За повечето суровоядци покълналия нахут е газообразуващ и затова си правят хумос със сурова тиквичка.
аз за първи път си правих хумус с варен нахут по оригиналната рецепта докато бях в Турция и останах ужасно разочарована от вкуса... почти всичко замина на болука... с покълнат нахут би станало още по-гадно, изобщо няма и да правя опити.... хумусът с тиквичка е къде-къде по-вкусен
А оригиналната рецепта е /поне аз си мисля, че е/: нахут, чесън, зехтин, тахан, сол, лимон, кимион. Последното не го слагам, защото не ми харесва.
За нахута знам, че е напълно безвреден от всякаква гледна точка. Но пък трябва да се спазват правилата по накисването му....това важи за всички кълнове. Минимум 12 часа за нахута. Аз лично гледам да има 15 часа и тогава махам водата