Здравейте! И според мен е полезно да има във форума информация по тази тема. През пролетта, когато правим салати или смутита с листни зеленчуци започвам да търся рецептата за миене на зеленчуците. По темата имам следното инфо, преписвам го дословно:
"Листните зеленчуци се изчистват най-напред от повредени и изгнили части и попаднали треви и после се плавят няколко пъти във вода. За отстраняване на глистните яйца листата се накисват 15 минути в солен разтвор – 1 шепа (100 г) сол на 5 л вода, а за отстраняване на бактерии, коли бактерии и гъбички – 15 минути в разтвор от 1 л вода и 60 г лимонтузу. След това се изплакват обилно с вода и се отцеждат.
Плодовите зеленчуци се изплакват старателно под течаща вода.
Кореноплодните зеленчуци се изчистват от повредените части, измиват се с четка и сапун и се потапят за 10 секунди във вряща вода, за да се отстрани и най-малката зараза. По възможност кората не се бели, а се остъргва с нож.
За плодовете обикновено е достатъчно да се измият добре с течаща вода. Ако са пръскани с химични препарати (пестициди), трябва да се мият с топла вода и сапун или да се белят.
Плодовете и зеленчуците не бива да се киснат продължително време във вода, тъй като се разтворят съдържащите се в тях минерални соли и водоразтворими витамини. По същата причина те се мият преди да се белят и да се режат."