоволствия са най-хубави
Освен това , трябва да имаме предвид ,че която и да е структура , за да се съхрани такава ,каквато е била първоначално като идея ( а и каквато я желае болшинството) - трябва да има дисциплина. Няма как. Затова е редно да се съобразяваме с мнението на модераторите. Те го правят за общото добро, не за тяхно лично .
Има поговорка - " На чужда каруца щом седиш - чужди песни ще пееш ! "
( Като си купим наша ,там може и АС /ДС на флейта да си свирим )
Макар че едва ли някой се чувства чужд тук.
Освен това , ако наистина ни е приятно тук, малко ( а дори и повечко) дисциплина не би трябвало изобщо да ни притеснява. ( мен лично ни най-малко )
"ПРиятният товар не тежи "
Виж, ако не не ни е приятно, тогава и големината на буквите могат да ни дразнят ..
.. и "дискриминират "