Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Въпросче: холестерол  (Прочетена 13051 пъти)

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #20 -: 23-01-2010, 15:30:50 »

Въпросът е, ако не приемаме никакви животински мазнини няма ли да се наруши нещо, свързано с холестерола? ;D :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #21 -: 23-01-2010, 17:55:02 »

Дам, така както е написано, разбирам, че не е хубаво да изключваме мазнините изобщо. Които в нашия случай са под формата на ядки, масла, авокадо....
Активен

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #22 -: 03-02-2010, 15:16:32 »

Хубаво е да правим разлика между добър и лош холестерол. Да, смята се, че растителните храни не съдържат холестерол, но някои от тях (веднага се сещам за палмовите масла, кокос и кокосово масло) допринасят за повишаването на т.нар. "лош холестерол" и биха могли да са опасни за здравето. Същото важи и за хидрогенираните растителни мазнини, т.е. трябва да се следи приема на храни с високо съдържание на наситени и транс мазнини.

Бърза справка показва, че 1 с.л. кокосово масло съдържа 12 г наситени мазнини ; ако приемаме 2000 ккал, това са 58% и с 2 с.л. си надхвърляме нуждите
1 с.л. палмово масло - 11 г наситени мазнини
1 авокадо - около 6 г наситени мазнини (30% от дневната норма)
1 с.л. зехтин - 2 г
1 с.л. бадемово масло - 1 г

Безотговорното слагане на надпис "без холестерол" може да застраши здравето на много хора, тъй като транс мазнини има във фабрично приготвените бисквити и сладкиши, снаксове и др., включително диетичните такива от здравословните магазини. Видите ли 'хидрогениран' или 'частично хидрогениран' на етикета, работата е ясна.  ;)

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #23 -: 03-02-2010, 18:15:39 »

Хубаво е да правим разлика между добър и лош холестерол. Да, смята се, че растителните храни не съдържат холестерол, но някои от тях (веднага се сещам за палмовите масла, кокос и кокосово масло) допринасят за повишаването на т.нар. "лош холестерол" и биха могли да са опасни за здравето. Същото важи и за хидрогенираните растителни мазнини, т.е. трябва да се следи приема на храни с високо съдържание на наситени и транс мазнини.

Бърза справка показва, че 1 с.л. кокосово масло съдържа 12 г наситени мазнини ; ако приемаме 2000 ккал, това са 58% и с 2 с.л. си надхвърляме нуждите
1 с.л. палмово масло - 11 г наситени мазнини
1 авокадо - около 6 г наситени мазнини (30% от дневната норма)
1 с.л. зехтин - 2 г
1 с.л. бадемово масло - 1 г

Безотговорното слагане на надпис "без холестерол" може да застраши здравето на много хора, тъй като транс мазнини има във фабрично приготвените бисквити и сладкиши, снаксове и др., включително диетичните такива от здравословните магазини. Видите ли 'хидрогениран' или 'частично хидрогениран' на етикета, работата е ясна.  ;)

Влади, безкрайно благодаря! :Content_14:
Значи, картинката горе-долу ми е ясна... А някой знае ли как стои въпросът с пъдпъдъчите яйца? ???
Питам, защото съм чувала (от сигурен източник), че са пълни с витамини (ако се приемат сурови), но не съдържат холестерол като кокошите. Някой запознат? :)
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #24 -: 04-02-2010, 08:38:52 »

Buku, пак заповядай.  :love_026:

Справка за цяло сурово пъдпъдъче яйце в nutritiondata.com показа следното съдържание:
14 кал (9 кал от мазнини)
протеин - 2%
холестерол - 75 мг (25%, ако си на 2000 ккал)
витамин А - 1%
витамин Б6 - 1%
витамин Б12 - 2%
фолати - 1%
рибофлавин - 4%
тиамин - 1%
калций - 1%
желязо - 2%

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #25 -: 13-02-2010, 19:12:43 »

Бате Бино се случи да поназнайва за пъдпъдъчите  :)    Това дето го пишат за тях като сухи данни   е сигурно само 5% , Вики.  Пъдпъдъчите яйца са не само храна , а и уникално лечебно средство.  ( ИЗИСКВАНЕ: сурови, оплодени, прясно снесени, от екологично гледани птици )  
 Единият от начините за употреба е да се пият сурови.(  така една жена излекувала кисти в черния си дроб за 40 дни - само по 6 яйца на ден, )   Другият вариант е много много по-силен и лечебен (при него яйцето трябва де е снесено току що) , но засега не го споделям. :(    
Аз от известно време пия всяка сутрин по 5. Най-сетне намерих производител от Варна. Но като го гледам, е на кантар, скоро може и да се откаже (не е икономически изгодно по принцип) ,а ако това се случи , ще си купя птици и ще си ги гледам сам. За резултати е още рано да споделям, но поне е видно, че съм силно мотивиран :) Ако съм успял да те мотивирам и теб , ще се радвам :)  
« Последна редакция: 13-02-2010, 19:20:16 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #26 -: 15-02-2010, 14:13:04 »

Хайде едно уточнение за кокосовото масло, защото нещо ми се струва,че изпадаме в излишни заблуждения. Средноверижните мастни киселини на кокосовото олио( или масло), произвеждат най-вече енергия, а не телесна мазнина. Затова, когато тялото употребява средноверижни мастни киселини, то не ги съхранява като мастни клетки, а като енергия. Тъй като не се натрупват мазнини от приема на кокосово масло, затова и то е неутрално към образуването на лош холестерол.
За повече информация можете да потърсите за средноверижните мастни киселини (MCT) на сайта на Меркола.
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #27 -: 15-02-2010, 18:36:14 »

Да, много вярно и аз го прочетох това уточнение в книгата Суперхрани.
Активен

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #28 -: 16-02-2010, 09:58:31 »

Angie, благодаря за информацията – колкото повече, толкова по-добре. А всеки сам си решава какво и колко да похапва.  :love_026:

Този Меркола може да е някакъв пионер, който да развенчае мита за кокосовото масло и холестерола, макар на мен да не ми вдъхва доверие. Попрегледах малко статии от сайта му - има някои моменти, които откровено ме притесняват:

- според него лошото име на кокосовото масло се дължи на това, че първоначално изследванията са правени с хидрогенирано масло, т.е. не са верни; най-лесно е научния свят да се заеме да си поправи данните - все пак статиите му са от 2004 г.

- препоръчва кокосовото масло като най-доброто от всички растителни мазнини?!

- рекламира определена марка кокосово масло (споменава, че може да използваме и друго, стига да отговаря на 9 критерия)

- статията започва с "Докато чакаме науката да открие истината..."

- сам предупреждава, че повечето масла на пазара са RBD (рафинирани, избелени, ароматизирани)

От прохождането си във вегетарианството съм наплашена от мазнините и предпочитам да ги следя като количество. В друга тема се пошегувах, че сме орторексици, но всъщност не обръщам прекалено внимание на храната. Не ми е самоцел, а средство, път, т.е. искам да съм здрава, за да съм спокойна, да имам енергия да се грижа за децата и да подкрепям близките си; да имам време за четене и духовно усъвършенстване, да се радвам на живота и любимите си занимания. Както написа Бенато някъде из дебрите на форума – да надграждам. Храната е само едната страна на ‘филийката’.

Бате Бино, какво може да се лекува с пъдпъдъчи яйца? Линк, книжка можеш ли да ми дадеш?  :love_026:

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #29 -: 16-02-2010, 12:18:54 »

Влади, и да ти се ще, и да не ти се ще, Меркола е свършил доста по-полезна работа от всички нас тук, които си пишем във форума. Между другото, информацията която написах, не я извадих от неговия сайт, а от друг източник- словенско списание за здравословно хранене, което цитира Др. Будвиг (Budwig). Просто ми беше по-лесно да намеря сходен източник при него,отколкото да се ровя за научни статии, но ако някой има желание, нека ми каже, имам огромната библиотека на Утрехтския университет на разположение.
Надявам се храната наистина да не ти е самоцел,макар че не с такова впечатление оставам след като разбрах от теб колко наситени мазнини съдържа една лъжица кокосово масло ;) Аз като човек проходил във вегетарианството още отпреди да е проходил  въобще, мога да ти потвърдя, че организма знае,или се научава какво и колко да консумира, тъй че- дерзай по пътя ;)!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #30 -: 16-02-2010, 13:00:19 »

Влади, точният отговор е :  - Каквото може да се лекува с един по-силен имунитет! :)

Информация търси на руски. Има в изобилие. Обикновени хора споделят резултати. При това няма опасност от фалш и дезинформация , защото никой не бил могъл да се облагодетелства точно от това ..   
Докато при  (най-вече положителни :)  )   отзиви за прахче или капсулки винаги трябва да се има едно наум :)
« Последна редакция: 16-02-2010, 13:02:05 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #31 -: 16-02-2010, 13:18:36 »

Аз пък си ям мазнини и то много,зехтин на всичко-Коста Доро,нефилтриран.Орехи,слънчоглед,тиквени семки,кедрови,бразилски,авокадо. А на ориза с леща и краве масло,това си е индийско все пак.Жена ми е от скоро фен на кокосовото масло и ядем суров щоколад. Кокосовото масло придава невероятен вкус и вид на десертите. :Appetit_17:
Днес менюто ми е зелева салата с морков,чушка,целина,полята обилно със зехтин и ябълков оцет(мое производство), а основното е прясно начукан орех и слънчогледови семки.И няколко безсолни маслини.Орехи ям колкото ми се яде,не гледам никога грамаж. :essen:
Даже и на авокадото слагам зехтин tooth
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #32 -: 16-02-2010, 13:31:06 »

Бате Бино се случи да поназнайва за пъдпъдъчите  :)    Това дето го пишат за тях като сухи данни   е сигурно само 5% , Вики.  Пъдпъдъчите яйца са не само храна , а и уникално лечебно средство.  ( ИЗИСКВАНЕ: сурови, оплодени, прясно снесени, от екологично гледани птици ) 
 Единият от начините за употреба е да се пият сурови.(  така една жена излекувала кисти в черния си дроб за 40 дни - само по 6 яйца на ден, )   Другият вариант е много много по-силен и лечебен (при него яйцето трябва де е снесено току що) , но засега не го споделям. :(   
Аз от известно време пия всяка сутрин по 5. Най-сетне намерих производител от Варна. Но като го гледам, е на кантар, скоро може и да се откаже (не е икономически изгодно по принцип) ,а ако това се случи , ще си купя птици и ще си ги гледам сам. За резултати е още рано да споделям, но поне е видно, че съм силно мотивиран :) Ако съм успял да те мотивирам и теб , ще се радвам :)   

Много благодаря за информацията :). По едно време и аз пиех по няколко на ден, със сок или друга течност, но напоследък ми е трудно да си намирам, а и качеството никога не е гарантирано сто процента  :surpris_23:. В момента уж се целя към пълен веганизъм, но за пъдпъдъчите яйца и аз съм чувала страхотни работи - най-вече от здравен център ДАР. Изглежда, ако консумираме животински продукти, е най-добре да са тъкмо тези  :).
Кокосово масло и на мен ми е мерак да опитам, но е скъпо, а в момента съм на огромна нула  tooth. След някое и друго време непременно ще си взема обаче.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #33 -: 17-02-2010, 11:06:01 »

Брей, че интересничко станало в тази тема.  :D

Angie, недоумявам какво в поста ми те е подразнило.  :love_026: Преведох няколко изречения от източник, посочен от теб. Не оспорвам нищо на Меркола, напротив написах, че може да реабилитира кокосовото масло; подобно на яйцата, които дълго са били обвинявани, че повишават лошия холестерол.

В интернет ще намерим инфо „за” и „против” всичко, за което се сетим. Суровоядци подкрепят и анатемостват какао, подправки и добавки, сол, аминокиселини, сушенето на храната, дял на мазнините, плодовете, зеленчуците. Мисля си, че когато различни източници дават различни данни, човек е по-склонен да проверява. Аз, например, съм избрала да вярвам на Патенод, че какаото не е полезно и нямам нужда от него, но в същото време едва ли бих дала на детето си сурово козе мляко, защото той го препоръчва.

Идеята на лъжичката кокосово масло бе да подчертая умереността. Дали сме месоядни, вегетарианци, суровояди или спазваме друг режим, тялото страда от всеки излишък. Само при нашата Лидия Ковачева, Николаев, Брег и Уокър съм срещала информация, че  е добре да ставаме от масата преди да сме се заситили. (Петко бе написал нещо подобно и за йогите, ако не се заблуждавам). Вероятно има и други, макар в повечето материали, които съм прочела за суровоядството, този момент да отсъства.

Бате Бино, благодаря.  :love_026: Така или иначе съм на руска вълна с Ошо, „Портите на дракона” и Жданов. Остава само да проверя как е "пъдпъдъче яйце" на руски. :D

Бат’ Бенато, всичко ще си признаеш ти. Кундалини пазиш, а мазнини кой да пази?  :Content_4 - emotloader:  :love_026:

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #34 -: 17-02-2010, 15:55:49 »

А, не, Влади,абсолютно нищо не ме е подразнило. Меркола например не е вегетариянец,но въпреки това се радва на наистина голяма популярност по целия свят, а достъпа до информацията, която той критично представя, дава възможност на мислещите хора наистина да има върху какво да мислят,ето както ти си си направила труда да прочетеш и да прецениш, че и той допуска грешки. Добре е, че и той дава възможност за отговори под статията,макар че не съм забелязала самия той да отговаря, както прави нашата Мер  :flowers2:
Сега, ти казваш, че си избрала за какаото да вярваш на някой, но за козето мляко си избрала да не му вярваш. Ама ти на каква база правиш избора си? И откъде в крайна сметка да си сигурна, че човек,който според теб не е прав за едно, ще е прав за друго! Аз затова все повтарям, че организма ни ни показва какво е полезно и какво не е полезно за него. Хората да си пишат и да си говорят каквото искат. Има общи принципи,но няма два еднакви организма.
Активен

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #35 -: 17-02-2010, 16:37:17 »

За суровото козе мляко съм съгласна, че е полезно. Много експерти го препоръчват - и Норман Уокър, и от ДАР... Пред и аз много го обичах, но у нас е изключително трудно да се набави. Единственият начин е от бабите по улиците рано сутрин, само че и те са не по-малко хитри от другите търговци. Не се знае каква част от двулитровата бутилка е пълна с мляко и каква точно - с вода  :surpris_23:. Освен това е трудно да се спазят всички санитарни условия  :-\. Дали бабата не е доила козата точно след като е чистила селския клозет (с извинение), дали е измила вимето на животното преди да започне, дали съдовете са чисти и прочие и прочие... Много условия станаха и при това положение, колкото и да ми е вкусно млякото, открих, че май ми е по-добре без него.
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #36 -: 14-03-2010, 01:58:47 »

И аз имам въпрос.Откъде идва холестерола в животинските продукти.Свинята,кравата,овцата,кокошката и пуйката имат холестерол,който трябва да похапваме.Те какво ядаха за да го имат този холестерол?

Доста несполучлив опит за разсъждения в неправилната посока.
Защо не вземеш да прескочиш едно ниво и не преминеш направо да гризкаш почвата. Растенията от къде си го набавят казваш ? Свинята ядяла жълъди и гъби в гората, пуйката кълвала на двора червейчета и зрънца, овцата пасла метилява трева а кокошката кълвала каквото останало от вечерята. И така месеци наред кълвали, изтощавали своите вътрешности преработвайки груб материал за да ни поднесат в лесен синтезиран вид така необходимия за съвременния човек холестерол. Разбира се света не е логичен и защо да е лесно като може да е трудно .
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4059
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #37 -: 18-03-2010, 00:45:32 »

Доста сполучлив опит за литературно майсторство, Крумчо! :)  :Content_14:

Драги мои , според мен трябва да разграничаваме малките от големите кахъри. (Точно както малките и големите дупки по улиците :)  )  
Това - какао, козе мляко, зелен чай, гъби, .. и прочие ,дето  са и така и така..  не си струва да се задълбочаваме май. Дори нещо да не е съвсем в ред, то ще е с незначително влияние ,едва ли ще навреди изобщо.. в сравнение  с останалите ужасяващи "предложения"  на хранителната индустрия.  Сигурно повече вреда ще получа ако съм принуден да изслушам две песни на Азис ,или две лекции на доц.Байкова ,  от колкото да подпийна шейк от гъби с козе мляко и какао :)

За ВЛАДИ и евентуално за някои от другите :  По отношение на препоръките за хранене ВИНАГИ да имаме предвид и предписанията на АЮРВЕДА. (Отчитащи индивидуалните различия .Малахов постоянно го припомня също!  )
В частност за ставането гладен от масата.
 Да, но Не важи за "вата" !Много е бърз метаболизмът.  Аз съм вата и съм го пробвал този мурафет - не действа !  Ставайки от масата леко гладен Уж съм се заситил  , но само след час почвам да мисля само за храна и ми е некомфортно. Трябва точно да се уцели момента кога да станеш.(Обикновено е лесно ,стига да ядеш бавно ,че инече можеш да го пропуснеш )
 А пък да обядваш един час след като вече си обядвал   е твърде опортюнистично :)  Стомашните ти киселини могат да  разтворят пломбите ти докато си се навел да си вържиш обувките .:)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #38 -: 20-03-2010, 03:09:18 »

Цитат
Доста сполучлив опит за литературно майсторство, Крумчо! :)  :Content_14:

 Близо 20 години имаше надпревара за безхолестеролови продукти. И в наши дни не пропускат да ни се подиграват с етикетите на бутилките с масла. Нула холестерол, или не съдържа холестерол..... сякаш не знаем, че холестерола има животински произход.
А той главният заподозрян "Холестерол", продължава  да се квалифицира и ако до миналата година бяха добър(HDL) и лош(LDL), то тази има нови попълнения с "интегриран", "реактивен', и VLDL

http://www.vbox7.com/play:e53e95d2&start=38
Тези ако са наоколо грабвам шейка(секрет от добитък + гъби и канела )  и хуквам .

Меркола е световна величина, на сайта му е вложен духа на науката.
« Последна редакция: 20-03-2010, 03:25:38 от Ortodoksalen_Anorektik »
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Иванина

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 25
Re:Въпросче: холестерол
« Отговор #39 -: 12-04-2010, 16:44:02 »

Въглехидратите като изключим глюкозата са онези,които простичко казано стимулират едни ензими в черния дроб да ги превръщат в мазнини.Не консумацията на мазнини води до повишение на лошия холестерол и триглицеридите,а консумацията на захари па макар и плодови.Ако все пак приемаме плодови захари то трябва да има и достатъчно фибри.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.069 секунди с 17 запитвания.