Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Покълнал нахут и смлян сусам  (Прочетена 13700 пъти)

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318

Последният път , когато си правих хумус или хомос , не зная точно как се произнася и в двата варианта го употребяват арабите :)) ми се завъртя идеята за покълнъл нахут и смлян сусам ,чесън, кимион и малко зехтин , както и малко сол , дали ще стане, някой пробвал ли е ??
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #1 -: 06-02-2010, 17:47:32 »

За повечето суровоядци покълналия нахут е газообразуващ и затова си правят хумос със сурова тиквичка. Аз съм си правила и е много приятен на вкус. В сайта има рецепта за такъв хумос.
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #2 -: 06-02-2010, 17:51:00 »

Че той и вареният е газообразуващ  tooth  , или аз нещо пропускам в технологията :)) хехехехе , освен това всичките ми приятели ,които обичат хомус и си правят имат същите наблюдения , по късно ще накисна и утре ще видя какво ще стане :))
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #3 -: 06-02-2010, 18:38:29 »

За повечето суровоядци покълналия нахут е газообразуващ и затова си правят хумос със сурова тиквичка.
Това за мен е новина. Аз защо ли нямам газове от нахут :surpris_23: :bleh
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #4 -: 06-02-2010, 18:41:57 »

Така съм чела по други форуми. Трудно го усвояват. За това предпочитат да го правят с тиквичка. Аз лично не съм го правила с покълнал нахут. Като цяло избягвам бобовите храни.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #5 -: 06-02-2010, 18:48:05 »

За нахута знам, че е напълно безвреден от всякаква гледна точка. Но пък трябва да се спазват правилата по накисването му....това важи за всички кълнове. Минимум 12 часа за нахута. Аз лично гледам да има 15 часа и тогава махам водата :Appetit_17:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

Светла

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #6 -: 07-02-2010, 05:17:04 »

Аз си правя хомус с покълнал нахут и ми харесва. По-различен е на вкус от този с варен, но ако ти допада вкуса на нахутените кълнове давай смело напред. Аз слагам повечко лимонов сок, магданоз, чесън, суров сусамов тахан, куркума, малко зехтин, може и щипка сол. Ако искаш да получиш по-гладка смес може да махнеш обвивката на вече покълналия нахут, но е голяма играчка. А иначе слагам на салати и сандвичи един прекрасен микс от нахутени, леща и други бобови кълнове (глезотийка, която си гупувам готова от магазина  :Appetit_17: ) и също не съм имала газове от тях.
Активен
„И плътта на убитите животни в човешкото тяло ще стане негов собствен гроб. Защото истина ви казвам, който убива, убива себе си и който яде от плътта на убити животни, яде от плътта на смъртта."

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #7 -: 07-02-2010, 06:02:29 »

Аз също нямам газове от покълналия нахут.
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #8 -: 07-02-2010, 09:10:00 »

Аз нахута го беля винаги и за това си купувам от турския,защото нашия е много дребен.Грешка ли правя,че го ям без ципата?Тя всъщност съдържа ли нещо ценно?
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #9 -: 08-02-2010, 01:58:31 »

Не мисля, че правиш грешка. Със сигурност става по-мек вкуса като на обеления бадем или лешник. :)
Активен

Buku

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 897
  • :)
    • юнак-паликлечко
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #10 -: 08-02-2010, 09:23:16 »

Аз нахута не го кълна и не го варя - просто го накисвам за една нощ и на сутринта е достатъчно омекнал за ядене. И на вкус е много по-добър от варения  :Appetit_17:. Също не съм забелязала да ми образува газове, ама то си е индивидуално  :).
Активен
Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #11 -: 17-02-2010, 14:26:40 »

Сега .... да споделя . Накиснах нахут 48 часа , после го разделих на 2 части , едната сварих и направих хомус а другата оставих да покълва. Нещо не покълна много добре за 2 дни киснене и 2 разстлан в тавичка  на тъмно само около 1-2 мм поник.  сменям водата по 4 пъти на 24 часа и имат ужасен мирис. Плакна ги добре и днес ми писна и взех че ги пасирах , добавих смлян сусам, малко вода, малко зехтин, кимион , 3-4 скилидки чесън, малко лют червен пипер и малко морска сол.Това отново с пасатора и стана някакво подобие на хомус :) Не е неприятно на вкус , просто не съм свикнал.Считам ,че допуснах някаква грешка с покълването , тъй като някой зърна имаха много кисел вкус , въпреки обстойното измиване и почистване.Не зная колко трябва да бъдат дълги пониците.. стори ми се че ако са по-дълги е по крехко зърното, но може и да е чиста заблуда. аз избягвам хляба като особено вредно произведение и затова сега го консумирах чисто , е с няколко маслини :)Пробввайте и вие и споделете.
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #12 -: 17-02-2010, 14:33:39 »

аз за първи път си правих хумус с варен нахут по оригиналната рецепта докато бях в Турция и останах ужасно разочарована от вкуса... почти всичко замина на болука... с покълнат нахут би станало още по-гадно, изобщо няма и да правя опити.... хумусът с тиквичка е къде-къде по-вкусен
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #13 -: 17-02-2010, 14:41:34 »

Аз покълвам нахут по следния начин и досега засечка не съм имала:
Накисвам нахут в чинийка, покрит с филтрирана вода, за една нощ - да речем от 10 вечерта до 8 сутринта. На сутринта изливам водата и изплаквам с чиста два пъти. Оставям го без вода да си седи на плота в кухнята, въобще не съм го затъмнявала. Ей така на открито. Изплаквам пак на обед и вечерта, за да се отмие каквото трябва и да се овлажнят зърната. Не оставям вода в чинийката, гледам да го изцедя добре. На втория ден сутринта вече се показват кълнчетата. Правя малки дози, че да заминава бързо, а и разнообразие да има :) Кълновете ги ям на втория-третия ден, около половин-един сант. са дълги, иначе някъде около четвъртия ден почват да развиват стъбълце с листенца. Веднъж чаках и за поници, ама много време отнема. А и много ми харесва вкусът на кълновете, та си го ям покълнал.
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #14 -: 17-02-2010, 14:47:55 »

аз за първи път си правих хумус с варен нахут по оригиналната рецепта докато бях в Турция и останах ужасно разочарована от вкуса... почти всичко замина на болука... с покълнат нахут би станало още по-гадно, изобщо няма и да правя опити.... хумусът с тиквичка е къде-къде по-вкусен

Да бе , хехехе правя невероятен хомус и всичко живо около мен само ми се моли и за тях да правя :))То за мен не остава де, каквото остане по пасатора това е моята доза :))) Сега тайничко от всичко го направих и само с вас съм споделил :)) не е лош на вкус , просто трябв да усъвършенствам рецептата.
С тиквичките е гадно , собено сега, когато са с цялата Менделеева таблица и горчат - ужасно е .Такова извращение правят в Слънце и Луна и е доста скъпо. Всъщност всичко им е дост скъпо и с недобро качество, та спрях да се храня там , ами отгоре на всичко ни цакат в грамажа , винаги като си вземем за вкъщи е със 100 гр по-малко.И накрая им сложихме кръст . Никой от приятелите ми вече не ходи там.
Може би някой път трябва да ти приготвя хмус по оригинална арабска рецепта и да си кажеш мнението,а?
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #15 -: 17-02-2010, 18:26:01 »

Титан, мисля, че много си го киснал във вода.

Иначе хумус харесвам всякакъв. С варен нахут най-вече.

А оригиналната рецепта е /поне аз си мисля, че е/: нахут, чесън, зехтин, тахан, сол, лимон, кимион. Последното не го слагам, защото не ми харесва.
Активен

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #16 -: 17-02-2010, 19:10:00 »

А оригиналната рецепта е /поне аз си мисля, че е/: нахут, чесън, зехтин, тахан, сол, лимон, кимион. Последното не го слагам, защото не ми харесва.
Днес правих това.И аз не сложих кимион,но го направих с покълнал нахут и накрая сложих и червен пипер.Честно казано,доста тежко ястие.Едвам го изядох.  :weight_lift::essen:
Рецептата беше написана на бурканчето на тахана. :Confus_34:
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #17 -: 17-02-2010, 21:14:17 »

Точно това е орииналната рецепта и слагайте кимион на вкус , той придава хубав аромат на ястието.
Сега като се е стегнало в хладилника за няколко часа има по приятен вкус, а може и да си въобразявам,защото съм гладен  tooth
Сега видях,че Светла ни е отгворила за положителния резултат :) Газовете си се образуват , хем омесвах всичко със слюнка .А може просто да трябва по-дълго да бъда на сурова храна, за д ами се нормализира всичко.
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 667
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #18 -: 29-04-2010, 03:56:59 »

За нахута знам, че е напълно безвреден от всякаква гледна точка. Но пък трябва да се спазват правилата по накисването му....това важи за всички кълнове. Минимум 12 часа за нахута. Аз лично гледам да има 15 часа и тогава махам водата :Appetit_17:

Трябва ми прогноза за нахутено кисело мляко. Умишлено не искам да експериментирам със соя и избрах нахут.
След като го накисна за 12 часа или най-много 15 часа и после в блендера го направя на рядка каша и прецедя млякото. След това мисля да сложа малко лактобацили ( от скъпите ) и ще ми е жал да се проваля.
Нямам никаква идея дали да варя нахутеното мляко и като изтине да сложа бацилите за закваска или да не го варя.
Никъде в нета не намерих някой да е пробвал да подквасва нахутено кисело мляко.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Покълнал нахут и смлян сусам
« Отговор #19 -: 29-04-2010, 07:51:24 »

Не съм срещала досега рецепта за сурово кисело мляко с нахут. А повярвай ми прегледала съм доста суровоядски сайтове. Защо не пробваш със слънчегледови семена или бадеми? Ако експериментираш с нахут има голяма вероятност да се провалиш според мен.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.233 секунди с 21 запитвания.