Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: мед и суровоядство  (Прочетена 21739 пъти)

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:мед и суровоядство
« Отговор #40 -: 24-03-2010, 22:41:39 »

Мед:
Уважавам и обожавам труда на пчелите. За да елиминирам човешкия фактор и измамата при меда, купувам цялата пита и режа парченца  сладка дъвка. Там където восъчната пита пречи ползвам чист мед от тенекия, купен от роднина.  Човекът е паразит на тази планета. Растенията не растат за да бъдат изядени от някой. В природата има конкуренция между видовете или борба за живот.
« Последна редакция: 27-03-2010, 13:21:06 от Ortodoksalen_Anorektik »
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
« Отговор #41 -: 07-04-2010, 16:54:38 »

Така, а сега сериозно  :). Разбирам логиката ти, достатъчно добре известни са ми и примерите с йоги, живели по 15 години само от слънчева енергия и тибетски монаси на фотосинтеза. Май съм склонна да повярвам, но от друга страна коя е основната причина да остаряваме? Ами... кислорода. => Дай да го спрем!!! :-\
Виж сега, приятелю, и аз, и ти ще умрем 1 ден. Съжалявам, че го разбираш от мен, може би сега ти е тъжно  :'(. Дали ще ядеш плодове или не - няма да промениш изхода. Може да си цоцкаш сокчета цял живот или да пасеш трева по поляната с кравите, но пак това ще е краят. Тъжно.
Дето вика един мой приятел, един живот ни е даден, все някак ще го избутаме, нъл` тъй? Не е ли малко по-добре да се концентрираме повече върху процеса на самия живот и да си го направим по-приятен, отколкото върху това как да отложим изхода му (и да се вайкаме от този факт)? В крайна сметка всеки сам си избира, никой не ни кара да се храним...
И аз мога още ей сега да спра да се храня. Само дето съм провеждала вече 15-дневно гладуване на вода и знам, че по някое време вече някак си не става ;). Почват да ти треперят краката и да залиташ като пиян... Особено ако искаш и да учиш, работиш, разговаряш/общуваш с хора, спортуваш и т.н. Явно не всички могат (а и искат) да станат от раз като "хората по света, които съществуват пълноценно без каквато и да е нужда от храна или вода". И още веднъж ще съжаля старата сто-годишна баба на село, която яде плодове, мед и кисело мляко - наистина е жалко да живееш цял живот в заблуда  :surpris_25:. Все пак, колкото и да ни е неприятно, това е положението - съвременният човек живее в общество (и по-специално, в една Европейска, Христианска цивилизация) с всички произлизащи от това плюсове и минуси. На когото не му понася - да се изнася. Ако не ни харесва и искаме да достигнем онова висше духовно равнище, на което онези хора могат спокойно да фотосинтезират, трябва да зарежем всичко и да ходим по горите (в Индия, Тибет, или където там има достатъчно тишина, спокойствие, природа и никой, който да ни саботира). Другият вариант е просто да живеем както досега. Пример: ето, сега затварям форума, изключвам лаптопа, ставам от пейката, на която съм се насадила в Докторската градинка и отивам да живея. Да се забавлявам, да се радвам на пролетта, хората които са ми приятни, и всичко, което ме радва  8)... и пет пари не давам колко ще ми навредят плодовете, или каквото и да е там, с което се храня; нито пък дали ще доживея сто години, или още докато пресичам улицата ще ме сгази ТИР. Продължителността на живота за мен никога не е била от значение, а качеството му (важно е не колко, а как живееш). Здравето може да бъде идеално средство (за качеството на живота - за да не си губиш ценното време за забавление пред кабинета на джипи-то, или в аптеката), но никога - самоцел. Хич не ми дреме на шапката колко ми вреди "прекарването на разни неща през системата", ако някъде в прекаленото старание да не го правя съм си забравила живота.
Вики, човекът не ти говори за продължителност. Напълно прав е. Каквото и да ядем, то задръства в определен размер.
Какво като си гладувала? :surpris_23: Някои основни изчиствания изобщо не си ги минала. Духовно, доколкото знам не се занимаваш с нищо. А тези дето спират храната, започват години по-рано със взиране в слънцето. В един момент биохимията им се променя и започват да преработват слънчевата енергия в жизнена. Става както при храненето, само че не се задръстват с нищо. Това е по-висше равнище на живеене.
Както спомена Бенато, духовният аспект е много важен.
Мнозина от суровоядците се надяваме един ден да станем бретарианци(слънцеяди). Иначе не ми се мисли как ще хапваме храни пълни с ГМО :surpris_23:

Все пак, колкото и да ни е неприятно, това е положението - съвременният човек живее в общество (и по-специално, в една Европейска, Христианска цивилизация) с всички произлизащи от това плюсове и минуси.
Прекалено грубо би стоял коментарът ми, относно тези 3 думички(Европейска, Христианска цивилизация), затова ще си го спестя в момента.
Вики, в тоя университет май яко ви промиват мозъците tooth
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
« Отговор #42 -: 08-04-2010, 14:28:26 »

Така, а сега сериозно  :). Разбирам логиката ти, достатъчно добре известни са ми и примерите с йоги, живели по 15 години само от слънчева енергия и тибетски монаси на фотосинтеза. Май съм склонна да повярвам, но от друга страна коя е основната причина да остаряваме? Ами... кислорода. => Дай да го спрем!!! :-\
Виж сега, приятелю, и аз, и ти ще умрем 1 ден. Съжалявам, че го разбираш от мен, може би сега ти е тъжно  :'(. Дали ще ядеш плодове или не - няма да промениш изхода. Може да си цоцкаш сокчета цял живот или да пасеш трева по поляната с кравите, но пак това ще е краят. Тъжно.
Дето вика един мой приятел, един живот ни е даден, все някак ще го избутаме, нъл` тъй? Не е ли малко по-добре да се концентрираме повече върху процеса на самия живот и да си го направим по-приятен, отколкото върху това как да отложим изхода му (и да се вайкаме от този факт)? В крайна сметка всеки сам си избира, никой не ни кара да се храним...
И аз мога още ей сега да спра да се храня. Само дето съм провеждала вече 15-дневно гладуване на вода и знам, че по някое време вече някак си не става ;). Почват да ти треперят краката и да залиташ като пиян... Особено ако искаш и да учиш, работиш, разговаряш/общуваш с хора, спортуваш и т.н. Явно не всички могат (а и искат) да станат от раз като "хората по света, които съществуват пълноценно без каквато и да е нужда от храна или вода". И още веднъж ще съжаля старата сто-годишна баба на село, която яде плодове, мед и кисело мляко - наистина е жалко да живееш цял живот в заблуда  :surpris_25:. Все пак, колкото и да ни е неприятно, това е положението - съвременният човек живее в общество (и по-специално, в една Европейска, Христианска цивилизация) с всички произлизащи от това плюсове и минуси. На когото не му понася - да се изнася. Ако не ни харесва и искаме да достигнем онова висше духовно равнище, на което онези хора могат спокойно да фотосинтезират, трябва да зарежем всичко и да ходим по горите (в Индия, Тибет, или където там има достатъчно тишина, спокойствие, природа и никой, който да ни саботира). Другият вариант е просто да живеем както досега. Пример: ето, сега затварям форума, изключвам лаптопа, ставам от пейката, на която съм се насадила в Докторската градинка и отивам да живея. Да се забавлявам, да се радвам на пролетта, хората които са ми приятни, и всичко, което ме радва  8)... и пет пари не давам колко ще ми навредят плодовете, или каквото и да е там, с което се храня; нито пък дали ще доживея сто години, или още докато пресичам улицата ще ме сгази ТИР. Продължителността на живота за мен никога не е била от значение, а качеството му (важно е не колко, а как живееш). Здравето може да бъде идеално средство (за качеството на живота - за да не си губиш ценното време за забавление пред кабинета на джипи-то, или в аптеката), но никога - самоцел. Хич не ми дреме на шапката колко ми вреди "прекарването на разни неща през системата", ако някъде в прекаленото старание да не го правя съм си забравила живота.
Вики, човекът не ти говори за продължителност. Напълно прав е. Каквото и да ядем, то задръства в определен размер.
Какво като си гладувала? :surpris_23: Някои основни изчиствания изобщо не си ги минала. Духовно, доколкото знам не се занимаваш с нищо. А тези дето спират храната, започват години по-рано със взиране в слънцето. В един момент биохимията им се променя и започват да преработват слънчевата енергия в жизнена. Става както при храненето, само че не се задръстват с нищо. Това е по-висше равнище на живеене.
Както спомена Бенато, духовният аспект е много важен.
Мнозина от суровоядците се надяваме един ден да станем бретарианци(слънцеяди). Иначе не ми се мисли как ще хапваме храни пълни с ГМО :surpris_23:

Все пак, колкото и да ни е неприятно, това е положението - съвременният човек живее в общество (и по-специално, в една Европейска, Христианска цивилизация) с всички произлизащи от това плюсове и минуси.
Прекалено грубо би стоял коментарът ми, относно тези 3 думички(Европейска, Христианска цивилизация), затова ще си го спестя в момента.
Вики, в тоя университет май яко ви промиват мозъците tooth

Петко, здрасти :). Чак сега ти видях отговорът... впрочем, май си го пуснал малко по-късно, отколкото аз поста си. Както и да е...
1. Не, в тоя университет не ни промиват мозъците - първо, аз не смятам че имам кой знае колко мозък за промиване  tooth, и второ - и да имам, не бих си го дала... Това, което ти цитираш горе, си е мое лично мнение... И не живее ли българинът в тъкмо такова общество? Ако желаеш, ще го разискаме по-подробно в скайпа, за да не разджльонгаме хептен темата за меда (така и така се отклонихме).
2. Това "духовно не се занимаваш с нищо" не ти ли се струва малко пресилено? ??? А ти с какво духовно се занимаваш (като оставим настрана йогата)? И това май не е много много за обсъждане тук...
3. Относно поста на HoManik - може и да е напълно вярно, но не виждам как средностатистическия градски човек би направил това сред мръсния въздух, стресовете и купищата пречещи фактори - с една дума, подкрепям Бенато. Може би отговорът ми към поста прозвуча малко грубо, признавам - извинявай, Емо. Просто... не се сдържах  :).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Томирис

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
« Отговор #43 -: 08-04-2010, 19:13:33 »

Мед:
Уважавам и обожавам труда на пчелите. За да елиминирам човешкия фактор и измамата при меда, купувам цялата пита и режа парченца  сладка дъвка. Там където восъчната пита пречи ползвам чист мед от тенекия, купен от роднина.  Човекът е паразит на тази планета. Растенията не растат за да бъдат изядени от някой. В природата има конкуренция между видовете или борба за живот.

Откъде намираш цялата пита ако не е тайна? Яла съм пчелна пита и това определено е едно от най-вкусните неща на света, обаче не знам тая която я продават на пазара при медарите до колко е 100% истинска.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #44 -: 09-04-2010, 01:03:09 »

Мед:

Откъде намираш цялата пита ако не е тайна? Яла съм пчелна пита и това определено е едно от най-вкусните неща на света, обаче не знам тая която я продават на пазара при медарите до колко е 100% истинска.

Цената на една пита е 25 лв. купувам ги като обикновен клиент без връзки.  И си въобразявам  пчелите да са хвъркали от цвят на цвят, а не от паница с захар на паница с глюкозо фруктозен царевичен сироп.
Също ми хрумна да не е чак толкова сложно да изцентрофужиш питата и после да я охладиш и залееш празните килийки със добре загрят течен мед от минали години и после да залееш с разтопен восък за запечатване или да напръскаш с такъв . Знам ли в България живея.

Вики не разводняваш темата но едва ли Петко ще се открие за да каже предполагаеми неща в ефир.
Ако той каже защо се е хванал на копанарско индийската въдица аз ще кажа защо я напуснах. 
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

benato

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
« Отговор #45 -: 09-04-2010, 13:15:05 »

Кажи де,защо заряза йога и до къде беше стигнал ;)
Много ще е интересно.
Активен

GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #46 -: 09-04-2010, 15:06:52 »

Мед:

Цената на една пита е 25 лв. купувам ги като обикновен клиент без връзки.  И си въобразявам  пчелите да са хвъркали от цвят на цвят, а не от паница с захар на паница с глюкозо фруктозен царевичен сироп.
Също ми хрумна да не е чак толкова сложно да изцентрофужиш питата и после да я охладиш и залееш празните килийки със добре загрят течен мед от минали години и после да залееш с разтопен восък за запечатване или да напръскаш с такъв . Знам ли в България живея.

Вики не разводняваш темата но едва ли Петко ще се открие за да каже предполагаеми неща в ефир.
Ако той каже защо се е хванал на копанарско индийската въдица аз ще кажа защо я напуснах.

Хора, има ли втори човек след Вики, който да смята, че живеем в европейско християнско общество?  :surpris_23: :Content_4 - emotloader:
Орто, отговорих доста подробно точно на този въпрос за фитнеса и за йогата по питането на Деси ;) Нещо забравяш май ;D
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди

Томирис

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Лунатик!
« Отговор #47 -: 09-04-2010, 15:59:52 »

Цитат
Хора, има ли втори човек след Вики, който да смята, че живеем в европейско християнско общество?
Тия три думи са самоизключват. Но, за да не плюя световните религии ще кажа, че жиеем само в балканско постсоциалистическо стадо.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #48 -: 09-04-2010, 19:34:08 »

Добре, понеже темата се извъртя в тази посока, нека се опитам да обясня по-подробно (за Петко, Томирис и всички останали скептици) защо според мен живеем именно в Европейска християнска цивилизация, пък нека всеки сам си решава какво мнение да има по въпроса.

Първо - основните 2 значения на думата "цивилизация" са: 1. развитие на човечеството; и 2. културен модел, който, по силата на определени обстоятелства, е станал нормативен за обществото. В този смисъл, цивилизацията е процесът на развитие на обществото, но в контекста на тази обща представа познаваме много цивилизационни модели - Гръко-Микенска цивилизация, Римска цивилизация, Европейска цивилизация; цивилизация на Двуречието; Древноиндийска цивилизация и т.н. До днес науката културология много добре познава около 340 култури и е запозната с над 900! По понятни причини, теоретично всяка от тези култури би могла да стане цивилизационен център. Днес, обаче, ние живеем в така наречената Европейска цивилизация, която в периода 14-16ти век, Ренесанса, с помощта на барута и мускета, налага Европейската култура като универсална - завоюването на Новия свят, раждането на новата Британска империя, експанзията на Британската империя - включително и завладяването на Индия; експанзията на Руската империя и т.н.
Основа на този цивилизационен модел е Европейската култура. Възникнала на няколкостотин километра от София м-у другото, по крайбрежието и островната част на днешни Турция и Гърция, тази Европейска култура, тогава Старогръцка, еволюира по силата на обща митология. За около 500 години тази обща митология обединява над 40 племена, намиращи се на висша степен на варварство и, с появата на градовете-държави - полисите - и налагането на робовладелската обществено-икономическа формация, започва историята на Елинската цивилизация. Кризата на тази цивилизация е свързана с "експеримента" на Александър Велики (от някаква гледна точка, шоп по произход  ;D) създал робовладелска империя, вместо традиционния град-държава. Около 5 в. пр. Хр. изгрява звездата на Рим - започва историята на Римската цивилизация (в културата, "Елинистичен" период). Рим глобализира обществото, завладявайки познатия свят, превръщайки Римското законодателство (Римско право) в основа на този свят и по-късно, за нуждите на управлението, приема Християнската теоцентрична митология като официален държавен култ. С приемането на Християнството (дълбоко анти-робовладелско по своята същност), съдбата на Римската империя е предопределена. След падането на великата Римска империя, източния клон Византия става център на Православното християнство, а бившите Римски колонии на запад се превръщат в Средновековни християнски държави на Католическия свят, с център Рим (Ватикана). Така провинциите на Римската империя оформят картината на глобалния средновековен свят (медиавистика - наука за изследване на средновековната култура), който е християнски, независимо от различните християнски версии, оформени още на Никейския събор, 325 г. Средновековния християнски свят продължава своята експанзия (кръстоносните походи), "изнасяйки" християнството и околчателно налагайки го по земите на някогашната Римска империя. Ренесансът започва с Великите географски открития - той не е "криза на християнството", а криза на църквата като институция и сложен исторически процес, в резултат на който, феодализмът като обществено-икономическа формация се заменя с ново буржоазно общество.
С разпадането на Османската империя, процесът, започнал от епохата на Ренесанса  е окончателно завършен - Европейският свят, изграден на базата на Европейската култура става цивилизационен център. Тази цивилизация е Европейска по дефиниция, Християнска по митологична (религиозна) идентичност (както знаете, възникването на всяка митолотия налага три нейни основни функции - тя е 1. религия, 2. законодателство, и 3. всичко останало - изкуство, наука и т.н.). В този смисъл, съвременното глобализирано общество се гради върху Европейската култура (Старогръцка, Римска, Средновековна, съвременна - това са етапите в развитието й) и доколкото тя е християнска, съвременното законодателство на света, нормативно се гради върху Десетте Божи заповеди на теоцентричната християнска митология (от "не убивай", до "кради по-малко"  :whistling2 - emotloader: tooth). И доколкото християнската митология започва с Вехтия завет, а той, на свой ред - с Петокнижието на Моисей - от това Петокнижие започват живота си три модерни религии-сестри, които скандално се превръщат във врагове: Юдеизъм, Християнство, Ислям. По понятни причини, основните постулати, ценностна система и закони на християнството, в една или друга степен рефлектират и в Юдеизма, и в Исляма. И доколкото други далеко-източни теоцентрични митологии, по дефиниция, като теоцентрични, притежават идентични черти, оказва се че християнската култура, наложена от конквистадорите с помощта на барута и мускета и изнесена от Европейската икономическа експанзия далеч извън границите на Европа, не предизвиква съществени спорове и конфликти и в пространството на други традиционни теоцентрични митологии (ведическа религия, будизъм и дзен-будизъм и т.н.). Може би това обяснява и своеобразната културна експанзия на Европа, довела в културологията до понятия като "Европейска цивилизация от Американски/Австралийски и пр. тип".  

Обобщение - независимо дали това харесва някому или не, днес ние живеем в пространството на Европейската цивилизация, което не е определено от географския фактор, а от историческия процес. ООН е приела тази позиция и преди повече от 5 десетилетия, във Всеобщата декларация за правата на човека, формулира принципите на една европейска по същество, хуманистична по дефиниция, християнска по религиозни традиции цивилизация, законодателството на която е нормативно и задължително за света - независимо дали това харесва на света или не...
И ако света, мотивиран от своите исторически, регионални или културни традиции, реши например да практикува на територията на някоя суверенна държава геноцид, войските на военния блок НАТО и ООН, тутакси го убежадат колко дълбока е неговата грешка  ;). Подобен механизъм на убеждение бе приложен на няколкостотин километра от България, на територията на остатъчна Югославия например, както и на територията на Ирак... И каквито и да е хуманитарни, анти-глобализационни, наднационални и т.н. разсъждения да мотивират една част от човечеството (главно дълбоко вярващо в идеите на Соц-а), което търси интерес, световен заговор и гадни империалистически попълзновения - реалността е такава, каквато е; световните икономически, политически и културни норми са такива, каквито са - и всеки опит да бъдат заменени с нещо друго води до плачевни резултати за експериментаторите.
Друг е въпросът, че тази Европейска цивилизация си има и много косури, и че много често крайно неправилно идентифицираме Кока-Кола културата и кича с Европейска култура. Ако си позволим една метафора - процесът на глобализация е нещо като флотационен процес - огромна маса течност се завърта и при това въртеливо движение всички боклуци изплуват на повърхността ;). Естествено, в един еволюиращ свят, на повърхността са изплували боклуците (и екскрементите), които лековерните лековерно объркват с думата "цивилизация".

Та това е. Съжалявам за отклонението, както и за чаршафа (свалям шапка на всеки, който го прочете  ;)), но сега поне, надявам се, са ясни аргументите ми защо светът, в който живеем е такъв, а не инакъв.

П.П. И, Петко, не си прави труда да ми отговаряш - не си струва, нали аз съм бездуховна, не ходя на йога... и не правя някои други, особено духовни неща, които, с позволението на аудиторията, няма да коментирам тук.
« Последна редакция: 09-04-2010, 20:22:20 от Buku »
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------

ribkata

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 309
« Отговор #49 -: 09-04-2010, 21:57:13 »

mda, interesen vapros ...az go imam za dosta elastichno poniatie - evropejskata zivilizazia - togava da, vatre sme.
Edin ot kosurite e tova che e mnogo malko i raidko osaznata tazi evropiejshtina, toest malko hora dnes se imat i chuvstvat evropeizi i naslednizi na edna obshta kulturna mreza ot tradizii i mit. REgionalnoto navsiakade e predi i nad, poniakoga e samo to, samo tiasna regionalna prinadleznost stiga za srednorazvitia evropeez. Tova i vav Franzia, i v Italia, i v rodinata mislia raboti po podoben nachin, uvi...evropa, mila mi Viki, pone v momenta e po skoro rezultat na ne dotam dorbe prilozeni ikonomicheski i politicheski (diplomaticheski) interesi. Tazi drevna liulka za koaito ne se i spori, e doata nazad v minaloto, i na nivo kultura i osaznavane mai pochti niama obshtnost. No tova ne e belia, ako da ima po silno edinstvo edno ot neizbeznite uslovia e po silnite nazii da lapnat ezikovo-kulturno po slabichkite.
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #50 -: 09-04-2010, 22:19:12 »

Връзката между деца и родители относно вярата е много силна и не бива да се подценява. Роден съм в семейство на майка вярваща християнка, по стените има разни икони, църковния календар се знае  и събитията се спазват. Баща ми пък е с 20 годишен стаж по йога. Вярва в парите не и в религииите.     Християнстовото ме отблъсква, на  100 попа само двама са вярващи а от тях двамата само един има приличен външен вид. Ако някога попадна на точния поп с удоволствие бих го оставил да ме въведе в хриситянската вяра, както са му там правилата.  Живеещите  в България по default  са си християни. По енциклопедиите страната ни е описана като християнска. Петко учудвам се, че пренебрегваш този факт.
Източната философия е много приятна и привлича скучаещата европейска душа. По начало религията се лепи там където има нещастие, глад, болести, наличие на гадост и религията се явява някаква спасителна сламка с хардуерни или софтуерни облаги или обещания за такива. Задоволения човек трудно би могъл да бъде търсещ Михаля.  
Отказах се от източното поради нехаресване на минимализма заложен в него. Тоест ако може да избираме да правим или да не правим избираме  да не правим, да се вглабим в някаква идея и да я преследваме цял живот.  За да сме истински йогин трябва да просим или да цуцаме блага от природата на готово. Не произвеждаме нищо освен мъдрости как да си хванем балъци за ученици от които да смучем ресурс. Ако разгледаме творчеството на ОШО ( типичен индийски търтей ) там се осмива всяка религия обаче Буда е на почит. Ето как националното самосъзнание и бит залягат още в детството и не могат лесно да се изкоренят. Затова Вики е написала за българското християнско самосъзнание. Малкото дете попива от навиците на родителите, вижда църкви, вижда икони, чака си подаръка от дядо коледа и тн .....
Е длъжен съм да отговоря защо не харесвам йога.   Противни са ми като същества индийците както и  мизерията  породена от много филосовстване.

Това което некадърно се опитах да кажа по горе го има доста добре формулирано тук
ЦЪК
« Последна редакция: 09-04-2010, 23:03:30 от Ortodoksalen_Anorektik »
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Petko

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • facebook
« Отговор #51 -: 09-04-2010, 22:42:29 »

Вики, явно се оказах прав, когато казах, че ви промиват здраво мозъците в университета. Звучиш ми като политик.
А това за НАТО не искам да го коментирам...наистина не вярвах, че някой има такова мнение за НАТО :surpris_22:
Активен

Томирис

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Лунатик!
« Отговор #52 -: 10-04-2010, 07:45:15 »

Християнската религия не е основополагаща за европейската цивилизация (ако въобще може да се говори за такова сборно понятие) от Ренесанса насам. Дори самата религия е разслоена - няма много общо между един католик, един протестант и един православен християнин. Повечето културни течения в Европа водят началото си именно от Древен Рим и Елада, а не средновековните мистицизъм и догми, които си отиват с преоткриването на Америка и Изтока.
Ако има нещо общо между всички европейци, това са общите корени в миналото, както и заемките от доминиращите древни народи, населяващи региона, не толкова религията, която както по-горе споменах почти винаги е била разделена. Условията на околната среда, специфичните природни ресурси и селскостопански култури, които виреят в даден регион също имат основополагащо действие за изграждането на т.н. местно общество. Именно от тук идват и основните разлики между цивилизациите в Европа, Африка, Азия, Америка и Австралия.
Специфичното за съвременното общество е живота в условията на глобализация, тоест смесването на културите, създаването на нови и избледняването на националното самосъзнание. Такива процеси на културен обмен и заемки е имало още в древността, робовладелческия строй, но сега са по-осезаеми, защото със средствата на масовите комуникации могат да достигнат до повече хора.
Нека се върнем към християнската религия. Какво всъщност е християнство? Има разни свещени книги, писани от бог знае кой, които биват тълкувани по абсолютно различен начин от всички. Можем ли да тогава въобще да използваме понятия като християнска култура, след като има фундаментални разлики между различните течения на тази религия. Да приемем, общото е т.н. монотеизъм. Да, обаче някои вярват само в бог-син, други в тройцата, трети в Яхве, четвърти като нас пък почитат още една сюрия светци (чист политеизъм мен ако питате). Е, щом по това има разногласия, за каква обща религия въобще говорим?

Относно университетите - това са най-големите инкубатори за пилета - подгласници на съвременното глобалистично общество, спор няма. Особено що се отнася до хуманитарните, философски, исторически, медицински и икономически факултети. Това ме подтикна да избера точните науки (тапия си трябва някаква за да имаме достатъчно пари да си купим семена за покълване:)), въпреки че дори и в логиката има не малка доза пропаганда.

П.С. Трябва да се създаде нова тема за тази дискусия, то се е видяло че за мед никой няма да пише повече, освен ако не почнем да търсим връзките между консумацията на мед и Библията. ;)
« Последна редакция: 10-04-2010, 07:53:56 от Томирис »
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #53 -: 10-04-2010, 10:45:22 »

П.С. Трябва да се създаде нова тема за тази дискусия, то се е видяло че за мед никой няма да пише повече, освен ако не почнем да търсим връзките между консумацията на мед и Библията. ;)

Правил съм опит да чета библията и корана. След 30-40 страници ми се губи интереса трайно.
Ако някой я е чел цялата дали има комбинация мед и масло ?
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Buku

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
    • юнак-паликлечко
« Отговор #54 -: 10-04-2010, 11:41:08 »

Относно университетите - това са най-големите инкубатори за пилета - подгласници на съвременното глобалистично общество, спор няма. Особено що се отнася до хуманитарните, философски, исторически, медицински и икономически факултети. Това ме подтикна да избера точните науки (тапия си трябва някаква за да имаме достатъчно пари да си купим семена за покълване:)), въпреки че дори и в логиката има не малка доза пропаганда.

Като са инкубатори за пилета, какво въобще правим там? ??? Да си ходим на село у ТКЗС-то... ама вече го няма (уви!)  :surpris_25:. Там - и семена за покълване бол... бей гиби!
Няма да споря, мислете каквото искате.

Относно меда - знам само, че в Библията (от хилядите т.нар. библейски текстове, които наистина вече не се знае колко са библейски и кой, кога и как ги е писал и редактирал) го използват за помазване на всякакви реликви и свети предмети (както и мирото и т.н.). А мед и масло, четах някъде, че засилвало половата потенция  :weight_lift: ;D. Обаче без нищо друго.
Активен
------

Томирис

• Hero Member
  • Неактивен Неактивен
  • Лунатик!
« Отговор #55 -: 10-04-2010, 11:51:56 »

Аз казах какво правя там. Като не мога да съм в ТКЗС-то да си отглеждам семена за кълновете сама все с някаква "професия" трябва да се препитавам за да си ги осигуря от пазара. Ама, знаеш ли, темата за съвременното българско световно образование хич не искам да я почвам, че мога да пиша с дни, защото точно в момента имам си имам неприятно взимане-даване с тия институции.

Медът винаги се е смятал за божествена храна, може би заради силната си естествена сладост. Човек е създаден да го тегли към сладкото - дори диви племена веднага заобичват захарта ако им я дадеш. Дали това е от естествената нужда на мозъка от глюкоза, дали само заради вкуса, не знам. Предполагам така е и с маслото. В тежките години мазните и калорични храни са били ценени заради високата си хранителна стойност. Всъщност, стремежът на човек винаги е бил към набавянето на повече калории, защото те са означавали оцеляване. За съжаление този инстинкт е останал и днес, когато сме презадоволени. Дори в свещените текстове да има някакви пасажи отнасящи се за тези храни, то те със сигурност са заемки.
Активен

SilviaT

• New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4
« Отговор #56 -: 18-01-2011, 15:15:47 »

Светла,
регистрирах се във форума специално за да ти кажа, че това което пишеш са пълни глупости.
Като потомствен пчелар от четири поколения ще ти поясня, че всеки който се занимава с пчели е наясно колко много ги изтощава подхранването със захар, заради ензима инвертаза, който се налага да отделят за да усвоят захарта, и че ако това се прави през цялата зима както си написала, на пролет няма да ти останат пчели, които да направят достатъчно силно семейство, способно да събере мед за себе си, а какво остава за стокови количества за продан... Затова подхранване със захар се прави от месец февруари (когато залагат пило) до първия цъфтеж на леската и върбата през март, от които си набавят прашец (о, изненада! знаеше ли, че прашеца, а не нектара от който правят мед, е най-важната храна за пчелите)
Мога да те уверя, че в много райони на България има все още чист мед, затова той се изнася и продава толкова добре в западна Европа, и особено Германия.
Колкото до твърдението, че пчелите ядат цяла зима захар, и от нея правят напролет първия мед, това е просто абсурдно, ти изобщо наясно ли си как функционира пчелата и как се прави меда, да не би да складират захарта в дебелото си черво 6 месеца, и напролет да пълнят килииките с мед от нея, който после лошия и алчен пчелар да продава?!
И какво общо има захарта с пристрастеноста към меда? Не си ли учила в 9 ти клас по биология и химия какво е глюкоза, фруктоза, дизахариди и тия неща как повлияват панкреаса, кое те кара да отделяш повече инсулин, и защо човек се пристрастява към сладкото. И ако беше си чела учебниците, щеше да знаеш, че плодовете ти действат по същия начин, както и всеки друг въглехидрат, особено бързоразграждащ се. Айде със здраве, и като пишете, помнете, че невежеството не е извинение за глупостта!
Силвия
мноого спорна е темата с меда и неговата полезност...в наши дни искрено се съмнявам да има някъде чист мед, наистина произхождащ изцяло от цветен прашец. ако медарят ви казва, че меда му е истински, то попитайте какво ядат пчелите през зимата? отговорът е: захар! бяла, рафинирана, разредена с водица. и после на пролет първия мед от къде е - ами от захарта, която са яли пчелите цяла зима, защото медарите от десетилетия не оставят достатъчно мед за прехрана на пчелите, а ги дохранват с подсладена вода. от там идва и нашата пристрастеност към меда - хапваме си още и още и ни се иска пак още, точно както е с бялата захар, когато се консумира редовно. може и да греша, може някъде в България да е остнал съвестен човек, който искрено ще отговори, че не си храни пчелите с мед, но... все пак остава въпроса дали пчелите усърдно се трудят, за да нахранят нас. подслаждайте си душицата главно с плодове, ако мноооого ви се иска сладичко прегреашавайте без угризения, защото може да си навредите психически повече, отколкото физически хапвайки парченце шоколад да речем. а с времето тялото свиква със сладостта на плодовете и рафинираната захар става някак прекалено сладка, съвсем малко хапваш и ти стига за седмица напред. поне така е при мен. фурмите също са добра алтернатива, когато ви се иска нещо наистина сладко, но и здравословно.  не съжалявайте, че трудно се намира агаве нектар и кленов сироп - те също далеч не са толкова "органик" и здравословни, както се опитва да ни убеди производителят :pensif_29:
Активен

SilviaT

• New
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #57 -: 18-01-2011, 18:19:16 »

Какво означава питата да е 100% истинска?!?!
Подозирате, че може би е направена от картон, или от вафлени кори, а защо не и рециклирана пластмаса, или какво?! Направо чета тук и недоумявам, как е може да ви раждат главите такива сентенции, че е възможно да залееш восъчна пита със загрят мед, (който за да се разтопи от кристализирало състояние в течно е нужно да бъде около 50 градуса) и след това да залееш питата и меда с разтопен восък отгоре, и това нещо да си запази формата tooth А как точно ще се "напръска" разтопен восък, да не би да го продават във флакони? Сетих се! Има един импрегниращ спрей за обувки, сигурно с него става работата.
 :pensif_29:
Имам приятели, които учат пчеларство в Пловдив, ще им пратя линк към вашия форум, сигурна съм че добре ще се посмеят, а може би не, ще се отчаят...
[/quote]
[/quote]

Активен

Mariya

• Sr. Member
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 477
« Отговор #58 -: 18-01-2011, 18:30:51 »

SilviaT браво,може ли да напишеш малко повече за пчелния прашец или да ме насочиш към някакъв сайт  :flowers2:
Активен
Бъди като тревата - изправяй се, когато те газят ! Бъди като кокичето - намирай топлина, дори в снега ! Бъди като звездите - близка и далечна, даряваща любов и светлина!

SilviaT

• New
  • *
  • Неактивен Неактивен
« Отговор #59 -: 18-01-2011, 18:51:40 »

Toва е така, ако се използва електрическа центрофуга. Повечето пчелари в България са дребни производители (с 5-10 до 40 кошера) нямат пари за такава, а няма и смисъл от толкова скъпа инвестиция, затова използват механична, която се върти на ръка, оборотите са много ниски и те уверявам, че едва ли успяват да разкъсат "връзките във веществата ".
Ако искате да запазите меда по-дълго време полезен, го дръжте на студено (1-14 градуса) и на тъмно, и не се опитвайте да разтопите кристализирал мед дори във вода с 42 градуса температура.

При центрофугирането медът се окислява (а и от силната центробежна сила връзките във веществата се разрушават), затова пресования мед е съхранил повече полезни вещества от центрофугирания (пресования има по-малък контакт с въздуха).
Активен

Страницата е създадена за 0.106 секунди с 22 запитвания.