Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: nutella  (Прочетена 9459 пъти)

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
nutella
« -: 12-05-2009, 03:36:02 »

тази рецепта я открих в един чужд форум, nutella доколкото знам е марка течен шоколад, значи това е суров вариант... няма да ви казвам колко е вкусно, останало ми е съвсем малко на дъното в буркана в който го направих, та няма да има снимка засега  :P

продукти:
2 чаши лешници
1/3 чаша мед (в оригиналната рецепта е сироп от агаве, ама като си нямаме в България...  :()
6 с.л. какао
2 щипки сол
1 ванилия

лешниците се изкисват във вода, аз даже ги обелих за да стане по-фин шоколада, ако нямате време да се занимавате предполагам може и без да се белят

меляте всичко на колкото се може най-фина паста и лапате ;D
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:nutella
« Отговор #1 -: 14-05-2009, 01:42:45 »


Много вкусно звучи . . . тъкмо ми се ядеше нещо с какао . . . непременно ще я реализирам  ;D
Миналата година имах период, в който ядях шоколад в доста големи количества, но после спря да ми се яде и сега от както спрях и млечните и минах на сурово ( и рядко на варени неща от сорта на ориз и картофи ) не съм си и помисляла за какъвто и да е шоколад . . . просто нямам нужда . . .
Но тази рецепта е просто супер, а и всичко си е суровичко  ;D

Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:nutella
« Отговор #2 -: 14-05-2009, 17:19:42 »

Рецептата наистина е много вкусна и супер лесна за изпълнение. :P Направи ми впечатление, че първия ден като ядох беше по-течен и вкусен, после го прибрах в хладилника и се стегна и вкусът се промени. Аз и този търговския течен шоколад не го харесвах като се стегне в хладилника, явно действа по същия начин. Ако някой друг е с претенции като мен, правете си по-малко количество за да не се налага да се съхранява в хладилник... Макар, че нямам представа на топло навън дали може да стои повече от ден  ???
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:nutella
« Отговор #3 -: 14-05-2009, 18:52:37 »

Майка ми много обича течната Nutella, но съм сигурна, че когато пробва тази, ще си промени мнението  ;)
А за съхранението - мисля, че не е добре да се държи повече от ден на вън, все пак доста топличко взе да става . . . може би разрешението наистина е да се прави по-малко количество  :)
Активен

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:nutella
« Отговор #4 -: 28-05-2009, 23:15:54 »

В събота направих тази приказна Nutella и с майка ми и приятеля ми си облизахме пръстите от удоволсвие, след това във вторник направих нещо подобно, но с банан, а днес - с авокадо . . . общо взето тези дни ми се яде доста какао  ;D
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:nutella
« Отговор #5 -: 28-05-2009, 23:50:40 »

Хаха, и на мен точно така ми подейства нутелата, дните след като свърши само за шоколад мислех, даже в дневника ми пише какви си ги забърквах за да си утоля апетита за нещо сладичко с какао... трябваше цял гладен режим да направя за да се спася от тая шоколадомания ;D
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:nutella
« Отговор #6 -: 29-05-2009, 01:50:49 »

В случая ме успокоява факта, че все пак използвам натурално какао, а забърканите кремчета са си домашни и поне знам какво съм сложила и най-важното, че съм ги направила с много любов. Преди около година имах един сравнително кратък период, в който ядях почти всеки ден по 2-3 ( по-често по 3 ) шоколада. Ама не домашно направени, а от КУПЕНИТЕ !!! Ужас ! Направо не знам как не се повредих ! В такива случаи се възхищавам на това колко е издръжлив човешкия организъм и колко много може да понесе !
Но след такъв период ти става още по-ясно, че си на прав път с вегетарианството . . . веганството . . . суровоядството ! Това си е естенствената ни храна, другото е измислица на така наречения цивилизован свят и понякога неволно попадаме в клопките му !
Важното е, обаче да продължаваме все така напред и нагоре  ;)
« Последна редакция: 29-05-2009, 01:53:50 от Ками »
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:nutella
« Отговор #7 -: 29-05-2009, 14:39:35 »

Цитат
В случая ме успокоява факта, че все пак използвам натурално какао, а забърканите кремчета са си домашни и поне знам какво съм сложила и най-важното, че съм ги направила с много любов.

Това за любовта е много важно, даже вярва се, че ако не си в добро настроение по-добре да не се доближаваш до храна - нито да я приготвяш, нито да я ядеш.

И жалко, че няма сурово какао в България, тогава със сигурност щеше да е 100% полезно :).
Активен
Духът владее материята!

radosti

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 396
Re:nutella
« Отговор #8 -: 29-05-2009, 14:58:34 »

И жалко, че няма сурово какао в България, тогава със сигурност щеше да е 100% полезно :).

Хм, а аз си мислих, че Био какаото, което купувам е сурово :-\ Тогава каква е разликата между сурово и него? И какво точно купувам?
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:nutella
« Отговор #9 -: 29-05-2009, 23:12:48 »

Хм, каква заблуда . . . и аз си мислех, че био какаото е сурово  :o !!! Добре, че поне в него не слагат млечни добавки, а по отношение на консервантите - не знам какво ползват . . .
Активен

жмуц

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 51
Re:nutella
« Отговор #10 -: 30-05-2009, 00:43:17 »

Зърната се изпичат преди да се стрият.. Но има ли изобщо друг вариант за получаването му?  :)
Активен
If the doctors of today do not become the nutritionists of tomorrow, then the nutritionist of today will become the doctors of tomorrow.

Мария

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
Re:nutella
« Отговор #11 -: 30-05-2009, 13:38:06 »

Здравейте девойки,

Първо благодаря за споделената рецепта - изгежда доста примамливо и ще я изпробвам още довечера!

Имам един проблем - напоследък много ми се хапва сладко, но след продукти с какао започва да ми прескача сърцето (вярно, че само вчера унищожих 2 бр. черен шоколад  :) за отрицателно време) . Предполагам, че причината е, че не пия нито кафе, нито черен чай, нито пък употребявам разни модерни стимуланти... Какво ще ме посъветвате, да пробвам ли в рецептата вместо какао да сложа рожково брашно? Дали ще се получи? Благодаря предварително!
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:nutella
« Отговор #12 -: 30-05-2009, 13:53:57 »

на мен рожковото брашно май ми харесва повече от какаото, пробвай и виж дали и на теб ще допадне... щом ти се яде сладко, пробвай и рецептите без какао, с фурми и ядки, не е само шоколад всичко благо :D
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:nutella
« Отговор #13 -: 31-05-2009, 20:18:49 »

Суровото какао се прави така:
Сурови какаови зърна се студено-пресоват и се извлича какаовото масло, като остатъчната маса (фибрите от какаовите зърна) се смила на прах и така се получава суровото какао на прах. Суровото какао лекува и ни дава страшно много полезни вещества. Температурата на пресоване и смилане не превишава 42 градуса.
Същото се отнася и за какаовото масло.

Иначе, рошковото брашно се използва като заместител на какаото точно поради липсата на кофеин в него. Затова, повечето хора, които имат проблем с какаото предпочитат него, то наистина е доста вкусно.
Активен
Духът владее материята!

vladi

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 486
Re:nutella
« Отговор #14 -: 01-06-2009, 08:30:43 »


Имам един проблем - напоследък много ми се хапва сладко


Мария, според В. Бутенко желанието за сладко показва, че организмът ти има нужда от калций. Мер е дала превъзходна рецепта за сусамово мляко. Дори в началото да го подслаждаш повече с мед, фурми или друго, с течение на времето желанието за сладко ще намалее. Друга препоръка от Бутенко, освен сусамовото мляко - покълнала пшеница, поници.

Мария

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
Re:nutella
« Отговор #15 -: 03-06-2009, 17:09:59 »

Кремът се получи чудесно с рожковото брашно. Съгласна съм с Марулка относно вкусовите му качества - и на мен ми хареса повече от какаото. След няколко дни направих и със сурови бадеми, вместо лешници, пак не беше лошо. Във вторият вариант добавих и една лъжица пектин, от който получих по-бързо чувство за ситост и изядох само 1/2 десертна купичка от крема, иначе с това озверяване за сладко напоследък сигурно щях да го унищожа за отрицателно време.

Влади, благодаря сърдечно за споделеното! Направих сусамовото мляко и ще последвам съвета ти. Покълналата пшеница нещо май не ми се получава - от семенцата не излизат "опашчици", както на соевите кълнове и тези на лещата напр., а по-малки от самото зрънце топченца. Това ли са пшеничните кълнове или аз не съм купила подходяща пшеница за покълване? А какво е поници? Мерси още веднъж и ме извини за многото въпроси!
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:nutella
« Отговор #16 -: 10-06-2009, 20:51:58 »

Има твърдение, че ние не сме "пристрастени" към сладкото, а нашите неканени гости - паразитите и гъбичките. Те умират за сладко и колкото повече сладичко им даваме, толкова повече се развиват и ни карат да ядем още сладко. Не казвам, че някой тук със сигурност има паразити, но това е една от причините за манията ни по сладкото.
Активен
Духът владее материята!

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:nutella
« Отговор #17 -: 10-06-2009, 20:58:57 »

Ей, Мерче, направо се бях затъжила за теб тук във форума... :)

Имам един въпрос - с пречистването на Л. Ковачева махат ли се и паразитите (ако човек, да речем, има такива)??
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:nutella
« Отговор #18 -: 11-06-2009, 00:05:19 »

И аз се бях затъжила много за вас...
Гладуванията лекуват всичко,..... дефакто когато гладуваме организма ни започва да "изяжда" всичко вредно и непотребно (включва така нареченото вътрешно хранене). Успешно изяжда всички паразити и болни и ракови клетки, разбира се направено достатъчно дълго време. Особено ако хапваме съвсем малко плодове и изхвърляме редовно шлаките. За по-дълбоки и сериозни проблеми обикновено е добре да се направят няколко курса.
Активен
Духът владее материята!

Marianka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 15
Re:nutella
« Отговор #19 -: 14-06-2009, 12:42:48 »

Тази нутела е направооо....леле майко  :o Страхотно вкусна! Много мерси за рецептата, Марулка :)
На вас как ви се получава като гъстота? На мен от блендера ли, от меда ли.....ми става по-гъстичка от обикновения течен шоколад и не е толкова гладка като смес....не мога да я докарам на вид, ама на вкус е върхът!  ;D
Активен
“Времето и дисциплината, които човек отделя за себе си всеки ден, променят не само външния му вид, но и виждането му за живота като цяло.“ Дита фон Тийз
 

Страницата е създадена за 0.091 секунди с 21 запитвания.