Здравейте, изчетох доста внимателно цялата тема и за жалост тук намирамтолкова скептицизъм и недоверие в родното ни производство, колкото сляпа вяра в чуждите, вносни продукции. Защо холандските био-продукти да са по-био от нашите, та да препочитате да ги купувате петорно по-скъпи? Казвам това именно от позицията на производител на такава продукция и ми е болно много от това, че хората просто не вярват, по исконния български принцип "всички са маскари". Ами не, не всички са маскари и мошеници, и в България също има био-продукти, които са поне толкова био, колкото и европейските. Имаме същите сертификатори (контролни органи), които сертифицират и немските продукти, примерно - ами защо тогава вярвате на немеца, а не на българина?
Някъде прочетох, че Гимел примерно не стрували, защото, видите ли, купували холандски семена - ами да, аз също купувам такива. В България няма откъде да се намерят био-сертифицирани семена от моркови, спанак, подправки и ред други култури - всички са третирани с химични препарати за растителна защита. Единствено се намират семена от домати, краставици и пипер, и то не произведени по биологичен начин (в смисъл "родителя" на тези семена е бил третиран с препарати), а просто самите семена не са третирани - което обаче за целите на сертификацията ги прави годни под въпрос.
И най-щекотливия въпрос - цените, всъщност био-продукцията винаги е била и ще бъде по-скъпа от конвенционалната по ред причини - високата цена на семената, скъпите био-торове (в пъти над цената на химичните) и не на последно място - по-ниския добив и по-непазарния вид на зеленчуците. Няма начин един домат, например, торен само и единствено с био-торове, да стане толкова едър и лъскав като домата, здраво надуван с амониева селитра, калиеви и фосфатни торове, и да дава по 20 кг от корен. Това обаче не означава, че био-продукцията всъщност е пет пъти по-скъпа от конвенционалната - тази разлика в цените вече идва от прекупвачите и търговците по веригата, които именно заради това, че е модно, надуват яко надценките си. За тези цени не са виновни производителите - подчертавам това. Точно заради тази причина и в доста градове вече се оформят т.нар. "групи солидарно земеделие", в които един или няколко производители на био-продукция доставят директно на групи купувачи от градовете продукция на съвсем поносими цени, сравними с тези на пазара, и по този начин хем купувача купува добра стока на ниска цена, хем производителя взема пак същите пари, както и когато ги продава на прекупвача - печалбата на прекупвача вече отпада в полза именно на потребителите. Такива групи има в София и Пловдив, който се интересува, даже мога да ви дам и координати на тези хора. По този начин хем ще помогнете на българските производители на био-продукция, които сега са в нокдаун, хем ще плащате на истинска храна почти толкова, колкото и за изкуствената.