Здравейте
. Понеже имам пряка връзка с фирмата и се поинтересувах за бонбоните дали съдържат и други съставки и дали са обработвани по някакъв начин, получих информация как се изработват. Плодчетата се смилат и престояват, тогава стават на гъста каша, слепват се и добиват тъмния си цвят. Нямат допълнителна обработка. Правят се в Германия по поръчка на фирмата, с тяхната гаранция за качество. Не правя реклама на бонбонките, а отговарям на конкретни въпроси.
Като например, нещо за което и аз мислех. Защо бонбонките, а и биопродуктите като цяло са по - скъпи?. Оказва се че на основна цена на продукт - в случая бонбон, в Германия има ДДС 7 % за био продукти ( за сравнение в Гърция това ДДС е 9%, тоест държавите се стремят да облекчат и поощрят биопроизводството ). Естествено в България разлика между ДДС за био и другите продукти няма, и както е известно то е 20 %. Благодарение на този факт, без да се имат предвид транспортните разходи, цената на бонбонките в България е по - висока от тази в Германия. Добавяш траспортни разходи и ето поредната недомислица на българското законодателство, много скъпи биопродукти.
Разбира се има алтернатива, да се закупуват био продукти извън границите на ЕС, където цените на био продуктите са по - ниски. Но това за момента не е възможно, защото няма отговорен орган за внос на Био продукти с произход извън ЕС. По- точно, ти може да си внесеш фурмички с био произход от Азия, но тук в България няма кой да ти ги признае, че са Био, нито можеш да ги продаваш като такива. Обещали са такъв отдел да бъде създаден, така че стискаме палци. По този начин ще могат да се закупуват и продават био продукти с по - ниска цена.